משרד הבריאות הורה השבוע לקופות החולים להפסיק לתפעל את הביטוחים הסיעודיים, בהם מבוטחים כ-4.9 מיליון איש. מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב הורה לקופות להפסיק את מעורבותן בביטוחי הסיעוד עד ינואר 2026. כך חשף השבוע שקד גרין ב"כלכליסט".
עוד בעניין דומה
רשות ההון קבעה לאחרונה מתווה לפעילות הביטוחים עד ינואר 2027, אולם במשרד הבריאות סבורים כי ההחלטה לבטל את הביטוחים הסיעודיים בתוך שנה תאיץ את עבודת רשות שוק ואגף תקציבים בגיבוש מודל חלופי לביטוחי הסיעודי, כך שלא יכלול את מעורבות של קופות החולים.
המשמעות היא כי החל מיולי 2025 מבוטחים לא יוכלו לרכוש פוליסות חדשות ופעילות הביטוחים הקיימים תופסק, כאמור, בינואר 2026. בטווח הארוך הסוגיה היא האם המדינה תוכל לספק מענה לאוכלוסיה הסיעודית.
בנוסף, קופות החולים, שנדרשות להפסיק מכירת פוליסות חדשות אך להמשיך לטפל במבוטחים קיימים, חוששות מפגיעה בהכנסותיהן. גם רווחיות חברות הביטוח עלולה להיפגע, לצד פגיעה בשירות האיכות למבוטחים שעלולים להיתקל בקשיים בתביעות ביטוח.
ההחלטה מגיעה בעקבות משבר בקופת הביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית, שבה מעל 2.5 מיליון מבוטחים. חברת הראל, שהפעילה את הביטוח, סירבה לחדש את ההתקשרות, מה שהוביל לפשרה שבה הראל תמשיך לתפעל את הביטוח לשנתיים נוספות בתנאי להקשחת תנאי הזכאות לביטוח סיעודי.
משרד הבריאות חושש שהשינויים הללו משחררים את חברות הביטוח מאחריות ומותירים את המבוטחים מול קופות החולים בלבד, מה שעלול להוביל לחשיפה משפטית וכלכלית משמעותית לקופות ולהקשות על הקופות לעמוד במחויבותן לספק שירותי בריאות.