חדשות

מפגן אנטישמי ואנטי ישראלי בטקסי הסיום בפקולטות לרפואה בארה"ב

ה-HHS פותח בחקירה בעקבות דיווחים על אירועים אנטישמיים בבתי ספר לרפואה בארה"ב | באוניברסיטת הרווארד ואוניברסיטת קליפורניה נרשמו שיעורים גבוהים של התנהגויות מחאה נגד ישראל

ב-13 בתי ספר לרפואה עטו הבוגרים סמלים ואביזרי לבוש הנושאים מסרים אנטישמיים. צילום: סטיבן רות' והדי ס. וולד

מחקר חדש שפורסם בכתב עת הרפואי הבינלאומי של הקריה הרפואית רמב"ם בחיפה, Rambam Maimonides Medical Journal RMMJ וחשף התנהגות והתבטאויות אנטישמיות בטקסי סיום של בתי ספר לרפואה מובילים בארה"ב, הוביל לפתיחת חקירה בארבעה בתי ספר לרפואה.

סוכנות הידיעות בלומברג פרסמה ביום ג' כי משרד הבריאות האמריקאי (HHS) הודיע בראשית השבוע על פתיחת חקירה בארבעה בתי ספר לרפואה (שטרם נחשפו שמותיהם) בעקבות דיווחים על אירועים אנטישמיים שהתרחשו בטקסי הסיום. המשרד יבחן האם המוסדות פעלו ב"אדישות מכוונת" לאירועים שעלולים היו לפגוע בזכויות הסטודנטים היהודים לגישה שווה להזדמנויות והטבות חינוכיות.

החקירה מתבצעת במסגרת מאמץ רחב יותר של הממשל האמריקאי למאבק באנטישמיות, במיוחד בקמפוסים. משרד המשפטים האמריקאי הודיע על הקמת כוח משימה רב-סוכנותי שמטרתו לעקור מן השורש הטרדות בבתי ספר ובקמפוסים.

המחקר, שנערך על ידי פרופ' סטיבן רות', מומחה בהרדמה ומנהל תחום המחקר וענייני הסגל במחלקה להרדמה באוניברסיטת אילינוי בשיקגו, ופרופ' הדי ס. וולד, רופאת משפחה בבית הספר לרפואה וורן אלפרט באוניברסיטת בראון, בחן את טקסי הסיום של 25 בתי הספר לרפואה המובילים בארה"ב.

ממצאי המחקר מראים כי בכמחצית מבתי הספר שנבדקו (13 מתוך 25) נראו סטודנטים עוטים סמלים המייצגים תכנים אנטישמיים, כמו כאפיות ואביזרי לבוש הנושאים מסרים אנטישמיים. בממוצע, כארבעה סטודנטים בכל בית ספר (2.5% מכלל הבוגרים) לבשו פריטים אלה.

בבתי ספר מובילים כמו אוניברסיטת הרווארד בבוסטון ואוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF) נרשמו שיעורים גבוהים במיוחד של התנהגויות מחאה. ב"הרווארד", כ-7% מהסטודנטים הציגו שלטי מחאה נגד ישראל התומכים בתנועת ה-BDS ובאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו 22.5% מהסטודנטים ענדו סיכות הקוראות לחרם על ישראל.

המחקר תיעד מספר אירועים חמורים במיוחד. באוניברסיטת UCSF, סטודנט שהתבקש לקרוא חלק מ"שבועת הרופא" בערבית, ניצל את ההזדמנות לנאום נגד ישראל והאשים אותה ב"רצח עם". בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ביילור ביוסטון, טקסס, סטודנט שנבחר לנאום בשם המחזור התמקד אך ורק במלחמה בעזה והאשים את סגל בית הספר ב"מניעת נסיונות לעצור רצח עם".

באוניברסיטת וייל-קורנל במנהטן מחו שני סטודנטים על הבמה נגד "רצח עם" בעזה, כשאחד מהם צעק "פלסטין חופשית" בעת קבלת התעודה וחברו הציג שלט גדול עם הכיתוב "עיצרו את רצח העם". בנוסף, סטודנטים צעדו סביב הקהל וקראו קריאות דומות.

ב"סטנפורד" שבפאלו אלטו בקליפורניה, סטודנטית שלבשה כאפיה הפרה את כללי בית הספר כשהביאה לבמה כאפיה נוספת שבצידה השני הוצג שלט אנטישמי. שלטים גדולים המוחים נגד "רצח עם", "שותפות הסגל" וקריאות ל"סיום האפרטהייד" ו"סיום הציונות" נישאו על ידי סטודנטים ב"הרווארד", UCSF וב"סטנפורד".

החוקרים מדגישים כי טקסי סיום הם מהאירועים המכובדים ביותר באקדמיה, וההתנהגויות שנצפו מהוות הפרה חמורה של כללי המקצועיות הרפואית. "הסמלים והבגדים שאנשים בוחרים ללבוש משקפים את חשיבתם, גישתם ותפישת עולמם", כתבו. "לצערנו, ביטויים אלה יכולים לסטות מכוונות חיוביות ובמקום זאת להעביר מסרים של שנאה, חוסר רגישות או פוגענות".

הכותבים תוהים "האם רופאים המציגים התנהגות כה לא מקצועית בטקס פומבי יכולים לתקשר ולטפל בכל המטופלים שלהם באופן הומניסטי וללא דעות קדומות?". הם ממליצים על שורה של צעדים מעשיים הכוללים: אכיפה קפדנית של מדיניות הלבוש הטקסי הרשמי, הגברת החינוך לרגישות תרבותית ומקצועיות רפואית, פיתוח מנגנונים להתמודדות עם התנהגויות פוגעניות והדגשת חשיבות השמירה על אמון הציבור ברפואה.

כמו כן, הכותבים קוראים לבתי הספר לספק הנחיות ברורות לגבי התנהלות בטקסי הסיום, לקבל ייעוץ משפטי בנושא אכיפת התקנות ולפעול באופן דחוף לחינוך הסטודנטים בנושא הסכנות שבאנטישמיות ושנאה מכל סוג, תוך הבטחת סביבה בטוחה לכלל הסטודנטים.

החוקרים מסכמים כי למרות שמדובר במיעוט מהסטודנטים – עד 22.5% בבתי הספר השונים, "אפילו סטודנט בודד המתנהג באופן לא מכבד או לא רגיש הוא בלתי ראוי ועלול ליצור סביבת למידה עוינת ולפגוע באמון הציבור". הם קוראים לבתי הספר לרפואה בארה"ב לפעול באופן דחוף לחינוך הסטודנטים אודות הסכנות שבאנטישמיות וכל צורות השנאה וחוסר הרגישות.

בהצהרת ה-NHS נכתב כי "כמקבלי סיוע פיננסי פדרלי, בתי הספר לרפואה נדרשים לציית לחוקי זכויות האזרח הפדרליים האוסרים על אפליה".

כתב העת הרפואי הרמב"ם הוא פרסום בעל ביקורת עמיתים בגישה פתוחה, המבקש להרחיב את בסיס הידע של הרפואה, המדע, האנושות והאתיקה ברחבי העולם, על פי הפילוסופיה בת 800 השנים של הרב משה בן מימון - הרמב"ם. בתמיכת התורמים, כתב העת אינו גובה דמי פרסום או עיבוד.

נושאים קשורים:  מחאה,  ארה"ב,  מחקר,  אנטישמיות,  בתי ספר לרפואה,  חדשות
תגובות

האם אני צריך להיות מופתע או נרעש?? מדוע כשהאמת יוצאת לאור אנחנו נחרדים? כשאני מגלה את הגורמים למחלה בגופו של החולה אני מאוד מרוצה כי אינני תועה באפילה והאור מאיר ואני יכול לראות את האפשרויות לפתרון. אני רוצה לדעת מי שונא אותי - אני לא החולה והמחלה לא אצלי ולא הייתה אצלי אף פעם!!!