חדשות

ההוצאה העולמית על בריאות: 9.8 טריליון דולר בשנה

לראשונה מאז מגיפת הקורונה נרשמה ירידה בהוצאות הבריאות העולמיות | רוב המימון לשירותי בריאות במדינות העניות מגיע מכיסם של החולים | בשליש מהמדינות המפותחות החולים משלמים מעל 20% מעלות הטיפול הרפואי

תורים לבדיקות קורונה בבנגקוק, תאילנד, יולי 2021. צילום: שאטרסטוק

בשנת 2022 ירדו ההוצאות על בריאות בעולם. זאת אחרי שבתחילת מגיפת הקורונה נרשמה עלייה חדה בהוצאות. בשנת 2022 הוציא העולם על בריאות 9.8 טריליון דולר, שהם כעשירית מהתוצר העולמי. למרות הירידה, ההוצאה עדיין גבוהה מהתקופה שלפני מגיפת הקורונה.

דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי, שפורסם ביום ה' מראה שההוצאה הממוצעת לאדם על בריאות ירדה כמעט בכל המדינות בשנת 2022 לעומת 2021. עם זאת, ההוצאה נשארה גבוהה יותר מזו של שנת 2019 בכל המדינות. גם החלק שהממשלות מקדישות לבריאות מתוך התקציב הכללי נשאר גבוה יותר מאשר לפני המגיפה.

ממצאי הדו"ח "ההוצאה העולמית על בריאות - יציאה מהמגיפה", שפורסם בשבוע שעבר, מראים שב-30 מהמדינות העניות, רוב המימון לשירותי בריאות מגיע ישירות מכיסם של החולים. ב-20 מתוך מדינות אלו, יותר מחצי מההוצאות על בריאות משולמות ישירות על ידי החולים.

תשלום גבוה מכיסם של אזרחים קיימת גם במדינות מפותחות, שעליהן נמנית גם ישראל. ביותר משליש מהמדינות המפותחות, החולים משלמים מכיסם יותר מחמישית מעלות הטיפול הרפואי.

במהלך מגיפת הקורונה (2020-2022), המימון הממשלתי לבריאות סייע למערכות הבריאות להגיב במהירות למצב החירום. כעת, אחרי המגיפה, המדינות צריכות להחליט איך לחזק את מערכות הבריאות שלהן כדי להתמודד עם משברים עתידיים ובו זמנית לטפל בצורכי הבריאות השוטפים של התושבים במצב כלכלי מורכב.

הדו"ח מגלה שהסיוע החיצוני למדינות העניות המשיך לעלות ב-2022, אחרי עלייה גדולה ב-2021. במדינות העניות ביותר, הסיוע מחו"ל (31%) היה גדול יותר מההוצאה של הממשלה המקומית על בריאות (22%).

התשלומים הישירים של חולים על בריאות ב-2022 היו גבוהים יותר מאשר לפני המגיפה ברוב המדינות, למעט במדינות המפותחות.

הנתונים בדו"ח מגיעים ממאגר המידע של ארגון הבריאות העולמי, שעוקב אחרי יותר מ-190 מדינות מאז שנת 2000. הארגון קורא למנהיגי העולם לתת עדיפות גבוהה לנגישות שירותי בריאות לכולם ולמנוע מצב שבו אנשים מידרדרים לעוני בגלל הוצאות רפואיות.

נושאים קשורים:  מגיפת הקורונה,  הוצאה על בריאות,  ארגון הבריאות העולמי,  מדינות עניות,  חדשות
תגובות