חדשות

חולי הסרטן בפריפריה נאלצים לנסוע מרחקים לקבלת טיפול רפואי

מגמה משמעותית של נדידת מטופלים אונקולוגים מהפריפריה למרכז הארץ לצורך קבלת טיפול רפואי: יותר מ-20% מחולי הסרטן בישראל פונים לטיפול בבית חולים מרוחק מביתם

טיפול בסרטן, כימותרפיה (צילום: אילוסטרציה)

חולי סרטן תושבי הפריפריה נאלצים לנסוע מרחקים ארוכים על מנת לקבל טיפולים אונקולוגיים בשל העדר מענה באזור מגוריהם. כך למשל, כ-36% מהחולים בדרום העדיפו לנסוע לירושלים או למרכז על מנת לקבל טיפולים. הנתונים נחשפו בדיון שנערך אתמול (ג') בוועדת הבריאות בכנסת בנושא פריסתם של השירותים האונקולוגיים בפריפריה.

ד"ר חני שרודר, מנהלת האגף לתכנון מדיניות במשרד הבריאות, הציגה בדיון מצגת בנושא תכנון פריסה אופטימלית של מרכזים אונקולוגיים, ממנה עלה כי קיימת מגמה משמעותית של "נדידת" מטופלים אונקולוגים מהפריפריה למרכז הארץ לצורך קבלת טיפול רפואי.

פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי איכילוב, ציין כי מוכרח להיות ניתוח ממוחשב של המטופלים בפריפריה מול ההיצע של הבדיקות והמכונים וכן קרא להגביר את שיתוף הפעולה בין המכונים בבתי החולים הגדולים לאלה הקטנים.

בשנים 2018-2022 נערכו כ-1,652,000 טיפולים אונקולוגיים בישראל. 59% מהם בוצעו בבתי החולים בערי המטרופולין – איכילוב, שיבא, ביליניסון ורמב"ם. ארבעה בתי חולים בינוניים ביצעו כ-21% מהטיפולים, שבעה בתי חולים בינוניים-קטנים טיפלו ב-13% מהמקרים והשאר בשמונה בתי חולים קטנים.

מקור: משרד הבריאות

בשנים 2018-2022, במחוז דרום היה השיעור הגבוה ביותר של מטופלים שבחרו לקבל טיפול בבתי חולים במרכז ובירושלים - כ-36% (72,260 מטופלים). במחוז חיפה כ-18% מהמטופלים (40,797) בחרו לקבל טיפול במרכז ובירושלים, ובמחוז צפון כ-12% (28,566 מטופלים). בסך הכל, כ-141,623 מטופלים, המהווים כ-21% מכלל המטופלים, בחרו לנסוע לקבל טיפול במחוז אחר ולא בסמוך לביתם.

מקור: משרד הבריאות

בעשור האחרון התרחבה הפריסה של מכוני הקרינה. כפי שעולה מהמצגת בכל מחוז יש לפחות מרכז אחד המעניק טיפולי קרינה. מכוני הקרינה במרכזים הוותיקים כמו רמב"ם בחיפה, "סורוקה" בדרום ו"בילינסון" במרכז ממשיכים לפעול, ובמקביל נוספו נכונים חדשים כמו ב"זיו" בצפת, עם שלוחה בקריית שמונה ו"הדסה עין כרם" בירושלים. בשנת 2021 הצטרף גם בית החולים שערי צדק למערך מכוני הקרינה. התכנית העתידית כוללת הקמת מכון קרינה בבבית החולים העמק והרחבת השירות עם מרכז סוראסקי-פרוטונים, מה שצפוי לשפר עוד יותר את הנגישות לטיפולי קרינה ברחבי הארץ.

ד"ר שרודר ציינה כי כשליש מהמטופלים עברו לקבל טיפול קרוב לבית עם פתיחת מכון הקרינה ב"אסותא באשדוד" (31%) ו"זיו "בצפת (33%).

מקור: משרד הבריאות

מסקר העדפות בקרב מטופלים אונקולוגים, שנערך בקרב 340 משיבים, עולה כי איכות הטיפול היא השיקול המשמעותי ביותר בבחירת המרכז הרפואי. אחריה בסדר יורד נמצאים המיקום הגיאוגרפי,  יחס אישי, טכנולוגיה וטיפולים מתקדמים. במקום החמישי מדורגת ההמלצה של גורמי הרפואה, ובתחתית הרשימה נמצאים שירותים נלווים וסיבות אחרות.

מקור: משרד הבריאות

באגודה למלחמה בסרטן מעדכנים כי במהלך שנת 2024 אובחנו בישראל כ-33,570 נשים וגברים עם סרטן, וכיוון שכ-31% מכלל האוכלוסיה מתגוררים בפריפריה, ההערכה היא שמדובר בכ-10,407 חולי סרטן חדשים מדי שנה, אשר מצטרפים למעגל הסובלים גם מפערי בריאות בנגישות לשירותים אונקולוגיים  בנוסף למחלתם.

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה, הדגיש כי "הפערים בישראל בנגישות לשירותים רפואיים אונקולוגיים ניתנים לצמצום. יצירת מדדי איכות לביצוע השירותים האונקולוגיים בפועל תאפשר קבלת תמונה רחבה על בסיס שנתי, להגדיר פערים ולהשקיע במקומות המתאימים". הוא קרא להקמת תכנית לאומית שתאפשר ליישם את צמצום הפערים.

לדבריו, מרשימה חלקית של תקנים בסיוע האגודה, ניתן ללמוד על החסר והצורך והם: פסיכולוג להמטואונקולוגיה ילדים במרכז הרפואי העמק, עו"סית דוברת ערבית ב"הדסה הר הצופים" ו"שערי צדק", אחות פליאטיבית בהוספיס בית בגליל העליון. תקנים אלה ממומנים על ידי האגודה למלחמה בסרטן למעלה מ-20 שנים, ולמרות הצורך טרם נקלטו התקנים במערכת.

יו"ר ועדת הבריאות בכנסת, ח"כ יוני משריקי (ש"ס), סיכם ואמר כי "מטופלים אונקולוגיים רבים נאלצים לנסוע מרחקים ארוכים כדי לקבל טיפול רפואי מציל חיים. צמצום הפערים בנגישות לשירותים אונקולוגיים הוא הכרחי, ואנו מחויבים להבטיח שלכל אזרח תהיה גישה שוויונית לטיפול רפואי איכותי, ללא תלות במקום מגוריו". לדבריו, פריסה נכונה של שירותים אונקולוגיים ברחבי הארץ תשפר את רצף הטיפול, תקל על המטופלים ובני משפחותיהם, ותסייע במאבק בסרטן בצורה יעילה ומתקדמת יותר.

נושאים קשורים:  חולי סרטן,  שירותים רפואיים,  פריפריה,  פרופ׳ עידו וולף,  חדשות,  מכון קרינה,  ד"ר חני שרודר,  משרד הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
05.02.2025, 19:29

המרחקים בארץ לא גדולים. רמבם בצפון אליו מגיעים ובצדק. באר שבע בדרום. תמיד יגיעו למרכזי על.תדאגו לתחבורה נוחה

אנונימי/ת
05.02.2025, 21:12

דרושה גם מערכת אשפוז תומכת , גם אם לא מחלקת אשפוז אונקולוגית, לפחות מחלקה פנימית סבירה עם אורינטציה תואמת