המערכת הרפואית העולמית נכנסת לתקופה של אי ודאות - כך עולה ממאמר מערכת שפורסם בשבת בכתב העת The Lancet, תחת הכותרת "כאוס אמריקאי: להתייצב למען הבריאות והרפואה". במאמר מתריעים הכותבים על משבר חמור במערכת הבריאות האמריקאית, משבר שלו השלכות מרחיקות לכת על הרפואה והמחקר הרפואי ברחבי העולם.
עוד בעניין דומה
במוקד המאמר עומדת סדרת החלטות דרמטיות של ממשל טראמפ, החל מהפרישה מארגון הבריאות העולמי ומהסכמי פריז, זאת במקביל להקפאה חסרת תקדים של שלושה טריליון דולר בהלוואות ומענקים פדרליים, המסכנת את תפקוד תכנית Medicaid, תכנית ביטוח הבריאות הממשלתית בארה"ב המספקת כיסוי רפואי לבעלי הכנסה נמוכה.
כמו כן, הוקפאו משמעותית פעילויות המכונים הלאומיים לבריאות (NIH) והוצאו צווי הפסקת עבודה במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). במקביל, הוחזרה לתוקף מדיניות מקסיקו סיטי המגבילה מימון של ארגונים המספקים שירותי הפלות. הוטלו הגבלות על שימוש במונחים מקצועיים במסמכים רשמיים ובכתבי עת מדעיים, במיוחד בתחומי מגדר ובריאות מגדרית, כולל איסור על מונחים כמו "מגדר", "טרנסג'נדר", "להט"ב" ו"נון-בינארי". עקב האפלת תקשורת שהוטלה, לראשונה מזה 60 שנה לא פורסם דו"ח התחלואה והתמותה השבועי של ה-CDC.
הקפאת פעילות הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID) והפסקת תכניות בריאות עולמיות, כולל הקפאה של 90 ימים בתקציבי תכנית החירום של הנשיא למאבק באיידס (PEPFAR), מעמידות בסכנה שירותי בריאות במדינות רבות.
למרות שניתן פטור ל"תכניות הומניטריות מצילות חיים", שירותים רבים, במיוחד בתחום מניעת HIV ובאוכלוסיות מפתח, נותרו ללא מענה. קבוצות גדולות של עובדי בריאות פוטרו ומרפאות נסגרו. אילון מאסק אף כינה את USAID "רשע" ו"ארגון פלילי" בניסיון להצדיק את חיסול הסוכנות.
עורכי כתב העת מציינים כי ב-The Lancet, ההשלכות כבר מורגשות: חוקרים מסרבים לשמש כסוקרים למאמרים ומחברים מצנזרים את עצמם בכתיבתם המדעית. הם מציינים כי מוסדות בריאות עשויים להסס לבקר את הממשל החדש בפומבי, אך ההססנות הזו היא טעות. יש לגנות את פעולותיו של טראמפ בשל הנזק שהן גורמות.
העורכים מוחים על הצעדים ה"שגויים" וטוענים כי להם השפעות מרחיקות לכת המבטלות עשורים של התקדמות בבקרת מחלות ושוויון בבריאות. "פעולותיו של טראמפ הן במיוחד מתקפה על בריאות נשים, בפרט על בריאות מינית וזכויות רבייה. ההתקדמות ההדרגתית שהושגה בנושאי אקלים ובריאות צפויה כעת להיעצר ואף להתהפך. יותר אנשים יחלו ויותר אנשים ימותו", כתבו.
"לקהילות הבריאות, הרפואה והמדע יש תפקיד חיוני בהגנה על מטופליהם, בהגנה על תכניות ובשתדלנות למען מדיניות ומוסדות הטובים לבריאות ולרווחה. התמיכה הדו-מפלגתית בבריאות גלובלית בארה"ב פינתה את מקומה לקיטוב עמוק, וקהילת הבריאות העולמית חייבת להתמודד עם העובדה שארה"ב היא שותפה בלתי אמינה".
עורכי The Lancet קוראים לקהילה הרפואית העולמית להמשיך בשיתוף הפעולה הבינלאומי בתחום הרפואה, לחיזוק מסגרות אזוריות ובינלאומיות חלופיות לשיתוף ידע ומחקר רפואי ולפיתוח מקורות מימון חדשים שיבטיחו את המשך המחקר הרפואי החיוני.
"זהו רגע מבחן עבור הקהילה הרפואית העולמית," כותבים עורכי כתב העת. "אנו חייבים להמשיך ולעמוד על העקרונות הבסיסיים של הרפואה: הזכות לבריאות, שיתוף פעולה בינלאומי וקידום המחקר המדעי ללא מגבלות פוליטיות.
"שלושת השבועות האחרונים יצרו הרבה כעס, פחד וצער - אך זה לא הזמן לפאניקה", הם מסכמים. "קהילות הרפואה והמדע חייבות להתאחד ולעמוד על החזון הזה". הם עצמם מבטיחים להמשיך לנטר ולבחון את פעילות הממשל האמריקאי והשלכותיה בתחום הבריאות בארבע השנים הקרובות.