האנטישמיות הגואה אינה פוסחת על מערכות הבריאות בעולם. סקרים, מאמרים ומחקרים חדשים מראים כי מאז שבעה באוקטובר 2023 חלה עלייה מדאיגה בתופעה שעליה מדווחים רופאים, מתמחים, סטודנטים לרפואה ועובדי מקצועות בריאות אחרים.
דיווחים משני מחקרים שנערכו בארה"ב ופורסמו החודש כוללים עדויות אישיות, ברובן אנונימיות, מאנשי מקצוע בתחום הרפואה ובין היתר עדות של רופא שדיווח כי שמע מעמיתו שיש למנוע טיפול רפואי מ"ציונים" בעת דיון במטופל יהודי; אנשי מקצוע שדיווחו כי חוו בידוד חברתי ומקצועי על בסיס זהותם היהודית ואחרים שמספרים כי נתקלו במסרים מסיתים נגד יהודים בכנסים מקצועיים, כמו גם רופאים שהעידו כי הוכנסו לרשימות "לא להתקשר או להעסיק" בשל זהותם היהודית או כזו שנתפסת כיהודית ובשל הקשר שלהם לישראל. כמה מהמשתתפים נחשפו להערות מצד עמיתיהם המצדיקות את טבח השבעה באוקטובר. כן דווח על חוסר הכרה מצד מוסדות רפואיים בקורבנות הטבח, בעוד שטראומה פלסטינית זכתה להתייחסות.
על פי הפרסומים, בבתי ספר לרפואה ובבתי חולים רבים בארה"ב התעלמו מתלונות על אנטישמיות, ואף יעצו לאנשי מקצועות הבריאות היהודים להימנע משיח ציבורי בנושא. סטודנטים יהודים שדיווחו כי חשו לא בטוחים נענו שעליהם "להרגיש יותר בנוח עם חוסר הנוחות שלהם" וראשי מחלקות בבתי ספר לרפואה דחו תלונות על התבטאויות אנטישמיות שדווחו על ידי סטודנטים, שמאוחר יותר עברו doxing (חשיפת פרטים אישיים) בעקבות הגשת התלונות.
סקר שפורסם בראשית החודש בעיתון הקנדי National Post, מדווח כי יותר מ-80% מ-500 אנשי מקצוע יהודים בתחום הבריאות באונטריו ציינו שהם התמודדו עם אנטישמיות בעבודה וכמעט שליש מהרופאים היהודים באונטריו שוקלים לעזוב את המדינה בתגובה לאנטישמיות הגואה. הסקר שנערך על ידי איגוד הרופאים היהודים באונטריו (JMAO) מצביע על כך שרופאים ברחבי קנדה מודאגים ממצבם המקצועי.
רופא יהודי קנדי: "אני מרגיש שאני כבר לא שייך לקנדה ואולי צריך לברוח... אני חושש מהתגובה לשמי ולזהותי, אני חש אי נוחות עם עמיתים ואני מרגיש שאני לא יכול לשתף, להביע או אפילו להודות בזהות שלי"
הסקר שנערך בקרב יותר מאלף רופאים יהודים ברחבי קנדה מצא שבעוד אחוז אחד מהרופאים היהודים הקנדים חוו אנטישמיות חמורה בקהילה, בבית חולים או במסגרת אקדמית לפני שבעה באוקטובר 2023, כעת 29% מהרופאים בקהילה, 39% מהרופאים בבתי החולים ו-43% מאנשי מקצועות הבריאות באקדמיה מדווחים שחוו אנטישמיות.
"אני מרגיש שאני כבר לא שייך לקנדה ואולי צריך לברוח", אמר אחד מהם. רופא אחר סיפר כי כבר אינו חש בנוח ליד המטופלים והקולגות: "אני חושש מהתגובה שלהם לשמי ולזהותי, אני חש אי נוחות עם עמיתים ואני מרגיש שאני לא יכול לשתף, להביע או אפילו להודות בזהות שלי".
ארה"ב: מספר התקריות האנטישמיות יותר מהוכפל
במחקר שבדק את התחזקות האנטישמיות במערכת הבריאות בארה"ב באמצעות ניתוח מאמרים מדעיים, ניתוח פוסטים ברשתות חברתיות וסקר שנערך בקרב בעלי מקצועות בריאות יהודים, נמצא כי מספר התקריות האנטישמיות במערכת הבריאות האמריקאית יותר מהוכפל מאז שבעה באוקטובר 2023. בעוד שרק 40.3% מהמשתתפים דיווחו על חשיפה לאנטישמיות לפני המתקפה, 88.4% דיווחו על חשיפה לאחריו. בנוסף, כשנשאלו על השינוי בתדירות האירועים, 83.1% מהמשתתפים ציינו שחוו עלייה משמעותית במספר האירועים האנטישמיים לאחר שבעה באוקטובר. 13.8% דיווחו שלא היה שינוי.
עוד נמצא כי בין השנים 2000-2023 חלה עלייה של פי עשרה במספר המאמרים המדעיים העוסקים באנטישמיות.
יתרה מכך, ניתוח של פוסטים ברשתות חברתיות של בעלי מקצוע מתחום הבריאות הראה עלייה משמעותית בשיח אנטישמי בעיקר בשנה האחרונה. כך לדוגמה נרשמה עלייה של פי 1.92 בפוסטים העוסקים ב"כוח יהודי" ו"כוח ציוני" בין השנים 2022 ל-2023.
המחקר, שפורסם בראשית החודש בכתב העת Journal of Religion and Health, נערך על ידי צוות חוקרים בראשות ד"ר דניאלה שוורץ מאוניברסיטת פיטסבורג. לדברי החוקרים, האנטישמיות הגואה במשך עשרות שנים החמירה בעקבות המתקפה בשבעה באוקטובר ולמרות שיש ראיות אנקדוטליות לכך שהתופעה נוכחת בקהילה הרפואית בארה"ב, לא היו נתונים כמותיים.
"כדי להתמודד עם הפער הזה, כימתנו פרסומים על אנטישמיות, ניתחנו פוסטים במדיה החברתית מחשבונותיהם של 220,405 אנשי מקצוע בתחום הבריאות והפצנו סקר לחברי איגודי רפואה יהודיים. מצאנו כי פרסומים ופוסטים במדיה החברתית על אנטישמיות גדלו פי חמישה, בעוד שפוסטים שמקדמים סטריאוטיפים אנטישמיים, עם ביטויים עולבים ביהודים, גדלו פי שניים עד ארבעה. רוב הסטודנטים ואנשי המקצוע לרפואה המזוהים כיהודים (75.4%) דיווחו על חשיפה לאנטישמיות".
בסקר, שכלל 170 משיבים מ-24 מדינות בארה"ב, דיווחו 75.4% מהמשיבים על חשיפה לאנטישמיות בסביבת העבודה או הלימודים שלהם. מתוך המשתתפים, 112 (65.9%) היו רופאים פעילים, שישה (3.5%) מתמחים או רופאים לפני התמחות, 19 (11.2%) סטודנטים לרפואה, 12 (7.1%) פסיכולוגים קליניים, שתי אחיות ו-12 (7.1%) אנשי מקצועות בריאות נלווים.
מתמחה בכירורגיה מבוסטון: "באחד הסמינרים, מרצה אורח טען שרופאים יהודים צריכים להימנע מטיפול בקבוצות אתניות מסוימות. הייתי המום מהאמירה הזו במסגרת אקדמית"
מבחינת סביבת העבודה, 64.1% מהמשתתפים עבדו בבתי חולים או מרכזים רפואיים אקדמיים, 35.3% במרכזים רפואיים או בתי חולים פרטיים ו-10.6% בבתי חולים קהילתיים או מרפאות. רופאת משפחה מניו יורק שיתפה כי "לאחרונה, במהלך ישיבת צוות, עמית לעבודה העיר הערה על 'הלובי היהודי בתעשיית התרופות'. הרגשתי מושפלת ומאוימת אך חששתי להגיב".
על פי החוקרים, מקורות האנטישמיות מגוונים: 60.5% נתקלו בה ברשתות חברתיות, 55% בקבוצות מקצועיות סגורות, 36.4% בפרסומים מדעיים ורפואיים ו-31.8% נתקלו באנטישמיות במפגשים פנים מול פנים. בנוסף, 29.5% דיווחו על אירועים אנטישמיים בהפגנות במוסדות רפואיים ו-20.9% נתקלו באנטישמיות במהלך שיעורים וסמינרים.
מתמחה בכירורגיה מבוסטון סיפר כי "באחד הסמינרים, מרצה אורח טען שרופאים יהודים צריכים להימנע מטיפול בקבוצות אתניות מסוימות. הייתי המום מהאמירה הזו במסגרת אקדמית".
המחקר מצביע גם על ההשלכות של התופעה. יותר ממחצית המשיבים (51.9%) דיווחו כי הם חשים לא בטוחים או מאוימים בסביבת העבודה או הלימודים שלהם בשל אנטישמיות. יתרה מכך, מתוך 70 משתתפים שפנו לקבלת תמיכה מהנהלות המוסדות שלהם, רק 18 דיווחו שקיבלו מענה הולם.
פרופ' רות אורץ מאוניברסיטת ניו יורק, אחת החוקרות, סבורה שממצאי המחקר מעלים חששות כבדים לגבי עתיד הרפואה בארה"ב. "אנו עלולים לראות ירידה ברישום לבתי ספר לרפואה, עלייה בבעיות בריאות נפשית, שחיקה בקרב רופאים ואף פרישה מוקדמת של רופאים יהודים", אמרה.
בארה"ב הוקם איגוד הרפואה היהודי האמריקאי (AJMA) התומך ברופאים וסטודנטים שסובלים מאנטישמיות. גוף דומה הוקם גם באוסטרליה, שם כמחצית מעובדי הבריאות והסטודנטים היהודים לרפואה מדווחים שהם מסתירים את זהותם היהודית במקום העבודה
החוקרים קוראים לבתי ספר לרפואה, לארגוני בריאות ולאיגודים רפואיים לנקוט בצעדים דחופים למיגור האנטישמיות בקהילה הרפואית האמריקאית, להכיר בצורך הדחוף בהתערבות מערכתית, כולל פיתוח תכניות התערבות ממוקדות והכשרות למניעת אנטישמיות, כדי למנוע פגיעה באיכות הטיפול הרפואי ובמערכת הבריאות האמריקאית בכללותה.
הקורבנות חוששים להזדהות
ביטויי אנטישמיות שדווחו על ידי רופאים כוללים את עדותו של רופא יהודי בכיר בלונדון שביקש להישאר בעילום שם וסיפר על התקפה מילולית אנטישמית מצד עמית לעבודה ימים ספורים לאחר אירועי שבעה באוקטובר. הרופא דיווח ל-BBC כי העמית שידע על זהותו היהודית צעק לעברו שוב ושוב "אתה רוצח תינוקות" והביע תמיכה בחמאס. הרופא תיאר כי חש "מזועזע, מבועת ומעורער" מההטרדה במקום העבודה שאמור להיות מקלט בטוח.
לאחר שבעה באוקטובר ובמענה למתקפות על אנשי מקצוע בתחום הבריאות הוקם בארה"ב איגוד הרפואה היהודי האמריקאי (AJMA) שמספק תמיכה לרופאים וסטודנטים לרפואה שסובלים מאנטישמיות. גוף דומה הוקם גם באוסטרליה לאחר שסקר הראה כי כמעט מחצית מעובדי הבריאות והסטודנטים היהודים לרפואה שהשתתפו בו דיווחו שהם מסתירים את זהותם היהודית במקום העבודה בניסיון להימנע מאפליה אנטי-יהודית וכי הממצאים משקפים כמעט בוודאות מגמה לאומית. בסקר השתתפו 265 נשאלים, רובם אנשי צוותים רפואיים בכירים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות העובדים בעיקר בבתי חולים ציבוריים.
בכתבה מאוקטובר האחרון בכתב העת The American Journal of Medicine נכתב כי האנטישמיות עלתה באופן דרמטי בארה"ב בשנת 2023, עם 8,873 תקריות אנטישמיות בשנת 2023, עלייה של 140% משנת 2022 והגבוהה ביותר מאז החל איסוף הנתונים (1979). דוגמאות להשפעתה על הרפואה כוללות פרסומים של סטודנטים לרפואה ברשתות החברתיות שטוענים שיהודים מחזיקים בכוח לא פרופורציונלי, סיסמאות אנטישמיות בבית הספר לרפואה של UCLA, גרפיטי אנטישמי במרכז הסרטן UCSF ועוד.
המאמר, המבוסס על מחקר של מאות מקרים של אנטישמיות במקצועות הרפואה בארה"ב, נכתב על ידי פרופ' הדי ולד, מומחית ברפואת משפחה מאוניברסיטת בראון שברוד איילנד וד"ר סטיבן רות' מהמחלקה להרדמה של אוניברסיטת אילינוי.
ד"ר אירה סבצקי, מנתח פלסטי בכיר מניו יורק, סיפר בנובמבר האחרון כי קיבל שיחות טלפון והודעות מאיימות לביתו ולמשרדו לאחר שהציע לטפל חינם בקורבנות ישראלים מטבח שבעה באוקטובר. סטודנטית יהודיה לרפואה מקמפוס קטן באוהיו שהתראיינה להדסה מגזין, בתנאי ששמה והמוסד שבו היא לומדת לא יפורסמו כדי למנוע השלכות מקצועיות, אמרה שהיא רואה "עלייה בהתנהגויות מפלות בין סטודנטים יהודים לסטודנטים אחרים". עוד סיפרה כי במוסד האקדמי שבו היא לומדת הופצו עלונים אנטישמיים עם פרודיות מלאות שנאה על כרזות החטופים המוחזקים בעזה. כשפנתה למנהלי הקמפוס, נאמר לה: "זה לא בתחום שלנו".
רופאה אחת העידה: "הייתי בחדר ניתוח בזמן שהיתה פלישה לעזה, ובמהלך הפרוצדורה המנתח התחיל לדבר איתי על למה היהודים פלשו לפלסטין". רופא אחר סיפר: "מטופל השאיר לי הודעות פוגעניות בתא הקולי בהן אמר שלא יגיע אלי יותר כי אני יהודי".
קריאה לשלב הכשרות להתמודדות עם אנטישמיות
מחלקת המחקר והאנליטיקה של ארגון StandWithUs, ארגון חינוכי ללא כוונת רווח הפועל להסברה וחינוך בנושאי ישראל ולמאבק באנטישמיות, ערך אף הוא מחקר בנושא אנטישמיות במערכת הבריאות האמריקאית. ממצאי המחקר של StandWithUs מראים כי קרוב ל-40% מאנשי הרפואה היהודים בארה"ב נחשפו לאנטישמיות.
המחקר, שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Journal of General Internal Medicine, נערך בשנת 2024 וכלל סקר בקרב 645 אנשי מקצוע יהודיים בתחום הבריאות מרחבי ארה"ב, מתוכם 74% רופאים (כ-477 רופאים ו-26% בעלי מקצועות בריאות אחרים). הממצאים מצביעים על כך ש-39.2% מהמשתתפים דיווחו על חשיפה ישירה לאנטישמיות בסביבת העבודה או הלימודים. יתרה מכך, למעלה מרבע מהמשיבים (26.4%) דיווחו כי חשו מאוימים או לא בטוחים בעקבות אירועים אנטישמיים.
עוד נמצא כי למרות קיומן של הכשרות נרחבות למניעת אפליה בארגוני בריאות, רק 1.9% מהמשתתפים ציינו כי ההכשרות במוסדות שלהם כללו תכנים העוסקים באנטישמיות.
ד"ר אלכסנדרה פישמן, מנהלת מחלקת המחקר והאנליטיקה של StandWithUs שפיקחה על מתודולוגיית המחקר וניתוח התוצאות, אמרה: "מחקר חלוץ פורץ דרך זה נועד להבין את שכיחות והשפעת האפליה נגד יהודים בתחום הבריאות. מדאיג מאוד שכמעט 40% מהמשיבים מציינים כי חוו או היו עדים לאנטישמיות במקום עבודתם. התחדשות השנאה והאפליה הזו מחייבת הן מחקר נוסף והן פעולה מיידית מצד מנהיגים וקובעי מדיניות בתחום הרפואה".
ד"ר קלי מיכלסון, מנהלת המרכז לביואתיקה ומדעי הרפואה באוניברסיטת נורת'ווסטרן ומחברת שותפה במחקר, סיכמה: "המחקר מייצג את חוויותיהם של אנשי מקצוע בתחום הרפואה מ-32 מדינות בארה"ב ומספק תובנות קריטיות על מידת התפשטות האנטישמיות במקצוע. חיוני שמוסדות רפואיים ישלבו הכשרות המתמודדות עם אנטישמיות כדי להבטיח את בטחונם והכללתם של כל אנשי המקצוע בתחום הרפואה".