חדשות

לא עומדות בתקן: במחצית המחלקות הפנימיות בישראל אין מספיק רופאים

מודל התמרוץ החדש של משרד הבריאות לפנימיות נקבע על פי ציוני המדד לשירות ואיכות במחלקות: "מעייני הישועה" עם השיעור הגבוה ביותר של אשפוזים חוזרים בתוך שבוע | "אסותא-אשדוד" מוביל בשביעות רצון המטופלים | האיגוד לרפואה פנימית: "דו"ח פופוליסטי לא אפוי"

אשפוז במחלקה פנימית. צילום: איגוד הפנימאים

כמחצית מ-25 בתי החולים הציבוריים הכלליים נמצאים מתחת לתקן האיוש המומלץ של רופאים במחלקות הפנימיות של ועדת טור-כספא. כך עולה מדו"ח ציוני המדד לשירות ואיכות במחלקות הפנימיות בבתי החולים הציבוריים הכלליים לשנת 2024, שפרסם הבוקר (ג') משרד הבריאות.

עם פרסום הדו"ח מיהרו ראשי האיגוד הישראלי לרפואה פנימית להגיב וציינו בזעם כי "משרד הפר הסכמה בסיסית עם האיגוד לרפואה פנימית לשיתוף פעולה בבחינת התוצאות ובניתוחן טרם פרסום משותף, שנועדו, בין היתר, למנוע עיוותים ומסקנות שגויות במידע שהופץ למערכת הרפואית ולציבור".

מהדו"ח עולה כי בתי החולים הקטנים לניאדו בנתניה והמשפחה הקדושה והסקוטי בנצרת מובילים בדירוג איוש הרופאים במחלקות הפנימיות בבתי החולים, עם יחס של מעל 1.1 רופאים למיטה. גם המרכזים הרפואיים שיבא בתל השומר, העמק בעפולה, זיו בצפת, רמב"ם והכרמל בחיפה ואיכילוב בתל אביב מציגים ביצועים טובים בעמידה באיוש רופאים בהתאם להמלצות ועדת טור כספא, של 0.42 רופאים למיטה.

מקור: משרד הבריאות

המדד החדש לדירוג האיכות והשירות במחלקות הפנימיות בבתי החולים הציבוריים פותח על ידי משרד הבריאות בהתאם להמלצות ועדת טור-כספא. המדד מתבסס על נתוני 2023 וכולל הקצאה של 90 מיליון שקל לבתי החולים על פי ביצועיהם. בתי החולים נבחנו במספר קריטריונים, כאשר המשקל המשמעותי ביותר (35%) ניתן לסקר שביעות רצון המטופלים.

המדד מתמקד בחמישה פרמטרים מרכזיים: שיעור איוש רופאים מומחים ומתמחים (10%), איוש משמרות באחיות מוסמכות (7.5%), שיעור אשפוזים חוזרים תוך שבוע ימים (25%), ציוני סקר שירות מטעם המשרד (35%) וביצוע סקרי שירות פנימיים (15%).

הנתונים חושפים כי במחלקות המובילות נרשם שיעור אשפוזים חוזרים הנמוך בכ-37.5% מהממוצע הארצי, לצד ציוני שביעות רצון החולים הגבוהים בכ-12% לעומת הממוצע.

אשפוזים חוזרים

הגרף שמציג את שיעור האשפוזים החוזרים מראה כי בתי החולים הסקוטי בנצרת, רמב"ם והכרמל בחיפה מציגים את השיעורים הנמוכים ביותר של אשפוזים חוזרים תוך שבעה ימים - כ-5%, הרבה מתחת לממוצע הארצי העומד על 8%.

בקרב המרכזים הרפואיים הגדולים, אחרי רמב"ם, נמצא המרכז הרפואי הדסה בירושלים שמציג שיעור של כ-7% בשיעור האשפוזים החוזרים בתוך שבוע, ו"איכילוב" בתל אביב, עם קצת פחות מ-8% אשפוזים חוזרים.

בית החולים מעייני הישועה בבני ברק מציג את השיעור הגבוה ביותר של אשפוזים חוזרים - כ-12% ואחריו שערי צדק, יוספטל וסורוקה. המרכז הרפואי שיבא נמצא מעל הממוצע הארצי עם כ-9% אשפוזים חוזרים בתוך שבעה ימים.

מקור: משרד הבריאות

שביעות רצון המטופלים

בסקר שביעות רצון המטופלים שנערך כפיילוט במחלקות הפנימיות, מוביל בית החולים אסותא אשדוד עם ציון של כ-92%, ובצמוד אליו נמצאים המרכזים הרפואיים שיבא והסקוטי עם כ-90%. המרכזים הרפואיים הגדולים איכילוב ורבין קיבלו ציונים טובים מעל לממוצע העומד על כ-84%, בעוד שהמרכז הרפואי הלל יפה בחדרה קיבל את הציון הנמוך ביותר - כ-75%.

מקור: משרד הבריאות

סעיף נוסף במדד - שיעור המשמרות שאוישו על ידי אחות מוסמכת בוגרת קורס על בסיס רלבנטי - מראה כי בראש הרשימה נמצאים המרכזים הרפואיים, ווולפסון בחולון ולאחריו ברזילי באשקלון וזיו בצפת. הרבה מאחור נמצאים המרכזים הרפואיים קפלן ברחובות, מאיר בכפר סבא, ובתחתית הרשימה נמצא סורוקה בבאר שבע.

מהנתונים עולה כי שיעור האחיות בוגרות קורס רלבנטי מתוך סך האחיות במרכז הרפואי כרמל בחיפה הוא אף יותר מכפול מהשיעור הממוצע של שאר בתי החולים. אחריו במדד נמצאים המרכזים הרפואיים המשפחה הקדושה בנצרת, יוספטל באילת ורמב"ם בחיפה. במרבית בתי החולים (15 מתוך 25) שיעור האחיות שעברו קורס רלבנטי נמוך מהממוצע.

מקור: משרד הבריאות

שר הבריאות אוריאל בוסו מסר בעקבות פרסום הדו"ח כי "המדד נועד להניע שיפור מתמשך בטיפול בחולים המורכבים, תוך מיקוד בהגדלת מספר המיטות, צמצום העומס והעצמת ההכשרה הרפואית". מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, הוסיף כי התמרוץ התקציבי יוענק בהדרגה בהתאם לעמידה ביעדים, עם דגש על צמצום האשפוזים החוזרים ושיפור חוויית המטופל.

"גיבשנו את מודל מדדי השירות והאיכות במחלקות הפנימיות במטרה לחזק את בתי החולים בהמשך תהליך השיפור של מחלקות אלו", אמר בר סימן טוב והוסיף כי לצד העברת תקציב בהיקף של עשרות מיליוני שקלים לשיפוץ המחלקות ולתקנים ייעודיים תוספתיים עבורן, מבצע המשרד צעדים נוספים שונים, בהם הרחבת אשפוזי הבית ותוספת מיטות.

האיגוד הישראלי לרפואה פנימית: "תרגיל לא הגון של משרד הבריאות"

באיגוד לרפואה פנימית הביעו זעם לנוכח פרסום משרד הבריאות וטוענים לעיוותים ומסקנות שגויות בדו"ח: "משרד הבריאות עשה תרגיל לא הגון, בלשון המעטה, כשפרסם את ההודעה על מדדי השירות והאיכות במחלקות הפנימיות. המשרד הפר הסכמה בסיסית עם האיגוד לרפואה פנימית, לשיתוף פעולה בבחינת התוצאות ובניתוחן, טרם פרסום משותף, שנועדו, בין היתר, למנוע עיוותים ומסקנות שגויות במידע, שיופץ למערכת הרפואית ולציבור". באיגוד מציינים כי "המשרד מיהר לפרסם מידע 'לא אפוי' ונפל במלכודת הפופוליזם - כפי שנפל עם מודל קיצור התורנויות, שיצא לדרך בחיפזון ובחוסר אחריות, ומוכח כעת ככישלון".

באיגוד לרפואה פנימית מבקשים להדגיש כי המדד נולד בעקבות לחץ עצום של האיגוד בשנת 2019 לשנות את מצב המחלקות, ש"מצד אחד הן לב המערכת האשפוזית בישראל, ומצד שני, מתאפיינות בהזנחה רשלנית. ועדת טור כספא לחיזוק הרפואה הפנימית היא שהגתה את הרעיון לתמרץ את הפנימיות (בדומה למודל תמרוץ הפגיות בשעתו) כדי להוסיף תקציבים למחלקות הפנימיות. זה חמש שנים בקירוב, האיגוד פעל בכל דרך אפשרית לגיבוש בפועל של רשימת מדדי האיכות מטעם המשרד ולקידום המודל".

המאמץ המתמשך נשא פרי ולדברי האיגוד, בשנים 2023-2021 החליטה ועדת הבריאות של הכנסת להקצות לפנימיות 290 מיליון שקל לשלוש שנים, ועם זאת, "משרד הבריאות לא השכיל 'לצבוע' את הכספים כך שיגיעו למחלקות הפנימיות ולא ייבלעו בגרעונות בתי החולים. בשנים אלה, הכספים חולקו על פי גודל בית החולים ולא לפי קריטריונים".

עוד נמסר כי בשנה האחרונה האיגוד עשה מאמץ רב לשפר את תכנון מדדי האיכות שבמסגרת מודל התמרוץ, בשותפות עם משרד הבריאות, ולדאוג שהכספים העתידיים יגיעו ליעדם. במקביל, האיגוד הפציר במשרד לתכנן יחד את פרסום תוצאות המדד, בין היתר כדי למנוע עיוותים והטיות לא הגיוניות - לדוגמה, המצב שבו מתברר כי בתי החולים הקטנים הם המצטיינים במדד, בלי להביא בחשבון את מיעוט המטופלים בהם ומבלי לציין את השלכות המלחמה בבתי החולים בפריפריה.

ראשי האיגוד לרפואה פנימית אמנם מבקשים להביע שמחה וסיפוק על עצם פרסום המדד, לחזק את כלל הרופאים והרופאות הפנימאים במחלקות, ובמקביל "להביע שאט נפש מהתנהלות משרד הבריאות, מאי מחויבותו לתהליך ואי עמידה בהסכמות". עם זאת, ראשי האיגוד בוחרים בשלב זה לא להתייחס לתוכן ההודעה התקשורתית ונמסר כי תגובה מסודרת תפורסם בהקדם "על בסיס מחקר מסודר ונתונים אקטואליים, שנאספו תקופה ארוכה מהמחלקות הפנימיות".

ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, מסרה כי המדד הוא חלק מתכנית רב-שנתית לחיזוק הרפואה הפנימית וכי הוא עתיד לבחון גם גורמי מקצוע נוספים במחלקות הפנימיות ובכלל זה עובדים ועובדות במקצועות הבריאות. מזרחי הוסיפה כי "משרד הבריאות רואה חשיבות רבה בשיתוף הפעולה עם איגוד הפנימאים וזאת לצורך שיפור מערך המחלקות הפנימיות".

נושאים קשורים:  מחלקות פנימיות,  חדשות,  שביעות רצון,  תקני רופאים,  משרד הבריאות,  בתי חולים
תגובות
05.02.2025, 19:43

מדדי הבדיקה לא משכנעים שבמחלקות אלו כדאי להתאשפז.
בנוסף אין לבטוח במשרד הבריאות. סקר ניתוחי הלב שנעשה לפני שנים רבות גם דלף ובאופן מגמתי. אם מבצעים בדיקה הנחת המוצא היא שנתונים יתפרסמו

05.02.2025, 21:22

צר לי, אבל בספרות המקצועית ידוע שמדד סקר שביעות הרצון הוא לאו דווקא האמין ביותר ואילו מדד האשפוזים החוזרים הוא החזק והאמין , הוא אובייקטיבי ומעיד על רפואה טובה. לכן המשקל שלו היה צריך להיות גבוה יותר, שאחרת זה הופך לתחרות רייטינג.

06.02.2025, 21:48

Fun Fact.
בכל המחלקות הפסיכיאטריות בארץ אין מספיק רופאים.... (תראו מופתעים).

מסקנות פשוטות
אין להאמין לסיכומים עם משרד הבריאות
מחסור במיטות ומחסור במתמחים הם הסיבה לכשךון המחלקות הפנמיות
קיצור תורנויות בשנה האחרונה והוספת כספית למקצועות המצוקה והפריפריה הם הסיבה היחידה לשרידותם של מקצועות הפנימ בכלל ובפריפריה בפרט. חסלו את קיצור התורניות ותשארו בלי רופאים כלל.