חדשות

ראשי חברות ואיגודים רפואיים: לעצור את מתווה התורנויות גם בפריפריה

31 מנהלי האיגודים והחברות בהר"י תומכים בדרישת מנהלי המחלקות הפנימיות לבטל את קיצור התורנויות למתמחים בפריפריה: "הפיילוט נכשל וגרם נזק הן למטופלים והן לאיכות הרפואה בצפון ובדרום". ארגון מרשם: "קיצור התורנויות לא נתון לדיון"

מחאת המתמחים. "קמפיין תקשורתי ופוליטיקאים בכירים, שלא הכירו את העובדות המדויקות מקרוב, הביאו לקבלת המתווה". צילום ארכיון, 2020: ארגון מרשם

רופאים בכירים, ראשי האיגודים המקצועיים וחברות רפואיות בהסתדרות הרפואית פנו ליו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי במכתב שנשלח הבוקר (ד') ובו הודיעו כי הם תומכים בקריאה להפסקת הפיילוט לקיצור תורנויות המתמחים שהחל בפריפריה. "אין מדובר בגזירת גורל. המהלך נולד בחטא ומחייב נסיגה ממנו וביטולו", כתבו. בארגון הרופאות והרופאים המתמחים מרשם הגיבו לדברים וקראו לראשי האיגודים "להפסיק לפעול נגד המתמחים ולהירתם למאמץ משותף לשיפור תנאי העבודה וההכשרה של הדור הבא של הרופאים בישראל".

ראשי החברות והאיגודים הרפואיים טוענים כי גם המתמחים במחלקות שבהן בוצע קיצור התורנויות מבקשים לסגת מהמהלך ומסבירים כי הדרך הנכונה להקל על העומס של המתמחים בשעות התורנות היא באמצעות הוספת תקנים - הוספת תורן שני במחלקה. חלוקת העבודה ביניהם תאפשר מתן 4-6 שעות מנוחה בלילה, כתבו.

כזכור, לפני כשבועיים פרסמו מנהלי המחלקות הפנימיות בבתי החולים בפריפריה גילוי דעת בנושא, בנימוק כי הפיילוט החל בלי שקוימו תנאים בסיסיים להצלחתו. מנהלי המחלקות הפנימיות בבתי החולים בפריפריה, שאצלם החל הפיילוט, נתנו תימוכין לטענותיהם על כך שהפיילוט נכשל וכי נגרם נזק רב למטופלים ולאיכות הרפואה בצפון המדינה ובדרומה. גם מנהלי מחלקות פנימיות בבתי חולים שאינם בפריפריה תמכו בגילוי הדעת המדובר.

במכתב, שעליו חתומים 31 מנהלי האיגודים והחברות בהר"י, נכתב כי המתווה לקיצור תורנויות המתמחים במחלקות הפנימיות בבתי חולים בפריפריה נוחל כישלון מהדהד. "הכתובת היתה רשומה על הקיר והכישלון היה מועד מראש, אבל נורות האזהרה לא מנעו את החלתו לפני שנה וחצי בקירוב", כתבו.

לצד הפגיעה במטופלים ובאיכות ההכשרה הרפואית ובניית דור העתיד של המומחים, הכותבים מתייחסים להחלטה שלא להמשיך את הפיילוט גם לבתי החולים במרכז ומציינים כי התוצאה היא הגדלת הפערים. "תושבי הפריפריה, שבלאו הכי סובלים מאפליה בשירותים הרפואיים, מאושפזים כיום במחלקות עם נוכחות דלילה מבעבר של רופאים, הכשרת המתמחים במחלקות אלו נפגעת, בעוד ההכשרה במרכז הארץ נותרה איכותית".

לדבריהם, "ההצהרות על הקפאת מתווה קיצור התורנויות והשארת המתווה רק בבתי החולים בפריפריה הן הודאה בכישלון. ביטוי להשלמה עם קיפוח קיצוני של הפריפריה".

גילוי הדעת לדבריהם היה צעד אמיץ: "כראשי איגודים וחברות רפואיות בהסתדרות הרפואית (הר"י), אנו מבקשים לתמוך ציבורית במנהלי המחלקות הפנימיות, אשר פרסמו את עמדתם באומץ ובבהירות".

הכותבים חוזרים על הנימוקים בגילוי הדעת ומציינים כי המצב במחלקות שבהן נערך ה"פיילוט", כלשונם, אינו טוב והוא פוגע בשירות הרפואי ובהתמחות. הם מציינים כי הפיילוט יצא לדרך כשאינו בשל "ללא ההכנה הראויה שהובטחה על ידי יוזמי התהליך, ובלי שהמדינה סיפקה מבעוד מועד את תנאי הבסיס הנדרשים להצלחה: תוספות תקנים ואיושם והתאמת מתווה ההתמחות".

הכותבים מדגישים את חשיבותה של התמחות תקינה ומציינים כי למרות ש"ההתמחות היא שלב זמני", היא שלב חשוב והכרחי בהכנת מומחי ומורי העתיד.

ראשי האיגודים והחברות הרפואיות מזכירים את אחריותם הם, כראשי האיגודים המקצועיים, לתקינות ההתמחות: "קבלת ההחלטות הרפואיות בשטח, ביצוע ההתמחות המורכבת והפיקוח על המתמחים בפועל, נתונה במלואה לאחריות האיגודים המקצועיים, מנהלי המחלקות והרופאים הבכירים, המדריכים את המתמחים".

לדבריהם, קיצור התורנויות נעשה בשל לחץ על קובעי המדיניות ואף המתמחים מכירים בטעות. "שינוי מתווה התורנויות היה טעות, משום שלא טובת המטופל ואיכות הטיפול היוו שיקול מרכזי. לחץ מתמשך מצד חלק מהמתמחים ודעת קהל, שהכוונה על ידי קמפיין תקשורתי ופוליטיקאים בכירים, שלא הכירו את העובדות המדויקות מקרוב, הביאו לקבלת המתווה, שעתה המתמחים עצמם מבקשים לסגת ממנו".

לדבריהם, אי נוכחות המתמחים בשעות הבוקר, שהן החשובות והמרכזיות בפעילות הרפואית, היא פגיעה ישירה ומיידית בחולים ופגיעה מתמשכת ומשמעותית באיכות ההכשרה הרפואית, ממנה נפגעים הסטודנטים לרפואה ונפגעים המומחים הצעירים, שנושאים בעיקר הנטל במחלקות עקב צמצום נוכחות המתמחים בשעות הבוקר. גם תפקוד הרופאים הבכירים נפגע - במקום לנהל ולתכנן את כל פעילות המחלקה ולבצע מחקרים שיקדמו את הרפואה, הם נאלצים לבצע את עבודת המתמחים החסרים.

הם מסכמים את הפנייה בקריאה לבטל את המתווה בפריפריה, "שמערים קשיים על המערכת, לדאוג לתוספות תקנים ולאיושם ולתכנון תכנית התמחות מעודכנת. רק בשלב הבא, לאחר איוש התקנים ובניית תכנית ההתמחות בהתאם, יהיה אפשר לתכנן באופן מושכל איך להקל על המתמחים", כתבו.

ארגון המתמחים מרשם: קיצור התורנויות הוא עובדה מוגמרת

בארגון הרופאות והרופאים המתמחים מרשם הגיבו לדברים: "אין עוררין על כך שמערכת הבריאות רוויה מצוקות ומורכבויות. ניסיון לקשור בין בעיות מערכתיות ותיקות לבין קיצור התורנויות הוא טעות מיסודו שכן יש לתקן את העוולות ולא להוסיף חטא על פשע".

ב"מרשם" ביקשו להבהיר: "אין דיון על ביטול מתווה קיצור התורנויות ואין ויכוח האם מקצרים את התורנויות או לא. מתווה הקיצור יצא לפועל בספטמבר 2023 בבתי החולים בפריפריה והוא יורחב, בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו, גם לבתי החולים במרכז".

בארגון המתמחים מציינים כי המחסור בכוח אדם, העומס על הצוותים והקושי באיוש תקנים הן בעיות היסטוריות, שצריך לטפל בהן ברמה הלאומית, "אבל הניסיון לכרוך בינן לבין קיצור התורנויות הוא לא רלוונטי ומסיט את הדיון מהבעיות האמיתיות, המחייבות טיפול אמיתי והקצאת משאבים".

לדברי הארגון, הטענה כי תורנויות של 26 שעות הן ״הכרחיות להכשרה איכותית״ היא משוללת כל בסיס מדעי ולהפך, מחקרים רבים מוכיחים כי עייפות פוגעת ביכולת הלמידה. רופא ערני לומד טוב יותר מרופא מותש אחרי 26 שעות ערות.

הפתרון המוצע, של תוספת תורן כדי שהתורנים יוכלו לישון בליל התורנות, הוא "פתרון נפלא על הנייר, אולם הוא לא באמת ישים בשטח ובכל מקרה, תורנויות של 26 שעות חייבות להיעלם מן העולם. זו לא תצורת עבודה אנושית ובוודאי שלא צריך למצוא פתרונות כדי לשמר ולהנציח אותה, אלא בדיוק להפך: להתאים את התורנות לשיטת העבודה החדשה, להתאים את ההכשרה לשיטת העבודה החדשה ולהתאים את האופן שבו פועלות המחלקות - כולל באמצעות כלים טכנולוגיים ייעודיים".

ב"מרשם" קראו לראשי האיגודים "להפסיק לפעול נגד המתמחים ולהירתם למאמץ משותף לשיפור תנאי העבודה וההכשרה של הדור הבא של הרופאים בישראל".

נושאים קשורים:  קיצור תורנויות,  איגודים רפואיים,  חדשות,  ההסתדרות הרפואית,  מחלקות פנימיות
תגובות
12.02.2025, 19:36

אומנם התורנות היא חלק חשוב בלימודי רפואה, ולפני למעלה מעשרים שנים עשיתי מעל ומעבר, אני נגד השפעה השלילית הממושכת על בריאות של בני אדם. המון רופאים מצליחים לסיים את ההתמחות עם פחות תורנויות, וזה לא מפריע להם להתקדם בידע. אם מנהלי המחלקות לא מסוגלים בעצמם לעבוד בזמן תורנויות, איזה דוגמה הם נותנים לרופאים צעירים? הדוגמה: כמה שאתה יותר בכיר, ככה פחות דורשים ממך מאמצים.

12.02.2025, 19:57

ממה שנכתב הסיבה לכישלון הן לא קיצור התורנויות, אלה מחסור בכוח אדם כתוצאה מקיצור התורנויות. מפתיע שהדרישה איננה הוספת תקנים. רק אם אין תקנים צריך לחזור לתטרנויות כמו בעבר. יותר חשוב מקיצור התורנויות זו הפחתת כמות התורנויות

12.02.2025, 20:42

די כבר. מצד אחד מתלוננים שיש רופא אחד פחות בבוקר (כי מגיע מאוחר לתורנות) ומצד שני מציעים שהפתרון יהיה עוד תורן בלילה, מה שיוריד עוד רופא בבוקר למחרת. אף פעם הבנתי את ההגיון בנסיון המתמיד של הר״י לשכנע שהדרך *היחידה* לעבוד היא בתורנויות של 26 שעות, אבל זה כבר פשוט מגוחך.
חבל שחלק ראשי האיגודים והחברות מצטרפים למצעד האיוולת הזה במאבק הכושל בקיצור התורנויות. אבל הם חלק קט מכלל ראשי האיגודים והחברות, וחבל שזה לא הודגש בכתבה. אלו שחתמו מוכיחים (שוב) את צדקת הטענות נגד הערבוב הלא בריא בין ארגון העובדים, איגודים מקצועיים והמועצה המדעית.
הקיצור הוא עובדה מוגמרת, כי אין דרך בעולם להסביר למה בני אדם צריכים לעבוד 26 שעות ברצף.מוטב להתמקד בתיקון הפגמים ברפורמה הזו, ובראש ובראשונה הוספת תקנים ואיושם.

אנונימי/ת
12.02.2025, 21:15

השמיכה קצרה, הפתרון הוא רק בהשקעת כסף במערכת הבריאות הציבורית. אבל מבחינת נערי האוצר יריבו המתמחים והמומחים ולהם יהיה שקט.

אנונימי/ת
12.02.2025, 21:41

כל המגיבים הדורשים מהרופאים הבכירים וממנהלי המחלקות לעשות תורניות בעצמם שוכחים ש:
1. הבכירים והמנהלים עשו תורניות בזמן ההתמחות (חלק מהכותבים אף מציינים זאת)
2. בחלק מהמקצועות, הבכירים עדיין עושים תורנויות! (מקצועות כירורגים)
3. ההתמחות, אמנם האינטנסיבית, הינה החלק הקצר מהקריירה המיקצועית והיא ניגמרת!
4. הוזכר אף הוזכר בכתבה כי הפיתרון הינו תוספת תקנים ולא קיצור התורנויות
5. הרצף הטיפולי אכן ניפגע!! למתמחים שמגיעים לתורנות אין מושג מה קורה עם החולים המאושפזים!!
6. אם אכן הצתווה עובדה מוגמרת, יואיל בטובו משרד הבריאות להמשיכו אף לבתי החולים במרכז! מספיק להפוך את הפריפריה לשדה ניסויים וכישלונות!
7. מתמחי דור הZ: כמה עוד אפשר לקטר ולהתבכיין על כמה קשה לכם????

אנונימי/ת
13.02.2025, 13:30

כל מילה - זהב