לחולים עם מחלת כליות כרונית (CKD, chronic kidney disease) העוברים דיאליזה ישנו סיכון מוגבר לתמותה מזיהום של נגיף הקורונה (SARS-CoV-2). בעוד שחיסונים זמינים כיום, שיעורי התגובה המגנה והגורמים המשפיעים על התגובה ההומורלית בחולים המטופלים עם דיאליזה פריטונאלית אינם מתועדים היטב.
עוד בעניין דומה
במחקר תצפיתי פרוספקטיבי, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת BMC Nephrology, ביקשו חוקרים לתאר את השיעורים של רמות ניתנות לזיהוי ורמות סטנדרטיות של נוגדנים מגנים, חודש לאחר קבלת כל מנה של חיסון mRNAי(Messenger RNA). המחקר כלל 88 חולים שעברו דיאליזה פריטונאלית.
תוצאות המחקר הדגימו כי לרוב החולים (73%) היו רמות מספקות של נוגדנים חודש לאחר קבלת מנת החיסון השנייה. בניתוח הרב-משתני, הגורם היחיד שהיה קשור לתגובה הומורלית נאותה היה ה-Kt/V השבועי, המשמש כמדד למינון הדיאליזה. כמו כן, חודש לאחר המנה השנייה, שיעור התגובה היה גבוה יותר, אם כי לא מובהק, עבור החיסון mRNA-1273 בהשוואה לחיסון BNT162b2 (78.7% לעומת 46.2%, בהתאמה, p = 0.02).
החוקרים מסכמים כי חולים המטופלים עם דיאליזה פריטונאלית הראו שיעור משביע רצון של תגובה הומורלית, גבוה באופן מובהק מזה שנראה אצל מושתלים. חולים עם תגובה הומורלית גרועה, במיוחד אלו עם Kt/V שבועי נמוך, עשוים להפיק תועלת ממנת חיסון נוספת.
מקור: