היסוס ציבורי בנוגע לחיסון נגד קורונה (COVID-19) קשור לחששות לגבי בטיחות החיסון. לעומת זאת, חיסון נגד שפעת עונתית נמצא בשימוש במשך עשרות שנים, עם רקורד בטיחותי חזק והסכמה רחבה בקרב הציבור. במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Communications Medicine, חוקרים ביקשו להשוות את פרופילי הבטיחות של חיסון הבוסטר BNT162b2 נגד קורונה וחיסון השפעת העונתית.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו מחקר שכלל עוקבה פרוספקטיבית של 5,079 משתתפים מישראל ועוקבה רטרוספקטיבית שנבחרה אקראית של 250,000 חברי מכבי שירותי בריאות (MHS, Maccabi Healthcare Services). הם העריכו תגובות לחיסון בוסטר BNT162b2, חיסון mRNAי(Messenger RNA) נגד קורונה, ולחיסונים נגד שפעת. כמו כן, כל המשתתפים בעוקבה הפרוספקטיבית ענדו שעון חכם ומילאו שאלון דיגיטלי יומי. החוקרים השוו נתוני דופק לפני ואחרי החיסון מהשעונים החכמים, כמו גם רמות מתח שנמדדו לפי שונות הדופק. בנוסף, נבחנו תופעות לוואי באמצעות רישומי בריאות אלקטרוניים.
בקבוצה הפרוספקטיבית, 1,905 משתתפים קיבלו את חיסון הבוסטר לקורונה ו-899 קיבלו את חיסון השפעת. בהתמקדות באלו שקיבלו את שני החיסונים, האנליזה כללה 689 משתתפים בעוקבה הפרוספקטיבית ו-31,297 משתתפים בעוקבה הרטרוספקטיבית. תוצאות המחקר הדגימו כי אנשים שדיווחו על תגובה חמורה יותר לאחר חיסון נגד שפעת נטו גם לדווח על תגובה חמורה דומה לאחר החיסון נגד קורונה. יתרה מכך, באנליזה מצומדת, העלייה במדדי קצב הלב והלחץ עבור כל משתתף הייתה גבוהה יותר עבור חיסון הקורונה בהשוואה לחיסון השפעת במהלך היומיים הראשונים שלאחר החיסון. חשוב לציין, לא נצפה סיכון מוגבר לאשפוז עקב תופעות לוואי בעקבות אף אחד מהחיסונים. יתר על כן, מלבד שיתוק בל לאחר חיסון נגד שפעת, לא זוהה סיכון מוגבר לתופעות לוואי.
החוקרים מסכמים כי תופעות הלוואי הבולטות יותר בעקבות חיסון נגד קורונה עשויות להסביר את החשש הגדול יותר הקשור בו. עם זאת, האנליזה המקיפה של החוקרים מאשרת את פרופיל הבטיחות של שני החיסונים.
מקור: