דעות

אין בריאות בלי החזרת החטופים

הערך הבסיסי של המקצוע בו בחרנו כשליחות הוא חמלה - לעזור לאדם הסובל באשר הוא. מתוך חמלה זו, זה הזמן לקבל החלטה אישית לעצור מלכת את מערכת הבריאות כדי להבהיר למקבלי ההחלטות: אין בריאות בלי החזרת החטופים

מפגינים למען על שחרור החטופים בעזה, מחוץ לבסיס הקריה בתל אביב, 15 בפברואר 2025. צילום: מרים אלסטר/ פלאש 90

השבוע זה היום ה-500 להינמקם בשבי החמאס, בתנאים אכזריים, של בני הערובה, החטופים, אחינו ואחיותינו. מורעבים, מעונים פיזית ונפשית, ראינו את השבים כמי שיצאו ממחנות הריכוז הנאצים. מצבם הנורא לא היה הפתעה - הניסיון הרפואי שהצטבר ממי שהוחזרו אחרי 55 יום, בתוספת הערכות רפואיות, הובא לידיעת מקבלי ההחלטות וגם הציבור בדו"חות מפורטים, וקבוצה של אנשי מקצוע מקיימת זה מכבר הרצאות בנושא לקהלים רפואיים.

לנו כרופאים יש חובה להצלת חיים, וכקהילה רפואית אנו נושאים באחריות יתרה כלפי החברה בענייני בריאות. החטופים בסכנת חיים מיידית, ובתור שכאלה הם בקדימות הרפואית הראשונה לטיפול. כמו שיש סדר עדיפות רפואי לטיפול ברמת הפרט, הוא קיים גם ברמת הכלל וברמה הלאומית. מנהלי בתי החולים הממשלתיים מימשו את אחריותם זו בקראם במכתב לראש הממשלה לפעול בנחישות להחזרתם המיידית של כולם. אך שאר הממסד הרפואי נאלם דום.

החברה הישראלית מצויה מאז טבח השבעה באוקטובר במצוקה שלא היתה כמוה. המשך ההפקרה של החטופים ומותם בשבי הם כאבן כבדה על לב כל מי שיש לו לב. היא מפרקת אותנו כחברה ופוגעת בחוסן האישי והלאומי. היא מונעת סגירת מעגל ושיקום של משפחות החטופים ונפגעי וחללי המלחמה, ושל הטראומה הקולקטיבית של החברה כולה. הפגיעה בבריאות הציבור וברווחה הנפשית והפיזית באה לידי ביטוי גם בתחלואה המגיעה לפתחנו, וחובתנו למנוע ולהקל עליה ולמנוע תמותה מצער ושברון לב.

הגיעה השעה שכל אחד ואחת מאיתנו יביט במראה ויחשוב באיזו מין מדינה נרצה לחיות ולגדל את ילדינו ואת נכדינו, לאורם של אילו ערכים אנושיים ובאיזו מערכת בריאות נרצה לעבוד: בכזו שהתגייסה בזמן אמת להצלת חיים, או בזו שבחרה לעבור לצד השני של המדרכה ולהמשיך בשגרת החיים?

האתוס של עם ישראל הוא של קדושת החיים, ערבות הדדית ופדיון שבויים. הפקרת החטופים הולכת ופורמת את האתוס הזה המדביק אותנו כחברה. מתעורר החשש שהממשלה לא עושה ככל שביכולתה להחזיר את בני הערובה עד כדי האשמתה בטרפוד המשא ומתן ושימוש ברטוריקה של איומי מלחמה בשעות קריטיות לגורלם, במקום להאיץ את המו"מ על שחרור כולם. רמיסה של ערכים בסיסיים אלה ושל חובותינו כאנשי רפואה ובריאות זה מצב בלתי נסבל שמחייב אותנו לפעולה. אחרת נעמוד בסכנה של פציעה מוסרית (moral injury) שתכה בנו במוקדם או במאוחר.

קבוצה קטנה מאיתנו עצרה את חייה והפסיקה את עבודתה הרפואית זה מספר חודשים מתוך מחויבות לפעולה להחזרת החטופים. באופן אישי אני מזדהה איתם לחלוטין, מלא הערכה לנחישותם ותומך כמיטב יכולתי, אך הפגיעה במטופליי הקשתה עלי לקבל החלטה לסגור את מרפאתי.

הגיעה השעה שכל אחד ואחת מאיתנו יביט במראה ויחשוב באיזו מין מדינה נרצה לחיות ולגדל את ילדינו ואת נכדינו, לאורם של אילו ערכים אנושיים ובאיזו מערכת בריאות נרצה לעבוד: בכזו שהתגייסה בזמן אמת להצלת חיים, או בזו שבחרה לעבור לצד השני של המדרכה ולהמשיך בשגרת החיים.

הערך הבסיסי של המקצוע בו בחרנו כשליחות הוא חמלה - לעזור לאדם הסובל באשר הוא. מתוך החמלה הזו זה הזמן לקבל החלטה אישית לעצור מלכת את מערכת הבריאות היקרה לנו כדי להבהיר למקבלי ההחלטות שאין בריאות בלי החזרת החטופים. זו השעה להתקהל כקהילה במרחב הציבורי, להצטרף ולעטוף את משפחות החטופים בקריאה לשחרר את כולם עכשיו.

ד"ר יואב יחזקאלי - "רופאים להצלת החטופים"  

נושאים קשורים:  ד"ר יואב יחזקאלי,  דעות,  חדשות,  חטופים,  שבי חמאס,  ממשלת ישראל,  מחאה
תגובות
אנונימי/ת
16.02.2025, 08:20

עוד פוסט פוליטי במסווה של דאגה לבריאות הציבור. זה כבר מתחיל לחזור על עצמו.
כולם מעוניינים בחזרתם המהירה של החטופים. לרופאים אין שום יתרון על אדם אחר, וזה גם לא שאכפת להם יותר מאדם אחר.
הצגת הדברים כאילו רופא שאכפת לו מחיי אדם צריך להפסיק לעבוד היא שקרית ואף פרדוקסלית.
אתה מוזמן להפסיק לעבוד כיואב יחזקאלי. אין לך שום זכות לדבר בשם שאר הרופאים. ואתה בטח לא יותר מוסרי מרופא שחושב אחרת ממך.

אני אחת מהרופאות.ים עליהן.ם כתב דר' יחזקאלי ואני תוהה אם מי שמגיבה כאן באנונימיות היא רופאה.
אני, כרופאה, לא רוצה להתווכח, רק להביע דעתי: היציאה לשביתה לצורך אי ציות/מרי אזרחי/ עצירת החיים עד הצלת החטופים, עושה את זה ברוב המקרים במטרה להציל את חיי החטופים. גם רופאים. רופאים בעבר יצאו לשביתות לצורך שיפור תנאי שכר ועבודה. ב 83 וב 94 השביתות היו ארוכות ובתי החולים עברו למתכונת שבת למשך כ 4 חודשים כל פעם.
אם עשו את זה למען שכר או תנאי עבודה אז קל וחומר למען הצלת חיי החטופים.
כרופא בכיר שנים רבות וכלוחם צדק כנגד מערכת בריאות עם ליקויים חמורים שבלטו מאד בתקופת הקורונה דר יחזקאלי הוא כנראה אדם ורופא יותר מוסרי מרוב אלה שסביבנו
אני לא הייתי מאחלת לו ולנו שיפסיק לעבוד

אנונימי/ת
10:29

שקוף מאוד שהמאבק להחזרת החטופים הינו מאבק בממשלה שנבחרה ברוב לגיטימי, כך שיש פה הרבה מן הצביעות...

אנונימי/ת
16.02.2025, 09:10

קורא לרופאים להפסיק לעבוד ומצד שני כותב שהפגיעה במטופלים הקשתה עליך לקבל את ההחלטה. ומה לגבי המטופלים של שאר הרופאים? פגיעב בהם זה בסדר? או שאולי הפגיעה שמונכת ממך לקבל את ההחלטה היא פגיעה בכיס שלך.
צביעות.
אכן הגיעה השעה שכל אחד מאיתנו יביט במראה, וכאשר אתה עושה זאת, מומלץ שתיקח איתך שקית הקאה.

16.02.2025, 09:51

אני לחלוטין לא מסכים עם ד"ר יחזקאלי באג'נדה שלו לגבי לחיסוני הקורונה, אבל לא הייתי מעיז לכתוב דברי בלע דוחים כמו הפחדן השפל (רופא?) אשר מסתתר מאחורי אנונימיות.

17.02.2025, 18:41

מספיק
יש להפריד בין רפואה לפוליטיקה.

17.02.2025, 18:55

אי הבנה
החובה העליונה שלנו כרופאים היא לטפל בחולה המוטל לפתחנו.
כל שאר פוגע ביכולתנו לתפקד
הנכס הגדול שיש בידנו הוא מדינה שראשיה נבחרו בדרך המקובלת בתהליך המקובל וכל מי שמצביע מתחיב לקבל את תוצאת הבחירות
אנחנו מחויבים למלא אחרי ההוראות שהמדינה מחלקת לנו כדי שנוכל למלא את תפקידנו.
נא לשתוק ולהמשיך לעבוד. תפקידנו חיוני בדיוק כפי שתפקיד מפני האשפה מביתנו חיוני ואין לנו שום יתרון עליו.
נקלענו למצב גאוני של חנק ואחנו נחנקים בשמחה אדירה תוך פסטיבל של אני יותר הומני ורגיש ממך. אתה ואת לא ואתם מחרבים את המדינה
450 הרוגים בת"ד, 200 נרצחים בחברה הערבית, 1000 נשמות טהורות , 100 אלמנות, מאות יתומים ועשרות אלפי עקורים.
כל התפרעות כנגד המדינה מקרבת אותנו ליום שלא תהיה מדינה

אנונימי/ת
17.02.2025, 20:57

יש דרכים שונות להראות המחויבות להחזרת החטופים, חוץ מהשבתת מערכת הבריאות הציבורית. למשל להשהות הקליניקה הפרטית עד החזרת כל החטופים. זו אמרה חד משמעית! זה מראה על מחויבות אמיתית לערכיו.

אנונימי/ת
17.02.2025, 21:30

עוד תגובה רגשנית שלא לוקחת בחשבון את הפגיעות והמוות של האנשים בעתיד ורואה רק את הטווח הקצר, כמיטב האופנה. הייתי מצפה מחברי בעולם הרפואה לא ללכת כעדר ללא מחשבה עצמאית.

אנונימי/ת
18.02.2025, 07:34

אז אני אפתיע אותך שירית. יציאה לשביתה על תנאי עבודה היא הרבה יותר לגיטימית. שביתה כזו נעשיית לאחר הכרזת סכסוך עבודה בהתאם לחוק (כי אם לא תהיה כזו בית הדין לעבודה יוציא צווי מניעה מאוד מהר).
זכותו של כל רופא להפסיק לעבוד, אבל ממש אין מקום לשביתה מאורגנת.
לאף אחד אין בעלות על המוסר.
באותה מידה לפני 15 שנה רופאים היו יכולים תיאורטית לטעון מאותם טעמים שיש להשבית את המערכת עבור גלעד שליט.
אני לא הייתי מאחל לאף רופא להפסיק לעבוד אבל נאה דורש נאה מקיים

אנונימי.ת יקר.ה, לא חושבת שזה הוכן וראוי להפתיע ולהתווכח כשאחד.ת מאיתנו אנונימי.ת והשניה גלויה. או שנינו אנונימיים או להפך.

אנונימי/ת
18.02.2025, 10:11

כשמתייחסים לתוכן הדברים ולא לגופו של אדם זה ממש לא אמור לשנות מי הוא.
ואף אחד לא מונע ממך לכתוב בעילום שם.

אוקיי. בהתייחס לתוכן הדברים רק אומר את מה שכתבתי במאמר שלי שפורסם פה אתמול אוסיף: הויכוחים על הלגיטימיות של יציאה לשביתה להצלת החטופים, כמו הטענה שזה נושא פוליטי, אכן מפתיעים אותי והם, בעיני, לא רק סימן לאובדן ערכים, אובדן הדרך וליקוי מאורות ספציפי של מערכת הבריאות וכללי של החברה שלנו, הם גם, נראה לי, מסמר נוסף בארון המתים שכולנו בונים לעצמנו. וחבל

אנונימי/ת
18.02.2025, 19:59

את עושה רדוקציה לסוגיה. מה שאת אומרת היה יכול להיות נכון אם החזרת חטופים הייתה פשוטה ותלויה רק בהחלטה שלנו ללא שום השלכות. אבל יש, ולא כל הנתונים גלויים לנו.
גם מבחינה אתית הסוגיה יותר מורכבת (ע"ע דילמתת הקרונית).
ובכל מקרה, לרופאים אין שום יתרון על אף אדם אחר, והאופן בו הדברים מוצגים כאילו לרופא יש מעמד מיוחד כאן מהולה בהרבה התנשאות (כמו גם הגישה הכללית שלך לגבי אובדן ערכים). מי שחושב אחרת ממך הוא לא פחות מוסרי ממך

את.ה עושה רדוקציה לחיי אדם.
ואם זה מתנשא - so be it
(לגבי חוסר היתרון של הרופאים - יכולה להסכים איתך. העובדה היא שהמקצוע שלנו פותח דלתות של פשוטי העם הנבערים (לא צינית) כמו - נשיא המדינה שרים וח"כים, היית מצפה שהם יגידו מה שאת.ה אמרת, הרי גם בלי שנדבר על נזקים, כמו אובדן מסת עצם ושריר, גם מהנדסים ואינסטלטוריות מבינים שהנזקים הם קשים ולטווח ארוך, אבל הם דווקא ביקשו לשמוע את דעתנו על מה שהחטופים שבכזה חווים מבחינה בריאותית)

אנונימי/ת
19.02.2025, 06:35

ואולי את עושה רדוקציה לחיי אדם. מי את שתחליטי לגבי חייהם של אילו אנשים עדיפים על פני אחרים? בעסקת שליט הצלנו אדם אחד אבל כמה חיי אדם הפסדנו? חלק מהאנשים בטעות נוטה לחשוב שמדובר כאן בסיכון ודאי לאנשים מסוימים לעומת לא ידוע לאחרים. זו שגיאה חמורה. עסקה פזיזה היא סיכון ודאי לאנשים ששמותיהם ידועים לעומת סיכון ודאי לאנשים ששמותיהם לא ידועים.
החלטות לגבי חיי אדם הם הרבה יותר מקיפות מאשר האופן הישיר בו את בוחרת לראות את הדברים.

אנונימי/ת
19.02.2025, 08:13

אני לא יותר מעוד אזרחית במדינה הזאת וככזו אני יודעת בוודאות שלחיות במדינה שאינה דואגת בכל דרך להחזיר אליה את אזרחיה שנחטפו בעודם בפיג'מות ממיטותהם, מתוך חשש שלא תוכל להגן על בני המזל שזה לא קרה להם, זה לחיות במדינה שמתפרקת מקיומה.
אין מה להישאר במדינה כזאת. וזאת מדינה שהוקמה כשאחד מייעודיה המרכזיים היה להיות מקלט לכל היהודים.
אז במקום לעשות רילוקיישן כמו שרופאים רבים אחרים עושים, אני מתעקשת על חייה.

אנונימי/ת
19.02.2025, 09:21

זה לא חשש תיאורטי זו ידיעה שלכל דבר יש מחיר. גם כשתרופות מסוימות לא נכנסות לסל הבריאות המשמעות יכולה להיות מוות לאנשים מסוימים. אנו לא חיים בעולם מושלם. "בכל דרך" או "בכל מחיר" אלה קלישאות חסרות משמעות.
בדילמת הקרונית אנשים צריכים לבחור בין לפגוע בחמישה אנשים לבין להסיט אותה ולפגוע באדם אחד. בניסוי שבוצע רוב האנשים בחרו לא להסיט. בעסקת שליט ביצעו פעולה הפוכה - הסיטו הקרונית עמדה לפגוע באדם אחד והסיטו אותה כדי לפגוע בחמישה (למעשה יותר בכיוון של 500 או 5000) זה מנוגד מבחינה אתית גם לגישה התועלתנית וגם לגישה הדאונטולוגית. בזמן שמשחררים את החטופים (כמו שאני מקווה שיעשו) חשוב לוודא שלא מבצעים מעשים שהם גם לא הגיוניים וגם לא מוסריים.
נ.ב. - הסיכויים והאפשרויות בגילך להגר למקום נחשק הם קלושים (גם אם יש לך אזרחות זרה ובמיוחד אם אין לך) אז את לא מאיימת על אף אחד.