חדשות

דו"ח עדויות של חטופים שמתאר התעללויות יוגש לאו"ם

הרעבה, כוויות כאמצעי לסימון, תלישת שיער, חשיפת ילדים לסרטוני הזוועות, התעללות מינית בנשים גברים וקטינים | הדו"ח הוכן על ידי רופאים ופסיכולוגים ומעלה חשש לחיי החטופים שנותרו

הפגנה למען שחרור החטופים בשבי החמאס. ת"א, מאי 2024. צילום: תומר נויברג/ פלאש 90

דוח רשמי יוגש לאו"ם ובו פירוט של ההתעללות של מחבלי החמאס בחטופים, התעללויות נפשיות, פיזיות ומיניות. הדו"ח שהכינו רופאים ופסיכולוגים במשרדי הבריאות והרווחה, מבוסס על עדויות של השבים מהשבי, מבוגרים וילדים. על כך דיווחה יולן כהן, במאקו אמש (ד').

הדו"ח כולל עדויות של חטופים, מבוגרים וילדים, שסיפרו על תקיפות מיניות, על כך שסומנו באמצעות ברזל חם ועל אלימות קשה כולל תלישת שיער וקשירת ידיים ורגליים. עוד סיפרו החטופים ששבו, על כך שהופרדו במכוון מבני משפחותיהם, ילדים הוכרחו לצפות בסרטוני זוועות מהטבח, חטופים עברו ניתוחים ללא הרדמה, חטופות הפכו לשפחות.

ציטוט נוסף מהדו"ח מתאר כי לפני שחרור חטופים הגדילו מחבלי חמאס את מנות המזון שלהם כדי ליצור מצג שהם במצב טוב. לפי העדויות, הילדים איבדו ממשקלם כ-5 עד 10 ק"ג ואילו המבוגרים איבדו כ-15 ק"ג. חטופים ששוחררו סיפרו שהם סובלים מטראומה קשה, ממעטים לצאת מהבית, מתקשים לחזור לשגרה ומפחדים לישון לבד. כמו כן, הם מתלוננים על כאבים - וילדים ששוחררו מחביאים אוכל או שאוכלים פחות.

בחלק מהמקרים כלולים בדו"ח גם תיאורים שנגבו לאחר זמן רב יחסית, כיוון שעבר זמן עד שכמה מן החטופים הסכימו לתאר בפירוט את מה שעבר עליהם בשבי, כך דיווח עמוס הראל, בהארץ אתמול (ד'). החטופים שרואיינו הוחזקו ברובם כשמונה שבועות בשבי, למעט מי שחולצו מאוחר יותר.

על פי הדיווח, החטופים העידו על מניעת טיפול רפואי בבעיות כרוניות, מתן טיפול לקוי, טיפולים ללא הרדמה ומניעת אספקת תרופות. רבים מהחטופים חזרו מהרצועה כשהם סובלים ממחלות זיהומיות חריגות ומבעיות בדרכי העיכול, על רקע התנאים ההיגיינים הקשים שבהם הוחזקו ובהיעדר טיפול הולם. אחרים דיווחו כי הוחזקו קשורים במשך זמן רב, בלי אור כלשהו.

בגופם של כמה חטופים נשארו כוויות, שהשובים גרמו להם באמצעות ברזל מלובן. רבים מהחטופים מתמודדים עם בעיות פסיכולוגיות ארוכות טווח, כתוצאה מתקופת השבי, ויזדקקו לטיפול מסייע במשך זמן רב.

הראל מציין עוד כי גורם שהיה מעורב בגביית העדויות אמר כי אחרי עיון בדו"ח, אי אפשר שלא לחשוב על מצבם של החטופים שעוד נותרו בעזה, שרבים מהם סובלים מיחס דומה, במשך פרק זמן ארוך פי תשעה לערך.

כזכור, פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות של מטה משפחות החטופים, פרסם בראשית החודש דו"ח שבו התריע כי החטופים סובלים מסיכוני בריאות חמורים, מתת-תזונה קיצונית ואיבדו לפי ההערכות קרוב ל-50% ממשקל גופם. סכנות אלה, נכתב בדו"ח הקודם, מעמידות את החטופים בסיכון גובר לחייהם, עם בוא החורף.

משרד הבריאות צפוי להעביר את הדו"ח למשרד המשפטים, למשרד החוץ ולשגרירות ישראל באו"ם, שיגישו אותו באופן רשמי לארגון הבינלאומי.

נזכיר כי בראשית החודש ערך המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות מפגש בנושא הטיפול בשבויים וחטופים שבו הציג ד"ר אמיר בלומנפלד ממערך הבריאות במטה משפחות החטופים, לשעבר ראש ענף טראומה בחיל הרפואה, סקר שנערך במערך הרפואה של מטה החטופים. ממצאי הסקר מראים כי מעבר לבעיות שסבלו השבים של תת תזונה, זיהומי עור, בעיות עיכול קשות ועוד מגוון רחב של בעיות, יש גם טראומה פסיכולוגית שכבר ניכרת בשיבה ומתבטאת בסימנים של פוסט טראומה, אשמה של ניצולים, אתגרי זהות והשפעה על דינמיות משפחתיות. בנוסף התגלו אתגרים בתחום התעסוקה, החינוך, הזהות החברתית וההשתלבות מחדש בתוך המערך שהיו בו קודם.

רקפת עצמון, מנהלת השירות למען הילד במשרד הרווחה דיברה על מצב הילדים ואמרה "שבו 38 ילדים, שני ילדים עדיין בעזה. הילדים במצב מורכב. אף ילד לא חזר הוא עצמו, אף משפחה לא חזרה היא עצמה. אף ילד לא חזר לאותה משפחה או אותה מציאות".

נושאים קשורים:  חדשות,  החטופים,  משרד הבריאות,  האו"ם
תגובות