חדשות

זינוק במספר הסובלים מאטופיק דרמטיטיס בישראל

בעוד יותר מחצי מיליון ישראלים מאובחנים עם אטופיק דרמטיטיס, התורים לרופאי עור מומחים ולאלרגולוגים מתארכים - 90 יום המתנה לרופא מומחה

אבחון, אטופיק דרמטיטיס בילדה. אילוסטרציה

עלייה של 16% במספר המאובחנים בישראל במחלת העור אוטפיק דרמטיטיס במהלך חמש שנים. כך עולה מדו"ח חדש שפרסם לאחרונה מרכז המחקר והמידע של הכנסת. על פי הדו"ח, נכון לשנת 2023 היו בישראל יותר מחצי מיליון מאובחנים עם אטופיק דרמטיטיס, המהווים כ-5.5% מכלל המבוטחים בקופות החולים בישראל. כמחציתם מבוגרים מעל גיל 18.

בשנת 2023 אובחנו כ-68 אלף חולים חדשים, עלייה של 16% בהשוואה למספרם בשנת 2019. ההערכה היא כי העלייה בשכיחות המחלה נובעת  מחשיפה לזיהום סביבתי ולחום כתוצאה משינויי אקלים, בשל לחץ נפשי ודחק וכן בשל צמצום פערים בדיווח על המחלה.

מקור: מרכז המחקר והמידע של הכנסת

בשנות הקורונה (2019-2020) חלה ירידה במספר החולים החדשים ובהערכה של קופת חולים "מכבי", המצוטטת בדו"ח, בהשפעת המגיפה צומצמו מגעים רפואיים ואולי גם חשיפתם של חולים לאלרגנים בסביבה.

ללא תרופה לריפוי מלא

אטופיק דרמטיטיס היא המחלה הדלקתית הכרונית השכיחה ביותר בעור, המתאפיינת בתפרחת, אדמומיות, יובש וגרד. למרות שהמחלה אינה מסכנת חיים ואינה מידבקת, היא עלולה להשפיע משמעותית על איכות חיי המטופל. על פי האיגוד הישראלי לרפואת עור ומין, 90% מהחולים מפתחים את המחלה עד גיל חמש, כאשר ברוב המקרים היא חולפת בגיל הילדות המאוחרת. עם זאת, אצל 10%-30% מהחולים המחלה ממשיכה להיות פעילה גם בבגרות.

מנתוני קופות החולים עולה כי כ-52% מהמאובחנים עם אטופיק דרמטיטיס בכל אחת מהשנים 2019-2023 הן בנות ונשים וכ-48% הם בנים וגברים. אחד ההסברים שניתן לכך בספרות המדעית הוא השפעות ההורמונים הנשיים על אטופיק דרמטיטיס ועל מחלות אטופיות באופן כללי, אך יש גם הסברים נוספים: החשיפה לאלרגנים עשויה להיות גבוהה יותר בקרב נשים ונשים עשויות לפנות לגורמי רפואה בשיעורים גבוהים יותר מגברים.

מקור: מרכז המחקר והמידע של הכנסת

אין כיום סמן ביולוגי שמאפשר אבחון מעבדתי של המחלה. אבחון חומרתה של המחלה יכול להתבסס על כמה סולמות למדידת תסמיני המחלה, אך לפי האיגוד לרפואת עור ומין, אין סולם אחד מתוך סולמות הדירוג הקיימים שנחשב למועדף.

כמו כן, אין תרופה שיכולה להביא לריפוי מלא שלה ולא ידוע על דרכי מניעה שלה. פרופ' ארנון כהן, מומחה לרפואת עור ומינהל רפואי בשירותי בריאות כללית, המצוטט בדו"ח, אמר כי התרופות והטיפולים שקיימים כיום בסל שירותי הבריאות מספקים מענה סביר לחולים. עם זאת, העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס מציינת כי יש לכלול בסל גם תרופות חדשות נוספות.

מחסור במומחים

המחלה מטופלת על ידי רופאי משפחה, רופאי ילדים, רופאי עור ומין ורופאי אלרגיה, ובמצבים של מחלה קשה הטיפול מתבצע גם במרפאות בבתי חולים. הדו"ח מצביע על פערים משמעותיים בזמינות הטיפול.

נכון לסוף 2022, פעלו בישראל רק כ-310 רופאי עור מומחים מתחת לגיל 67. למרות שבאותה שנה הצטרפו 23 מומחים חדשים למערכת והיו 119 מתמחים בתחום, המספרים עדיין רחוקים מלספק את הביקוש הגובר לשירותי רפואת עור.

המחסור ברופאים בולט במיוחד בתחום האלרגולוגיה ואימונולוגיה קלינית. מספר המומחים בתחום נמוך משמעותית, והמצב חמור במיוחד באלרגולוגיית ילדים, שם כמעט ואין מומחים פעילים. בנוסף, תחום התמחות זה אף אינו מופיע ברשימת ההתמחויות של ההסתדרות הרפואית בישראל.

לפי מבקר המדינה, משנת 2019 ל-2022 חלה עלייה בשיעור התורים לרופאי עור שההמתנה אליהם ארכה יותר מ-90 ימים ב"כללית" וב"מכבי", המבטחות יחד כ-75% מהמבוטחים בישראל. כותבי הדו"ח מציינים כי ההצעות לשיפור הטיפול באטופיק דרמטיטיס כוללות מתן הכשרה נוספת לצוותי רפואה ראשוניים ושניוניים (לפחות במחלה קלה) והכשרת אחיות במסגרת קורס על בסיסי בטיפול במחלות עור.

נושאים קשורים:  אטופיק דרמטיטיס,  חדשות,  רפואת עור,  אלרגיה ואימונולוגיה
תגובות
אנונימי/ת
10.02.2025, 18:18

האם נבדקב העליה בשכיחות בהתאם למי שאבחנ/ה?
לא כל יובש עורי זה אטופיק