ההסתדרות הרפואית בישראל, יחד עם עמותת הדיאטנים והתזונאים, האיגוד למיילדות וגינקולוגיה והאגודה הישראלית לאנדוקרינולוגיה ומשרד הבריאות, פרסמו נייר עמדה חדש בנושא תזונת יוד בהריון.
עוד בעניין דומה
על פי נייר העמדה, הקצובה היומית המומלצת ליוד בהריון הינה 220-250 מיקרוגרם ליום. המומחים מדגישים כי אין לחרוג מצריכה כוללת של 500 מיקרוגרם ליום.
נייר העמדה נכתב על ידי נציגים מטעם עמותת עתיד - הגוף הרשמי המקצועי המאגד את התזונאים-דיאטנים הרפואיים בישראל; החברה לרפואת האם והעובר והחברה לרפואת נשים בקהילה וועדת בלוטת התריס מטעם האגודה הישראלית לאנדוקרינולוגיה, בהנחיית האגף לתזונה במשרד הבריאות ובשיתוף תזונאים-דיאטנים קליניים, רופאים מומחים וחוקרים מובילים בתחום.
סקר ארצי שנערך בשנת 2016 במדגם של 1,074 נשים הרות בישראל הראה משק יוד בלתי מספיק, עם ריכוז יוד בשתן חציוני של 61 מיקרוגרם לליטר - נמוך משמעותית מהטווח המומלץ של 150-250 מיקרוגרם לליטר על פי ארגון הבריאות העולמי.
מחקר שנערך בשנים 2018-2020 בקרב 178 נשים הרות בישראל מצא כי צריכת היוד היומית נעה בין 94 ל-268 מיקרוגרם, עם חציון של 179 מיקרוגרם ליום - נמוך מהקצובה היומית המומלצת של 220 מיקרוגרם ליום. בנוסף למקורות המזון המוכרים, נמצא כי גם מי שתייה בלתי מסוננים באזורים מסוימים בישראל עשויים להוות מקור ליוד.
הוועדה המליצה להחליף את המלח הרגיל במלח מיודד, תוך הקפדה על צריכת נתרן יומית שלא תעלה על 2,300 מ"ג. כמו כן, מומלץ לגוון את התזונה במקורות משמעותיים ליוד כמו דגים, ביצים ומוצרי חלב.
לאור הממצאים שלא ניתן להגיע לצריכה המומלצת של יוד באמצעות תזונה בלבד בקרב נשים הרות בישראל, הוועדה מדגישה את הצורך בתיסוף. נטילת תוסף במינון המומלץ של 150-250 מיקרוגרם ליום נחשבת לבטוחה, שכן גם בשילוב עם צריכה תזונתית, הצריכה הכוללת צפויה להישאר מתחת לגבול העליון המומלץ. זאת, בהתבסס על נתונים שהראו כי הצריכה הגבוהה ביותר שתועדה בנשים הרות ישראליות עמדה על 268 מיקרוגרם ליום.
מומלץ להתחיל בנטילת התוסף כבר שלושה חודשים לפני ההריון, עם תשומת לב מיוחדת לנשים טבעוניות ולנשים עם חסר יוד כרוני.
הכותבים מתייחסים גם למצבים מיוחדים נבחרים ובין השאר מציינים כי בנשים הרות עם תת-תריסיות המטופלות בלבותירוקסין, ניתן לשקול תיסוף יוד בהתאם למינון הטיפולי. לעומת זאת, בנשים עם יתר-תריסיות מטופלת, התחלת תיסוף יוד אינה מומלצת.
נייר העמדה מציין כי אין עדיין מספיק מידע מחקרי לגבי הקשר בין תזונת יוד בתחילת ההריון להתפתחות סיבוכים כמו רעלת הריון, ולכן לא ניתן לגבש המלצה בנושא זה.
המסמך המלא כולל סקירת ספרות מקיפה והמלצות מפורטות המדורגות לפי רמת ההוכחה וחוזק ההמלצה, ונועד לשמש ככלי עזר לרופאים ודיאטנים בטיפול בנשים הרות.