זיהום הקורונה גורם בשכיחות גבוהה לתסמונת פוסט-זיהומית, המכונה תופעות פוסט-חריפות של SARS-CoV-2י(PASC, Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2) או "Long COVID", מחלה הטרוגנית עם שכיחות גבוהה של הפרעות שינה, המשתנות מהפרעת נדודי שינה ועד ישנוניות מוגזמת בשעות היום.
עוד בעניין דומה
מטופלים שנבדקו בתוכנית הישרדות קורונה במרכז הרפואי בית ישראל לדאקונס בבוסטון, ארה"ב, עברו בדיקות סקר להפרעות שינה כחלק מהערכה רב-מערכתית מקיפה. אלו שנמצאו חיוביים בסקר הופנו להערכת שינה מקיפה במרפאה ייעודית ל-COVID-19-Sleep ולאחריה עברו בדיקות שינה אבחנתיות וטיפול. החוקרים סיכמו נתונים ממטופלים שהשלימו הערכות אבחנתיות במתקן מוסמך של האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה (American Academy of Sleep Medicine, AASM). כל האבחנות עמדו בקריטריונים המתוארים במהדורה השלישית המתוקנת של הסיווג הבינלאומי של הפרעות שינה.
תוצאות המחקר הדגימו כי מתוך 42 חולים עם PASC, נצפו חמש קטגוריות של תסמונות הפרעות שינה בעקבות הערכה של מרפאת שינה, כולל דום נשימה חסימתי בשינה, הפרעת נדודי שינה כרונית, היפרסומניה ראשונית, הפרעת התנהגות REMי(RBD, REM Behavior Disorder), ו-circadian phase delay חדש. שבעה חולים עמדו בקריטריונים להיפרסומניה אידיופטית, ושניים סבלו מנרקולפסיה מסוג 2. חולי RBD נדבקו בשלושה גלים שונים, חולים עם הפרעה בשעון הצירקדי (circadian phase) נבדקו כולם בגל החורף של 2020/21, והקבוצה עם היפרסומניה נדבקו במהלך כל הגלים, בעיקר הגל הראשון ב-2020. בנוסף, ראו סוג מיוחד של נדודי שינה בו היה אובדן מתמשך של סדירות השינה.
לסיכום, תסמונות הקשורות לשינה נצפו בקבוצה נבחרת של חולים עם PASC/Long Covid. לכן, החוקרים המליצו על הערכת שינה קלינית וחקירה מלאה של תסמיני שינה חמורים מתמשכים בעקבות זיהום בקורונה.
מקור: