חדשות

סמים או אלכוהול – מה גורם ליותר מקרי מוות בישראל?

נתוני מרכז המחקר של הכנסת: מספר מקרי המוות מסמים כסיבת מוות יסודית גבוה יותר ממקרי המוות מאלכוהול בכל קבוצות הגיל והמגדר בישראל | יותר גברים נפטרים כתוצאה משימוש בסמים

סמים, חומרים ממכרים. אילוסטרציה

בין השנים 2022-2016 נרשמו סה"כ 249 מקרי מוות מאלכוהול בקרב מבוגרים מעל גיל 18 בישראל ו-569 מקרי מוות מסמים. כמו כן, נרשמו שבעה מקרי מוות של קטינים כתוצאה משימוש בסמים בתקופה המדווחת, אך לא נרשמו מקרי מוות של קטינים כתוצאה משימוש באלכוהול. הנתונים פורסמו לאחרונה על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת במסמך על פי בקשת ועדות החינוך, התרבות והספורט והוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול.

הנתונים שנאספו על ידי משרד הבריאות מצביעים על פער משמעותי בין גברים לנשים במקרי מוות הקשורים לשימוש בחומרים ממכרים. בתחום האלכוהול, מספר מקרי המוות בקרב גברים גבוה משמעותית מנשים. לדוגמה, בשנת 2021 נרשמו 38 מקרי מוות בקרב גברים לעומת שלושה בלבד בקרב נשים.

תמונה דומה, אך חמורה אף יותר, נצפתה בתחום הסמים, שם מספר מקרי המוות בקרב גברים גבוה לפחות פי שניים ממספר מקרי המוות בקרב נשים. כך למשל, בשנת 2019 נרשמו 82 מקרי מוות בקרב גברים לעומת 24 בקרב נשים. ניתוח הנתונים לפי קבוצות גיל מראה כי בשני המינים, רוב מקרי המוות התרחשו בקרב בני 35 ומעלה.

מקור: מרכז המידע של הכנסת

חשוב לציין כי לאורך כל התקופה הנבדקת, מספר מקרי המוות מסמים היה גבוה יותר ממקרי המוות מאלכוהול בכל קבוצות הגיל והמגדר. הנתונים המוצגים מתייחסים למקרים בהם השימוש בסמים או אלכוהול נרשם כסיבת המוות היסודית (underlying cause of death), כלומר הגורם שהביא לשרשרת האירועים שהובילה למוות. המספרים אינם כוללים מקרים בהם השימוש בחומרים אלה היה רק אחד מהגורמים שתרמו למוות.

בתוך כך, השבוע נמסר כי החל מפברואר הקרוב, הטיפול באלכוהול יועבר למשרד הבריאות. בהודעה של מינהל תעשיות במשרד הכלכלה והתעשיה שפורסמה ביום ב' נכתב כי עם כניסתן לתוקף של תקנות ההגנה על בריאות, סמכות הטיפול בתחום המשקאות המשכרים תועבר למשרד הבריאות, על פי חוק ההגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו – 2015.

נושאים קשורים:  חומרים ממכרים,  אלכוהול,  סמים,  תמותה,  מקרי מוות,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
24.01.2025, 09:52

אני משער שמקרי מוות מתאונות דרכים בהן הנהגים היו תחת השפעת אלכוהול לא מדווחים בסטטיסטיקה

24.01.2025, 10:57

מספר מקרי המוות כתוצאה משימוש בסמים או אלכוהול שמדווח כאן מוטה מטה בצורה קיצונית. בתעודת הפטירה של רוב המתים כתוצאה משימוש בסמים (בייחוד ממנת יתר) לא מצויין ההקשר אלא ״דום לב״ או ״מוות מוחי״, כפי שנרשם לבני שמת ממנת יתר ובכל המקרים (עשרות) שהגיעו לידיעתנו ובדקנו עם המשפחות. חייבים לעדכן את הנחיות בחינת ורישום סיבות המוות במקרים בהם יש סיכוי לקשר לשימוש בסם או אלכוהול. להערכתנו יש מאות רבות של מתים בשנה בהקשר לשימוש בסמים או אלכוהול. זהו נתון קריטי הנדרש כדי לאפשר הכרה במגפת ההתמכרות הגדלה והולכת בישראל ביתר שאת בעקבות המלחמה והקצאת משאבים במניעה וטיפול יעיל יותר במחלת ההתמכרות.
אילי וד״ר רון לב - המיזם ״להאיר את עומר״.

אנונימי/ת
24.01.2025, 12:44

Drugs
בשני הפירושים שלו.

אנונימי/ת
24.01.2025, 17:31

אלכוהול הוא סם לכל דבר, והוא גורם לתחלואה עקיפה (לא רק תאונות דרכים, צירוזיס, סרטן ושט, פנקראטיטיס...).
אם אלכוהול היה מתגלה עכשיו, סיכוי סביר שהיה נאסר לשימוש. פשוט הוא מושרש כבר עמוק בתרבות שלנו.