חדשות

המועצה להשכלה גבוהה אישרה תואר שני למקצוע עמית רופא

משרד הבריאות ישלב עמיתי רופא בבתיה"ח כבר בחודשים הקרובים | בשנה"ל הבאה ילמדו את המקצוע שהביקוש אליו עולה בארבע אוניברסיטאות | פרופ' ארנון אפק: "אם כבר משקיעים מאמץ בתואר, מדוע לא ללמוד רפואה?"

רופא מומחה יכול להכשיר עד שלושה עמיתים. צילום: אילוסטרציה

במשרד הבריאות מתכננים להכניס עמיתי רופא לבתי החולים כבר בחודשים הקרובים לאחר ההסדרה הסופית של המקצוע, בצעד שנועד להתמודד עם המחסור המתמשך ברופאים ולהקל על העומס במערכת הבריאות הציבורית. כך עולה מדיווח של גלי וינרב בגלובס אתמול (ג').

על פי הדיווח, המועצה להשכלה גבוהה אישרה בשבוע שעבר תואר שני למקצוע עמית רופא והלימודים צפויים להיפתח בשנת הלימודים הבאה באוניברסיטאות תל אביב, בן גוריון, העברית ואריאל, בכל אחת מהן ילמדו כ-40 סטודנטים בשנה. היעד הוא להגיע ל-300 עמיתי רופאים עד שנת 2030.

המועמדים יהיו בעלי תואר ראשון בתחומים רלוונטיים כמו ביולוגיה ומדעי הרפואה, ומשך ההכשרה הכולל, כולל התואר הראשון, יעמוד על כשמונה שנים וחצי.

בשלב הראשון ישמשו בתפקיד מי שרכשו את המקצוע בארה"ב. בחדרי מיון כיום משמשים "עוזרי רופא", פראמדיקים שהוכשרו לביצוע משימות מצומצמות אך לא חויבו בתואר שני כפי שיחויבו עמיתי רופא.

העמיתים יוכלו לעבוד הן במערכת הציבורית והן בקליניקות פרטיות של רופאים, כאשר המקצוע נועד להבטיח נוכחות משמעותית יותר במחלקות ובמרפאות. שכרם צפוי להיות נמוך במעט משכר הרופאים.

ספי מנדלוביץ', המשנה למנכ"ל משרד הבריאות המצוטט בכתבה, אמר כי כל עמית רופא יוצמד לרופא מומחה בתחום ספציפי, וכל רופא מכשיר יוכל להדריך עד שלושה עמיתים. העמיתים יקבלו הסמכות פרטניות לביצוע משימות, כל אחת בחתימת הרופא המכשיר, וההתמחות תהיה תחומית. לאחר צבירת ניסיון של כעשור, יוכלו העמיתים להרחיב את תחומי התמחותם לעד שלושה תחומים.

פרופ' ארנון אפק, דיקאן הפקולטה החדשה לרפואה באוניברסיטת רייכמן, שקידם את הנושא בהיותו מנכ"ל משרד הבריאות, אמר כי "המטרה שלנו היתה להוסיף שני תפקידים, עוזרי רופא ואחיות מומחיות, שיוכלו להוריד עומס מהרופא. אך אם מישהו כבר משקיע את המאמץ ללמוד את התואר הזה, מדוע שלא ילמד רפואה? ומדוע, אם כבר השקענו בתלמידים הללו, ואפילו הקצנו שדות קליניים להכשרתם כעוזרי רופא, לא להכשיר אותם כרופאים? בארה"ב משלמים להם פחות, אבל בישראל רופא הוא לא כל כך יקר, ומדוע להיכנס לקרב עם האחיות? אפשר להשיג מטרות דומות אם מוסיפים ומשדרגים את המקצוע שלהן".

ראש הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת), פרופ' יוסי מקור, ציין כי ההכשרה של עמית רופא לא דורשת שדות קליניים באותה עצימות של הכשרת רופא, כמו ניתוחים מורכבים, "שדווקא בהם קיימים צווארי בקבוק להכשרה". לדברי ד"ר מנדלוביץ', המערכת מוצפת בביקוש למקצוע. "התחלנו בשיחה עם הממונה על השכר באוצר. המטרה היא שהשכר יהיה מכובד. אנחנו רוצים לראות אנשים עובדים במקצוע הזה לכל החיים, כמפרנס עיקרי".

נושאים קשורים:  עמית רופא,  פרופ' יוסי מקורי,  ד"ר ספי מנדלוביץ',  פרופ' ארנון אפק,  חדשות,  משרד הבריאות,  תואר שני,  הכשרה רפואית
תגובות
אנונימי/ת
19.12.2024, 07:48

ככה זה כשעוסקים בכלכלה פיננסית, ולא בכלכלת בריאות.

אנונימי/ת
19.12.2024, 14:40

עמית רופא, עוזר רופא, ובי"ס לרפואה לעשירים מאוד.....
לא במקרה מי שיכול עוזב.
פרוייקטים של מדינת חלם ....

אנונימי/ת
21.12.2024, 14:58

גם ככה משלמים כלכך מעט לרופאים על שנים של השכלה, עכשיו יהיו אנשים שינתו שירותי בריאות במחיר זול אפילו יותר? זה הגיוני במקומות בהן שכר הרופא זה מגבלה כמו בארהב לחסוך בכסף - שישאירו את הרופאים בארץ עם תשלום הוגן - ולא יהיה מחסור

04.01.2025, 01:29

זילות מקצוע רפואה. ברה"מ כבר כאן. למה צריך להוריד רמת הרפואה. צריך לחפס דרכים אחרות. הייתי מציעה לפתוח סקר המלצות של הרופאים פעילים בשטח לפני שמשנים עולמות. כמו שעשתה בזמנו חברת טוחוטה. כשהושיבה צוות חשיבה שבדק הצאות שונות של העובדים בחברה. מתוך כ- 30000 הצאות הוסמו כ- 300 בתהליכי העבודה. (חומר למחשבה).

04.01.2025, 01:31

חברת טויוטה...