ארגון הרופאים העצמאיים (ארצ"י) פנה לשר הבריאות אוריאל בוסו בבקשה להיכלל בוועדה המייעצת לתכנון כוח אדם. כשליש מהרופאים בישראל, כ-10,000, הם רופאים עצמאיים. חלקם מועסקים בקופות החולים, לחלקם קליניקה פרטית וחלקם משלבים בין עבודה כשכירים במערכת הבריאות, בבתי חולים ובקופות חולים, לבין עבודה כעצמאים במרפאות פרטיות או באמצעות קופות החולים.
עוד בעניין דומה
בפנייה אל השר בוסו שכותרתה "בקשה להכללת נציג ארגון הרופאים העצמאיים בוועדה המייעצת לתכנון כוח אדם ברפואה", בירכו ד"ר אייל שפירא, יו"ר ארצ"י וסיגל משהיוף, מנכ"לית הארגון, על הקמת הוועדה שנחיצותה רבה אל נוכח האתגרים המורכבים שעומדים בפני מערכת הבריאות, בהם המחסור הגובר בכוח אדם רפואי, שחיקת הרופאים והשלכות השליטה המתגברת של חברות הביטוח על תחום הבריאות הפרטי. "אנו מחזקים את ידיך ומקווים לפעול יחד איתך, כתף אל כתף, למען הבראתה והעצמתה של מערכת הבריאות", כתבו.
לצד זאת הצביעו ראשי ארצ"י על העדר נציגים של הרופאים העצמאיים בהרכב הוועדה, "שמבקשת לקדם עבודה משותפת עם כלל השחקנים המרכזיים".
מדו"ח שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת באפריל 2024 עולה כי 75%-85% מהרופאים בקופות החולים מכבי, מאוחדת ולאומית מועסקים כעצמאים וב"כללית" – 25%. בדו"ח צוין בנוסף כי שיטות ההעסקה בקופות שונות וכי אין גורם רשמי שעוקב אחרי פילוח הרופאים. על פי הדו"ח, העסקה במודל עצמאים משתלמת יותר לרופאים, אך מצריכה לוגיסטיקה, כאשר למשל עליהם לדאוג בעצמם לרופא מחליף במקרה הצורך. הממונה על השכר במשרד האוצר פועל לקידום מדיניות להגבלת שכרם ואופן העסקתם של הרופאים העצמאים והנושא נמצא כעת בערכאות משפטיות.
לפני כחודש פרסם משרד הבריאות את הרכב הוועדה המייעצת לתכנון כוח אדם ברפואה. "הרכב הוועדה, שכולל את נציגי משרדי ממשלה, נציגי הר"י - שכידוע אינם מייצגים רופאים עצמאיים אלא רופאים שכירים, המועצה המדעית, נציגי בתי חולים וקופות חולים, נראה מקצועי ומסור, אך הוא אינו משקף את כל מרכיבי המערכת", כתבו והוסיפו: "נכון להיום, קולם של הרופאים העצמאיים, המהווים שליש מכוח הרפואה בישראל, אינו מיוצג בוועדה".
ראשי הארגון ציינו כי היעדר ייצוג לרופאים העצמאיים מונע ראייה רחבה ומלאה של המציאות בשטח ועלול להוביל להחלטות שאינן עונות במלואן על צורכי המערכת. "אנו משוכנעים כי היעדרות נציגות של הרופאים העצמאיים אינה אלא תוצר של טעות תמימה וקוראים לך לתקן מצב זה ללא דיחוי", כתבו.
יו"ר ארצ"י, ד"ר שפירא, הסביר לכתבת "דה מרקר", שיר אנגל: "תכנון כוח אדם רפואי לא מתמצה במספרים בלבד אלא שהוא חייב לכלול את מגוון השיקולים שמעצבים את מציאות מערכת הבריאות. רופאים אינם רק משאבים או מספרים בטבלאות אקסל – הם בני אדם שמקבלים החלטות על בסיס תנאי העסקה, עומסי עבודה, אפשרויות התפתחות מקצועית ואיזון חיים־עבודה.
"רופאים נעים בין המגזר הציבורי לפרטי־עצמאי בהתאם לתנאים שנקבעים במערכת הציבורית, ולכן תכנון שמתעלם מהמגזר העצמאי יגרום לשיבושים חמורים בנגישות הטיפול. מערכת בריאות מתפקדת חייבת לשמור על איזון בין ציבורי לפרטי ולהתחשב בכלל הכוחות הפועלים בה כדי למנוע מחסור ברופאים, פערים בשירותים ותורים בלתי סבירים למטופלים".
ראשי ארצ"י ביקשו למנות נציג מטעמם כחבר קבוע בוועדה וכתבו: "צעד זה יבטיח כי קולו של כוח רפואי משמעותי במערכת הבריאות יישמע ויבטא את הערך המוסף ותרומתם של הרופאים העצמאיים למערכת הבריאות. שילוב נציג ארצ"י בוועדה יתרום תרומה מקצועית וייחודית לדיוני הוועדה ולתהליך קבלת ההחלטות ויסייע בהשגת מטרותיה החשובות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מערכת הבריאות הישראלית היא ציבורית באופייה והמשרד עושה מאמצים לחזק ולשמר את מאפייניה הציבוריים. הוועדה המייעצת לתכנון כוח אדם ברפואה הוקמה כחלק מתהליך מקיף שמוביל משרד הבריאות, מתוך הכרה בצורך לקדם צעדים משמעותיים בתחום, בהתבסס על ראייה רחבה של כלל מערכת הבריאות. מטבע הדברים, בוועדה לוקחים חלק הארגונים הלוקחים חלק בהכשרת כוח אדם, אשר בשל אופייה הציבורי של המערכת, הם גופים ציבוריים".