חדשות

השפעת המלחמה: עלייה בצנתורים אבחנתיים ובתסמונת הלב השבור

במהלך הרבעון האחרון של 2023 נרשמה עלייה משמעותית במספר הצנתורים האבחנתיים שבוצעו בישראל בהשוואה לשנה קודמת, לצד ריבוי מקרים של תסמונת טַקוֹצוּבּוֹ קרדיומיופתיה

צנתור לב. צילום: אילוסטרציה

ברבעון האחרון של שנת 2023 חלה עלייה בצנתורים אבחנתיים ועלייה בתסמונת הלב השבור, בעיקר אצל נשים ובעיקר בצפון הארץ. כך עולה מהשוואה שביצע המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות בישראל בין שלושת החודשים מאז החלה המתקפה ב-2023 לרבעון המקביל בשנת 2022.

דוח על ביצועי פרוצדורות קרדיולוגיות בישראל במהלך הרבעון האחרון של שנת 2023, שמתמקד בצנתורים אבחנתיים וטיפוליים וכן בניתוחי מעקפים, פורסם השבוע (יום ב'). כותבי הדו"ח מציינים כי ביקשו לבחון את השפעת המלחמה על בריאות הלב של אזרחי המדינה והקשר בין מצבי דחק נפשיים ופיזיים לבין תחלואה קרדיולוגית.

על פי הדו"ח, במהלך הרבעון האחרון של שנת 2023 נרשמה עלייה משמעותית במספר הצנתורים האבחנתיים שבוצעו בישראל בהשוואה לשנה הקודמת. סך הכל בוצעו 6,608 צנתורים אבחנתיים, לעומת 6,088 באותה תקופה בשנת 2022. עוד עולה כי בוצעו 5,937 צנתורי לב טיפוליים ו-728 ניתוחי מעקפים. מספרי פרוצדורות הצנתורים האבחנתיים והטיפוליים ברבעון האחרון לא כוללים את בית החולים איכילוב.

העלייה היתה בולטת במיוחד במחוזות צפון ומרכז, בעוד שבמחוז דרום נרשמה ירידה משמעותית. במחוז צפון נצפתה עלייה של פי 1.4 בחודש אוקטובר, פי 1.6 בחודש נובמבר ופי 1.3 בחודש דצמבר בהשוואה לחודשים המקבילים בשנת 2022.

במחוז הדרום, לעומת זאת, נצפתה ירידה בביצוע צנתורים אבחנתיים בחודשים אוקטובר-נובמבר 2023 ובביצוע צנתורים טיפוליים בחודש דצמבר 2023. הירידה מיוחסת, בין היתר, לפינוי התושבים מהדרום ופיזורם במחוזות שונים בישראל.

במחוז תל אביב נצפתה ירידה מובהקת במספר ניתוחי המעקפים שבוצעו בחודש נובמבר 2023. ירידה זו מיוחסת למצב המלחמה שהביא לירידה בביצוע ניתוחים אלקטיביים, והיא בולטת במיוחד במחוז תל אביב שבו מתבצע בשגרה המספר הגבוה ביותר של ניתוחי מעקפים בארץ.

כותבי הדו"ח מציינים כי הממצאים עשויים לשקף את השפעת המלחמה, כולל פינוי אוכלוסיות ואזורים שהיו תחת מתקפות טילים. יש לציין כי העלייה בצנתורים האבחנתיים לא לוותה בעלייה מקבילה בצנתורים טיפוליים או בניתוחי מעקפים, דבר המרמז על אפשרות של עלייה בתסמינים דמויי מחלת לב כלילית ללא צורך בטיפול פולשני ומצביע על האפשרות שמדובר במקרים של "תסמונת הלב השבור" בקרב תושבים שנאלצו להתפנות מיישוביהם או להתמודד עם לחימה בלתי פוסקת.

"תסמונת הלב השבור", טַקוֹצוּבּוֹ קרדיומיופתיה (Takotsubo cardiomyopathy), אשר נצפתה בשכיחות גבוהה במהלך התקופה הנסקרת, מתאפיינת בתסמינים דמויי אוטם שריר הלב אך ללא חסימה כלילית משמעותית, והיא קשורה לעתים קרובות למצבי דחק נפשיים ופיזיים. דיווחים ראשוניים מצביעים על עלייה של עד פי שניים בשכיחות התסמונת מאז פרוץ המלחמה, במיוחד בקרב נשים. ממצאים אלה עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים שנעשו במצבי חירום אחרים בעולם, כמו רעידות אדמה ומלחמות.

בניתוחי המעקפים לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין השנים 2023 ו-2022 ברוב המחוזות ובחודשים הנבדקים. עם זאת, במחוז ירושלים נצפתה עלייה גבולית בביצוע ניתוחי מעקפים בחודש אוקטובר 2023 בהשוואה לאוקטובר 2022. במחוז תל אביב נרשמה ירידה משמעותית בנובמבר 2023 בהשוואה לשנה הקודמת.

הממצאים מדגישים את הצורך בהיערכות מתאימה של המחלקות הקרדיולוגיות בבתי החולים בתקופות חירום לאומיות. יש להעלות את מודעות הרופאים לתסמונת טקוצובו ולמאפייניה הקליניים, וכן להבטיח מעקב שוטף אחרי מגמות בביצוע פרוצדורות קרדיולוגיות לאורך זמן.

נושאים קשורים:  צנתור אבחוני,  תסמונת הלב השבור,  מלחמת חרבות ברזל,  טַקוֹצוּבּוֹ קרדיומיופתיה,  חדשות
תגובות