חדשות

קרוהן וקוליטיס: מאפיינים ותוצאות של יותר ממיליון חולים ברחבי העולם

גיל האבחון, תסמינים, חרדה ודיכאון בקרב החולים, שיעור הניתוחים והבדלים מגדריים - מחקר עוקבה בינלאומי מציג מגמות אפידמיולוגיות של מחלות מעי דלקתיות בשבע מדינות

מחלת קרוהן (צילום: אילוסטרציה)
מחלת קרוהן. צילום: אילוסטרציה

מחקר עוקבה בינלאומי, שנערך על ידי חוקרי מכון המחקר הישראלי KI, בשיתוף רופאים מהקריה הרפואית רמב"ם בחיפה מציג מאפיינים ותוצאות על יותר ממיליון חולים במחלות מעי דלקתיות (IBD) משבע מדינות, בהתבסס על נתונים מ-16 מאגרי מידע רפואיים.

המחקר פורסם בכתב העת Digestive Diseases and Sciences בסוף חודש דצמבר ונערך על ידי צוות בינלאומי בראשות ד"ר חן ינובר, חוקר בכיר במכון KI וד"ר רוני ויסהוף, רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי רמב"ם.

החוקרים השתמשו במודל נתונים משותף שפותח על ידי קהילת OHDSIי(Observational Health Data Sciences and Informatics), המאפשר ניתוח והשוואה של נתונים רפואיים ממקורות שונים באופן אחיד. הנתונים נלקחו ממגוון מקורות מידע רפואיים מארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, יפן, דרום קוריאה ואוסטרליה ובין השאר מנתוני ביטוח רפואי, רשומות רפואיות אלקטרוניות, נתונים מבתי חולים ומרפאות.

החוקרים הצליחו לאפיין את מהלך המחלה של 462,502 חולי מחלת קרוהן ו-589,118 חולי קוליטיס כיבית לאורך זמן.

הממצאים העיקריים של המחקר מראים ירידה בגיל האבחון הממוצע של מחלת קרוהן באירופה ובצפון אמריקה, אך מגמה פחות בולטת ביפן ובקוריאה. לדוגמה, בבסיס נתונים אמריקאי (Optum-EHR), הגיל הממוצע באבחון ירד מ-47.4 שנים בתקופה 2005-2010 ל-44.3 שנים לאחר 2020. מגמה דומה, אם כי פחות בולטת, נצפתה גם בקוליטיס כיבית. ביפן, לעומת זאת, גיל האבחון של מחלת קרוהן נשאר יציב יחסית (ממוצע של כ-33 שנים).

תסמינים לפני אבחון

החוקרים בחנו את שכיחות התסמינים שדווחו בשנה שקדמה לאבחון ה-IBD. נמצא כי כאבי בטן דווחו בכשליש מהמקרים של מחלת קרוהן במאגרי הנתונים האמריקאיים ובבריטניה, בעוד ששיעורים נמוכים יותר נרשמו במדינות אחרות. בקוליטיס כיבית, שיעור הדיווח על דימום רקטלי היה שונה משמעותית בין מאגרי הנתונים השונים ונע בין כ-11% ל-35%.

חרדה ודיכאון בקרב החולים

בתחום הנפש, המחקר מצביע על עלייה משמעותית בשיעור החולים שאובחנו עם חרדה או דיכאון בשנה שקדמה לאבחון ה-IBD. בבריטניה, שיעור החולים שאובחנו עם חרדה לפני אבחון מחלת קרוהן עלה מ-13.8% בשנת 2000 ל-27.3% בשנים 2015-2020. מגמה דומה נצפתה גם בארה"ב. בנוסף, נמצא כי נשים נוטות לסבול יותר מחרדה ומדיכאון בהשוואה לגברים, הן במחלת קרוהן והן בקוליטיס כיבית.

החוקרים מציעים מספר הסברים אפשריים לתופעה הזו: ייתכן שיש עלייה אמיתית במקרי החרדה והדיכאון בקרב חולי קרוהן עוד בטרם האבחנה, או שמודעות גבוהה יותר לבריאות הנפש בקרב רופאים ומטופלים מובילה ליותר אבחונים שכאלה.

ניתוחים בקרב חולי IBD

המחקר בחן את שיעורי הניתוחים בקרב חולי IBD. בניגוד לחלק ממחקרים קודמים שהצביעו על ירידה בשיעורי הניתוחים, מחקר זה מצא כי ברוב מאגרי הנתונים האמריקאיים, שיעור הניתוחים להסרה חלקית של המעי הגס בחולי מחלת קרוהן נשאר יציב או אף עלה במהלך שני העשורים האחרונים.

לעומת זאת, בבריטניה נצפתה ירידה משמעותית בשיעור ניתוחים אלה. בקוליטיס כיבית, נצפתה מגמה של עלייה בשיעור ניתוחי הכריתה של המעי הגס (קולקטומיה) במהלך השנים במספר מאגרי נתונים.

הבדלים מגדריים

החוקרים מצאו גם הבדלים מגדריים משמעותיים בשכיחות המחלות בין גברים לנשים באזורים שונים בעולם. בעוד שבאירופה וארה"ב נשים היוו כ-50%-65% מהחולים, באסיה (יפן וקוריאה הדרומית) שיעור הנשים היה נמוך משמעותית - כ-27%-40% בלבד. באוכלוסיות אסיאתיות החיות במערב, שיעור הנשים החולות היה דומה לזה של האוכלוסיה הכללית.

בהקשר הגלובלי, החוקרים מציינים כי למרות ההבדלים הגנטיים והתזונתיים המשמעותיים הידועים בין האוכלוסיות ברחבי העולם, נצפו מגמות אפידמיולוגיות דומות באסיה, אירופה וארה"ב. הם משערים כי מגמות עולמיות כמו תזונה מערבית, עיור ושינויים במיקרוביוטה עשויים לתרום למגמות המשותפות הללו.

מכון KI הוא ארגון ללא מטרות רווח העוסק במחקר מתקדם בתחום הבריאות החישובית שמטרתו קידום בריאות מיטבית לכולם. המכון מוביל גם את פעילות קהילת OHDSI בישראל והוא תומך ומייעץ לארגונים וחוקרים בהמרת המידע למודל הנתונים האחיד ובביצוע מחקרים בכלים שפותחו על ידי הקהילה.

נושאים קשורים:  קרוהן,  קוליטיס,  מחלות מעי דלקתיות,  מחקר בינלאומי,  חדשות
תגובות
10.01.2025, 15:15

חולה קוליטיס ותיק - אשמח לעדכון על טיפולים ואופציות חדשות לשיפור המצב 🙏