במדינות מערביות הטיפול השגרתי עבור סרטן קיבה הינו טיפול קרינתי סביב ביצוע הניתוח להסרת הגידול. בעבר שקלו טיפול קדם-ניתוחי עם כימו-רדיותרפיה אך המידע מוגבל בנוגע לתועלת של טיפול זה בהשוואה לטיפול כימותרפי סביב הניתוח.
עוד בעניין דומה
במחקר בינלאומי זה שבוצע במסגרת מחקר פאזה III נכללו נבדקים עם אדנוקרצינומה בקיבה או בצומת קיבה-ושט הניתנות להסרת ניתוחית. הנבדקים הוקצו אקראית לקבלת טיפול קדם-ניתוחי עם שילוב של כימותרפיה וקרינה ובנוסף כימותרפיה סביב הניתוח או טיפול כימותרפי סביב הניתוח בלבד (קבוצת מקרי הביקורת). בשתי הקבוצות הנבדקים קיבלו אפירוביצין, ציספלטין ופלורואוריציל או פלורואוריציל, ליאוקוברין, אוקספלטין ודוסטקסל לפני ולאחר הניתוח, כאשר קבוצת הנבדקים שקיבלו טיפול קריני לפני הניתוח עברו טיפול עם קרינה במינון של 45 גריי ב-25 חלקים, יחד עם עירוי של פלורואוריציל. התוצא העיקרי שנבדק היה שרידות כוללת. תוצאים שניוניים כללו שרידות ללא התקדמות, תגובה פתולוגית מלאה, השפעות רעילות ואיכות חיים.
במחקר נכללו 570 נבדקים מ-70 אתרים באוסטרליה, קנדה ואירופה שעברו הקצאה אקראית: 286 נבדקים הוקצו לטיפול קדם-ניתוחי עם כימותרפיה וקרינה לעומת 288 נבדקים שהוקצו לקבלת הטיפול הכימותרפיה סביב הניתוח בלבד. תוצאות המחקר הדגימו כי שיעור גבוה יותר של נבדקים בקבוצת הטיפול הקדם-ניתוחי הדגימו תגובה פתולוגית מלאה (17% לעומת 8%) והפחתה בדרגת החומרה של המחלה לאחר כריתת השאת לעומת אלו בקבוצת הטיפול הכימותרפי סביב הניתוח בלבד. לאחר תקופת מעקב חציונית של 67 חודשים, לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות מבחינת שרידות כוללת או שרידות ללא התקדמות. משך השרידות הכוללת החציונית עמד על 46 חודשים בקבוצת הטיפול הקדם-ניתוחי עם קרינה וכימותרפיה לעומת 49 חודשים בקבוצת הטיפול סביב הניתוח עם כימותרפיה בלבד (יחס סיכונים עבור תמותה של 1.05, רווח בר-סמך של 95%, 0.83-1.31) ומשך שרידות חציונית ללא התקדמות המחלה של 31 חודשים לעומת 32 חודשים, בהתאמה. שיעורם של תגובות רעילות היה זהה בין הקבוצות.
מסקנת החוקרים הייתה כי מתן טיפול קדם-ניתוחי עם כימותרפיה משולבת קרינה בנוסף טיפול כימותרפי סביב הניתוח לא שיפר את תוצאי השרידות הכוללת בהשוואה לטיפול כימותרפי סביב הניתוח בלבד עבור נבדקים עם אדנוקרצינומה של הקיבה.
מקור: