חדשות

משרד הבריאות התנצל על התנהלותו בפרסום דו"ח החטופים לאו"ם

ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות הודתה: "שגינו בכך שלא עדכנו את המשפחות מראש" | משפחות החטופים דורשות להקים מרכז טיפולי ייעודי עבורם: "תלויים בנדבות ובפרוטקציות להשיג תור לפסיכולוג"

ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות. "היה נכון לספר על הדו"ח למשפחות לפני שפרסמנו אותו". צילום: שלומי אמסלם/ לע"מ

בדיון שנערך אתמול (ב') בוועדה לביקורת המדינה בכנסת בנושא טיפול המדינה בשבים לישראל לאחר חטיפתם לעזה, הודה משרד הבריאות כי שגה בהתנהלות פרסום הדו"ח שהוגש לאו"ם והתנצל בפני משפחות החטופים. יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי, ציין כי יש צורך במתן מעטפת מקצועית ומקיפה לחטופים המשוחררים, תוך שמירה על פרטיותם.

כזכור, לאחר פרסום דו"ח משרד הבריאות על מצבם הבריאותי של החטופים שחזרו משבי החמאס, טענו צוותי רפואה ואנשי מקצוע כי זהות השבים לא טושטשה כראוי ופרטיותם לא נשמרה. בנוסף, הדו"ח פורסם ללא ידיעתן של משפחות חטופים.

ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, התנצלה בדיון על פגיעה אפשרית במשפחות השבים בשל פרסום הדו"ח הרפואי: "כוונתנו היתה להעביר תמונה מלאה של הסבל הפיזי והנפשי לאו"ם, אך לא עדכנו את המשפחות מראש וזה היה שגוי. היה נכון לספר על הדו"ח למשפחות לפני שפרסמנו אותו. המשרד בודק ובשיח מתמיד עם מינהלת החטופים שיהיו שותפים ומנגד לא לפגוע בפרטיותם".

בדיון הציגו נציגי מערכת הבריאות, משרד החינוך ומשרד הרווחה את המאמצים והאתגרים המתמשכים בטיפול בנפגעי השבי ומשפחותיהם, לצד בקשת משפחות חטופים ונציגי המטה  לשחרור החטופים להקים מרכז טיפולי ייעודי עבורם.

מירב טל, ששבה לאחר 53 יום בשבי החמאס, אמרה בדיון: "תלויים בנדבות ופרוטקציות להשיג תור לפסיכולוג". טל, שנחטפה מקיבוץ ניר עוז יחד עם שני ילדיו של בן זוגה, אמרה עוד: "מכעיס אותי שכל פעם שיוצא סרטון, כולם פתאום נחרדים. מה חשבתם, שהם בתאילנד?! שהם אוכלים ושותים?! הם נמצאים בסיוט מתמשך".

היא שיתפה בהתמודדות לאחר שחרורה: "קשה לי להשתקם. אני לא מצליחה להסתובב לבד. הילדים שלי מלווים אותי, לא עובדים ואנחנו מתקשים כלכלית. המשפחות שלנו חולות, כל הרופאים שאבחנו אותנו קבעו שזה נובע מהסטרס – מהסרטון של החטיפה שלי, מהשהות בשבי ומהחרדות שלא פוסקות. כולנו עדיין מתמודדים עם קשיים עצומים ולילות ללא שינה. אני כאן, אבל אנחנו עדיין בשבי. התפקיד שלכם הוא לעזור לנו לצאת מהשבי הזה. לא רוצה להרגיש שאני עדיין תלויה בנדבות ובפרוטקציות לקבלת תור. אמי זקוקה לפסיכולוגית, אבל התור הראשון הוא רק בעוד חצי שנה".

פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה המשפחות, אמר כי "נדרש להקים מרכז בריאותי ייעודי לטיפול בנפגעי הטבח ומשפחותיהם ולחקור את ההשפעות הנפשיות, הפיזיות והסוציאליות. אנחנו צריכים להיות אקטיביים ולגשת אליהם בלי שהם מבקשים ולא להיות באירוע של מיצוי זכויות".

יעל גורן חזקיה ממינהלת החטופים במשרד ראש הממשלה ציינה כי קיימת תכנית מקיפה לטיפול בחטופים, נעדרים ושבים: מענקים, שיקום ותמיכה רב תחומית. התכנית כוללת ליווי צמוד, שיקום כלכלי, פיזי ונפשי, והובלת מהלכי הסברה לאומיים ובינלאומיים. במסגרת התכנית, מוענק מענק התארגנות על סך 50,000 שקל לכל שב וחטוף ששוחרר. תגמול חודשי לפדויי שבי יעמוד על 3,300 שקל, בנוסף לקיצבת נכות איבה ללא צורך בעמידה מול ועדה רפואית".

זכויות נוספות, לדבריה, כוללות סיוע בדיור, רכב, לימודים וטיפול רפואי, עם זכאות לנכות בשיעור של 50% ומעלה. "כמו כן", אמרה, "צוותים מיוחדים יספקו ליווי אישי לשבים בכל הנוגע לשיקום תעסוקתי, פיזי ונפשי. דגש יושם על מתן מענים רפואיים ונפשיים מעבר לסל הבריאות".

נושאים קשורים:  חטופים,  ד"ר הגר מזרחי,  משרד הבריאות,  משפחות החטופים,  חדשות,  שיקום
תגובות
אנונימי/ת
09.01.2025, 17:07

במדינה מתוקנת ובכלל אדם עם מוסר, אומר הרבה סליחה ומתפטר.

10.01.2025, 22:04

קשקוש לחשוב שהערך המוסף של רופא בהתייחס לחטופים הוא כמו של שרברב או כבאי.

שבי ועינויים הינם יצירה מכוונת של שבר נפשי וחולי גופני.
תפקיד,הרופאים לזעוק , לצעוק, לספר את השבר הנורא.

אין בכך שום אמירה פוליטית.

זו אמירה מוסרית חשובה וערכית

וכן, זו לא עבודה סמינריונית בפילוסופיה, וגם לא מתיימרת להיות כזו..

בתקווה לשובם לחיים, כי שבי בידי חמאס כמוהו כמוות איטי בייסורים.

פרופ. עדי לייבה