מחקרים

שיפור באיכות חיים עקב טיפול פליאטיבי בחולים לאחר השתלת מח עצם

מטופלים לאחר השתלת מח עצם המטופויאטית עשויים להגיב באופן שונה לטיפול פליאטיבי, כאשר ישנם מספר גורמים המנבאים שיפור מוקדם באיכות החיים עם התערבות זו

13.02.2025, 13:50

מאמר שפורסם בכתב העת Blood Advances מדווחים חוקרים מארצות הברית על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מטופלים לאחר השתלת מח עצם המטופויאטית עשויים להגיב באופן שונה לטיפול פליאטיבי, כאשר ישנם מספר גורמים המנבאים שיפור מוקדם באיכות החיים עם התערבות זו, כולל איכות חיים נמוכה יותר בתחילת הדרך, חומרה רבה יותר של תסמינים גופניים ותסמיני דחק בתר-חבלתית והשתייכות לקבוצת מיעוט אתני.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול פליאטיבי משולב באופן גובר בטיפול בחולי סרטן המטולוגי העוברים השתלת מח עצם, אך מעט ידוע על הגורמים המשפיעים על התגובה המוקדמת לטיפול זה. המחקר הנוכחי ניתח נתונים משני ניסויים קליניים אקראיים שהשוו טיפול פליאטיבי לטיפול סטנדרטי בקרב מבוגרים עם ממאירות המטולוגית שהופנו להשתלת מח עצם המטופויאטית.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 252 מטופלים והעריכו את איכות חייהם, התסמינים הגופניים והנפשיים שלהם ואופן ההתמודדות שלהם עם המחלה בנקודות זמן שונות: בעת הקבלה להשתלה, שבועיים לאחר ההשתלה, ולאחר מכן בשלושה ושישה חודשים. התגובה המוקדמת לטיפול פליאטיבי הוגדרה לפי השינוי במדד  FACT-BMT בין ההשתלה ועד השבוע השני, כאשר המשתתפים סווגו לשתי קבוצות: תגובה רבה או תגובה מוגבלת.

השינוי בחציון איכות החיים מהאשפוז להשתלת מח עצם ועד לאחר שבועיים עמד על 10.7- נקודות. מספר משתנים זוהו כגורמים המנבאים תגובה רבה לטיפול פליאטיבי, כולל מטופלים מקבוצות מיעוט אתני, בהם תועד סיכוי גבוה פי שלוש לתגובה רבה להתערבות (יחס סיכויים של 3.2, P<0.001), חולים עם איכות חיים נמוכה יותר בנקודת ההתחלה (יחס סיכויים של 0.97, p<0.001) ורמות גבוהות יותר של תסמינים גופניים (יחס סיכויים של 1.02, p=0.004) ותסמיני דחק בתר-חבלתית (יחס סיכויים של 1.04, p=0.008).

בקרב מטופלים שהגיבו היטב לטיפול הפליאטיבי תועד שימוש נרחב יותר בגישות התמודדות ממוקדות-התמודדות בשבוע השני (P=0.002), לאחר שלושה חודשים (p=0.04) ולאחר שישה חודשים (p=0.003) מהשתלת מח עצם המטופויאטית.

על פי דיווחי הרופאים המטפלים, ביקורים של מטופלים עם תגובה רבה להתערבות הפליאטיבית התמקדו בהתמודדות עם המחלה, הדרכה בנושא ההשתלה והתסמינים, בעוד שבקרב מטופלים עם תגובה מוגבלת להתערבות הביקורים התמקדו בעיקר בניהול תסמינים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים תובנות לגבי הגורמים המנבאים שיפור מוקדם באיכות החיים עם טיפול פליאטיבי במהלך השתלת תאי גזע המטופויאטית. הם גם יכולים לסייע בזיהוי המטופלים שצפויים להפיק את מירב התועלת מטיפול זה, ובכך לשפר את ההתאמה האישית של ההתערבות הקלינית.

מקור:

Richard A. NewcombHermioni L. AmonooAlison R. KavanaughKristin C. WhartonMichaela RowlandJames FaustoJason A. WebbVicki JacksonJoseph A. GreerJennifer S TemelPorsha LarkDustin J. RabideauKaren O'BrienThomas W. LeBlancStephanie J. LeeAreej El-Jawahri; Factors associated with early quality of life response to palliative care during hematopoietic cell transplantation. Blood Adv 2025; bloodadvances.2024014574. doi: https://doi.org/10.1182/bloodadvances.2024014574

נושאים קשורים:  מחקרים,  השתלת מח עצם,  טיפול פליאטיבי,  איכות חיים,  סרטן הדם
תגובות