נתונים על היקף ומשך רמות הנוגדנים בעקבות חיסון נגד קורונה (COVID-19) בקבוצות שונות יכולים לסייע בתעדוף חיסונים נוספים.
עוד בעניין דומה
במחקר עוקבה פרוספקטיבי בקרב מבוגרים בהולנד, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Vaccine, חוקרים אספו דגימות סרום כל שישה חודשים. ריכוזים ממוצעים גיאומטריים (Geometric mean concentrations) של נוגדנים נגד הדומיין קושר-הרצפטור של חלבון הספייק של נגיף הקורונה (SARS-CoV-2) חושבו לאחר הסדרה הראשונית, כמו גם חיסוני הבוסטר הראשון והשני. רגרסיה ליניארית שימשה להערכת השפעות הגיל (18-59 לעומת 60-85 שנים) ומצבי סיכון רפואיים על ריכוזים ממוצעים גיאומטריים שנמדדו 2-6 שבועות ו-21-25 שבועות לאחר כל חיסון, וכן על דעיכת הנוגדנים במהלך 3-25 שבועות לאחר תקופת החיסון.
סה"כ 20,640, 15,229 ו-8,392 דגימות נאספו בעקבות הסדרות הראשוניות, חיסוני הבוסטר הראשון והשני, בהתאמה. תוצאות המחקר הדגימו כי הריכוזים הממוצעים הגיאומטריים לאחר 2-6 ו-21-25 שבועות מהסדרה הראשונית היו נמוכים יותר במשתתפים עם גיל מבוגר או מצבי סיכון רפואיים. בנוסף, לאחר הבוסטר הראשון, גיל מבוגר יותר נקשר לריכוזים נמוכים יותר גם בשבועות 2-6 וגם בשבועות 21-25. ירידת הנוגדנים לאחר הבוסטר הראשון והשני (נצפתה רק בקבוצת הגיל 60-85) לא הייתה קשורה לגיל או למצבי סיכון רפואיים.
החוקרים מסכמים כי מכיוון שההבדלים ברמות הנוגדנים בין קבוצות גיל וקבוצות סיכון רפואי הולכים ומצמצמים עם מתן מנות חיסון נוספות, יש לקחת בחשבון גורמים כמו חומרת מחלת הקורונה, ולא רמות הנוגדנים, לצורך קביעת סדר עדיפויות לחיסונים נוספים.
מקור: