מחקרים

שינויים צפויים בזכאות לטיפול בסטטינים ובהורדת לחץ דם

החוקרים שאפו להעריך את מספר המבוגרים בארה"ב בגילאי 30-79 אשר יסווגו מחדש בסיכונים וזכאות לטיפול בסטטינים ותרופות להורדת לחץ דם בעת יישום משוואת ה-PREVENT החדשות

12.12.2024, 13:53
סטטינים (צילום: אילוסטרציה)
סטטינים (צילום: אילוסטרציה)

במחקר חתך ארצי, החוקרים העריכו את ההשפעה של משוואות PREVENTי(Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTs) על הזכאות לטיפול, והשוו אותן למשוואות העוקבה המאוחדות (PCEs) שהומלצו בעבר על ידי ה-ACCי(American College of Cardiology) וה-AHAי(American Heart Association). הם בחנו האם משוואות PREVENT החדשות, המשלבות מדדי כליות ומשמיטות מוצא אתני, מתאימות יותר לנתוני האוכלוסייה הנוכחיים ובאופן כללי מנבאות סיכון נמוך יותר למחלה קרדיווסקולרית טרשתית (ASCVD) למשך 10 שנים.

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת JAMA, החוקרים שאפו להעריך את מספר המבוגרים בארה"ב בגילאי 30 עד 79 שנים אשר יסווגו מחדש במונחים של סיווג סיכונים וזכאות לטיפול בסטטינים ותרופות להורדת לחץ דם בעת יישום משוואת ה-PREVENT החדשות.

המחקר בוצע תוך שימוש בנתונים מסקרי בחינת הבריאות והתזונה הלאומיים שנמשכו בין השנים 2011 עד מרץ 2020, בהשתתפות 7,765 מבוגרים בארה"ב בגילאי 30 עד 79 שנים, עם גיל חציוני של 53 שנים כאשר 51.3% הם נשים. קבוצה זו ייצגה חתך רחב של אוכלוסיית ארה"ב, עם שיעורי תגובה שנעו בין 47% ל-70%.

מתוצאות המחקר עולה כי 53.0% (רווח בר סמך 95%, 51.2%-54.8%) מהמדגם יסווגו מחדש לקטגוריות סיכון נמוכות יותר, כאשר רק 0.41% (רווח בר סמך 95%, 0.25%-0.62%) יעברו לקטגוריות סיכון גבוהות יותר. ההערכה הייתה כי תהיה הפחתה של 14.3 מיליון מבוגרים בארה"ב שיהיו זכאים לטיפול בסטטינים והפחתה של 2.62 מיליון לטיפול בהורדת לחץ דם, בהתבסס על סיווגים חדשים אלה. זה עלול להוביל ל-107,000 מקרים נוספים של אוטם שריר הלב או שבץ במהלך 10 שנים, עקב טיפול מונע מופחת.

החוקרים סיכמו כי היישום של משוואות PREVENT יוביל ככל הנראה להפחתה מובהקת במספר המבוגרים בארה"ב הזכאים לטיפול בסטטינים ובהורדת לחץ דם, מה שעלול להשפיע על 15.8 מיליון אנשים. שינוי זה ישפיע באופן לא פרופורציונלי בעיקר על גברים ועל מבוגרים ממוצא אתני אפרו-אמריקאי יותר, מה שמעיד על צורך בשיקול זהיר של כלי חיזוי סיכונים חדשים אלה בפרקטיקה הקלינית.

מקור:

Diao JA, Shi I, Murthy VL, Buckley TA, Patel CJ, Pierson E, Yeh RW, Kazi DS, Wadhera RK, Manrai AK. Projected Changes in Statin and Antihypertensive Therapy Eligibility With the AHA PREVENT Cardiovascular Risk Equations. JAMA. 2024 Sep 24;332(12):989-1000. doi: 10.1001/jama.2024.12537. PMID: 39073797; PMCID: PMC11287447.

נושאים קשורים:  מחקרים,  סטטינים,  מחלה קרדיווסקולרית,  תרופות להורדת לחץ דם,  מחלות לב וכלי דם
תגובות

אין ספק שאם היו מחלקים פרס אוסקר לתרופות שהפחיתו תחלואה ותמותה, הסטטינים היו זוכים בפרס היוקרתי. אין עוררין שתרופות אלה מפחיתות תחלואה ותמותה במניעה משנית וראשונית של מחלות קרדיו-צרברו-וסקולריות עם תופעות לוואי מזעריות. ה COST EFFECTIVE גבוה ו LIFE SAVIVG גבוה. מחקרים גם מראים שלא רק עוצמת ההפחתה של שומני הדם (ובעיקר LDL) חשובה אלא גם משך הזמן שהחולים נמצאים על תרופות אלה. ה RESIDUAL RISK גמוך יותר לא רק בעוצמת הירידה של LDL אלא גם ובעיקר במשך המתן. בעבר כתבתי בעיתונות (וזה תפס כותרות) שכדאי להוסיף את הסטטינים למי השתיה שכן אז היינו מפחיתים מחלות לב. ריבוד הסיכון למחלות לב למניעה ראשונית משתנה מאירופה לארה"ב ובתדירות לא קטנה. גם ה PREVENT לא סותר מחקרים קודמים. אנו תמיד מצטערים על דבר אחד: שלא נתנו את הסטטינים מוקדם יותר. זה לא "חוכמה" למצוא סיבות לא לתת סטטינים. זו עצימת עיניים וחבל. גם הרשתות החברתיות והמדיה תרמו לירידה במתן הסטטינים למניעת מחלות לב וחבל שכך. עלינו לעשות הכל כדי להעלות את המודעות לשימוש מושכל בתכשירים אלה שאין ספק שתרמו רבות במאה השנה האחרונות להפחתה ניכרת בתחלואה ותמותה במחלות לב וכלי דם.