חדשות

מחקר ראשון מסוגו מצא יתרונות להומיאופתיה בטיפול בתינוקות

תוצאות ניסוי קליני שנערך במרכז המשולב לרפואה משלימה ב"שערי צדק" בשיתוף חוקרים מהודו: טיפול הומיאופתי יעיל יותר מטיפול קונבנציונלי בתינוקות עד גיל שנתיים

הומיאופתיה, קפסולות לטיפול הומיאופתי. אילוסטרציה

טיפול הומיאופתי בילודים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם יעיל יותר מטיפול קונבנציונלי. כך נמצא בניסוי קליני שהתקיים בהודו. תוצאות הניסוי התפרסמו ב-European Journal of Pediatrics, אחד מכתבי העת המדעיים החשובים ברפואת ילדים.

הניסוי הוא תוצאה של שיתוף פעולה מדעי של המרכז המשולב לרפואה משלימה במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, עם המועצה המרכזית למחקר בהומיאופתיה של מיניסטריון AYUSH, המיניסטריון לרפואה משלימה בהודו, שגם מימן את המחקר.

בניסוי שהתקיים בבית החולים JIMS שבטלנגנה, הודו, חולקו 108 מהתינוקות עם לידתם לשתי קבוצות באופן אקראי. ילדי קבוצה אחת טופלו בכל בעיה רפואית שממנה סבלו במהלך השנתיים הראשונות של חייהם בטיפול קונבנציונלי וילדי הקבוצה השנייה בטיפול הומיאופתי. במקרים מסכני חיים או בריאות, נוסף טיפול קונבנציונלי גם לאותם ילדים מהקבוצה ההומיאופתית.

במהלך השנתיים נבדקו מספר ימי המחלה של כל הילדים, אורכם, מספר המחלות של דרכי הנשימה, שלשולים ומחלות חום אחרות, שימוש באנטיביוטיקה ועלות הטיפול למערכת הבריאות,  ובתום הניסוי גם מדדי התפתחות גופנית כדוגמת גובה, משקל, היקף ראש, התפתחות רגשית ועוד.

תוצאות הניסוי הראו עדיפות לטיפול הומיאופתי על טיפול קונבנציונלי ככלי לטיפול ראשוני בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם. מספר ימי המחלה לילדים שטופלו בקבוצה ההומיאופתית היה נמוך משמעותית מאשר בילדי הקבוצה הקונבנציונלית (primary outcome). ילדי הקבוצה ההומיאופתית חוו גם פחות אירועי תחלואה, פחות מחלות בדרכי הנשימה וימי מחלה שלהם. גם מספר מחלות המעיים היה נמוך יותר בקבוצה ההומיאופתית, אם כי יתרון זה לא היה מובהק. ילדי  הקבוצה ההומיאופתית גם הראו יתרון במדדי הגדילה אך לא במשקל.

בנוסף, על פי תוצאות המחקר, העלויות הישירות של הטיפול בילדים והשימוש באנטיביוטיקה היו נמוכות משמעותית בקבוצת ההומיאופתית.

בעיית השימוש המופרז באנטיביוטיקה היא בעיה מטרידה הפוגעת בבריאות הציבור ברחבי העולם ובמיוחד בבריאות תושבי המדינות המתפתחות. היעילות המרשימה שלהן הביאה לשימוש נרחב, הן בהתוויות נכונות והן בהתוויות שאינן נכונות. מעבר ליצירת זני חיידקים שעמידים לאנטיביוטיקה גרם השימוש המופרז באנטיביוטיקה גם לפגיעה במושבות חיידקי המעיים החשובים כל כך לבריאות. פגיעה זו עלולה לסכן את התפתחות מערכת החיסון, סינתזת ויטמינים וחילוף חומרי רעלנים. תינוקות  שנחשפו לאנטיביוטיקה במידה רבה הראו שכיחות גבוהה של השמנה, סוכרת, מחלות מעי דלקתיות, אסטמה ומחלות אלרגיות אחרות.

ממחקר זה עולה כי הומיאופתיה יכולה להפחית את השימוש באנטיביוטיקה ואף לשפר את התוצאות הרפואיות, אם כי עם גיבוי של טיפול רפואי קונבנציונלי. שילוב טיפול הומיאופתי עם טיפול קונבנציונלי שגרתי בתינוקות וילדים עשוי להציע חלופה בטוחה, יעילה וזולה לאנטיביוטיקה.

מחקר זה, הראשון מסוגו, המשווה שיטה מול שיטה ולא טיפול במחלה מסוימת מול טיפול אחר באותה מחלה, מציע אפשרות של שילוב של טיפול הומיאופתי ברפרטואר התרופתי המקובל בילודים בשנתיים הראשונות לחייהם.

נושאים קשורים:  ד"ר ד"ר מנחם אוברבאום,  שערי צדק,  הומיאופתיה,  מחקרים,  אנטיביוטיקה,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
13.12.2024, 09:07

פשוט טיפול קונבנציונלי מטפל סימפטומי ולכן פוגע ההחלמה הטבעית. אין פלצבו בתינוק ולכן הומיאופתיה שלא עושה כלום לא פוגעת בכלום והתינוק יכול להחלים לבד באופן טבעי, שיבדקו מול ביקורת של אפס טיפול

אנונימי/ת
13.12.2024, 09:09

פסיכי מי שנתן הלסינקי למחקר. ואם כבר מאשרים אותו - איפה קבוצת הביקורת עם פלסיבו במיוחד כשהומאופתיה מעורבת?

לאותו אנונימי שמתביש להוסיף את שמו, נראה שאינו מעודכן בכללי האתיקה:
על פי הצהרת הלסינקי (Declaration of Helsinki) של האיגוד הרפואי העולמי (WMA), השימוש בפלסבו אסור בשלושה מצבים:
1. אם יש טיפול מוכח ויעיל
2.אם הדבר חושף את המשתתפים לסיכון מיותר
3.כאשר ישנה חלופה מוסרית יותר
במקרים אלה יש להשתמש בקבוצת הביקורת בטחפול הטוב ביותר הקיים. בניסוי הזה הטיפול הטוב ביותר הקים היה טיפול קונבנציונאלי

תודה,ד"ר אוברבאום! הלוואי ונשמע אותך יותר על דפי כתבי עת ועיתונים מקצועיים.

אנונימי/ת
13.12.2024, 10:12

שרלטנות לשמה, איך העיתון הסכים לקבל את זה?
קבוצת ההומאופתיה קיבלה טיפול רפואי מקובל when medically indicated

הניסוי לגיטימי כמו כל ניסוי מדעי אחר. אם התוצאות היו לטובת הטיפול הקונבנציונלי, הספקנים היו מביעים שביעות רצון ולא היו מערערים על הלגיטימציה של הניסוי ותוהים על הפירסום שלו. הבעיה בניסוי היא שלא ניתן לעשות masking ראוי לשמו ואין ספק שגם הצוות, וגם ההורים ידעו ללא כל ספק בדיוק מה הם נותנים ומה הם מקבלים בהתאמה. במוסד הספציפי בו בוצע הניסוי יש אינטרסט כלכלי ואידאולוגי להגיע להצלחה לטובת הטיפול ההומאופטי. לאור זאת, אני מפקפק מאוד באיכות התוצאות.

תודה פרופ' לבנה על הערותיךץ אתה בהחלט צודק. אכן אחת מחולשות הניסוי הייתה בעיית ה- masking. יחד עם זאת, זו בעיה שמלווה כל ניסוי שבו משווים שתי טכניקות שונות כמו למשל אקופונקטורה לטיפול תרופתי או כשמשווים התערבויות כירורגיות. אפשר לפתור בעיה זו ע"י double dummy, אך בניסוי הזה מבנה ניסוי זה היה יוצר בעיות אתיות שהיו מונעות את עריכת הניסוי. Open label study הוא בהחלט מבנה לגיטימי של ניסוי קליני, בטח בניסוי מסוג זה.
באשר להערתך על "אינטרסט כלכלי ואידאולוגי" של המרכז הרפואי בו נערך הניסוי, אינני יודע על מה מסתמכת הערתך. מרכז רפואי זה, המהווה חלק ממערכת הבריאות הרשמית של הודו, הוא מרכז רפואי המציע טיפול רפואי קונבנציונאלי והומיאופתי, לפי דרישת המטופלים. רופאי הילדים הקונבנציונאלים וההומיאופתים שהשתתפו בניסוי הם עובדי בית החולים ולכן אם היה למישהו "אינטרס" כלשהו אינני יודע לאיזה צד הניסוי מוטה, לצד הקונבנציונאלי או ההומיאופתי.

כל נכבוד לד"ר אוברבאום על עבודה יפה זו המצביעה על העדפה לטיפול הומיאפטי בתינוקות רכים והשפעתו גם אולי לטווח הרחוק.

13.12.2024, 22:37

גישה שלמה ורחבה לחקר מדדי בריאות הינה חיובית מאוד וצריכה להתרחב. האיזון בין בריאות לחולי הינו תולדה של גורמים שונים מורכבים. קשה לפתוח את הראש לחקר כל הגורמים המעורבים. ראוי להמשיך לחקור באחריות לאורך זמן ובאוכלוסיה רחבה את המדדים הללו של בריאות. כולל גם שיטות אחרות מהומאופתיה קלאסית, כמו דיקור ורפואה סינית, רפואה אנתרופוסופית על טיפוליה השונים, תזונה שימוש בתמציות צמחיות ויטמינים, וגם היבטים פסיכולוגיים כמו חרדה, חינוך, פעילות גופנית, שיש להם השפעה על מערכת החיסון. השכל הישר אומר שאיזון הבריאות מורכב ממגוון של גורמים וחשוב לרפואה לפתוח את הראש למחקרים מסוג זה. שאפו על המחקר ותודה

14.12.2024, 14:45

שאפו על המחקר, ד"ר אוברבאום. התוצאות חשובות ומצדיקות מחקר נרחב נוסף. מה שאותי מטריד שוב ושוב היא היהירות והפסקנות הבוטה של המכריזים על "שרלטנות". האם האנונימי הנחרץ מבין חעומק את מורכבות תופעת הפלסבו? את הבעייתיות של מחקר מתודולוגי כפול סמיות, במיוחד בתחומים העוסקים בגוף-נפש?
הגיע הזמן שנבין שהידע וההבנה שלנו מוגבלים והכלים המתודולוגים שלנו חשובים מאד אבל הם לא מייצגים את התמונה כולה. רפואה ורופאים יהירים לא יכולים להיות טובים. נקודה. חשוב להמשיך להתווכח על תקפות של גישות שונות, אבל בכבוד וללא יהירות

אנונימי/ת
15.12.2024, 13:06

המגיב הראשון צודק לחלוטין. אם כבר מה שהמחקר מראה זה שטיפול קונבנציונאלי מזיק במקרה הזה ולא שהומאופתיה יעילה. וכמו שנאמר לא בדקו כאן מול ביקורת של אפס טיפול.
הומאופתיה זה מים. זה לא עניין של רפואה, זה עניין של פיסיקה וכמיה. כל מי שיש לו ידע בסיסי בתרמודינמיקה אמור להבין את זה מעצם היותה של האנטרופיה תכונת מצב.
בושה וחרפה שמבזבזים על זה זמן ומשאבים. מדע זה לא.

אני מנסה בדרך כלל לא לענות לכותבים אנונימים. אך אינני יכול להתאפק לנוכח דברי ההבל של הכותב/ת. מה הקשר לתרמודינמיקה ולאנטרופיה? אי אפשר שלא לחשוד שהכותב/ת אינו/ה מבין בדיוק מה הם שני המושגים האלה. אולי זו הסיבה שהכותנ מסתתר מאחורי האנונימיות

אנונימי/ת
15.12.2024, 18:14

למי שטוען שהומאופתיה זה רק מים:
https://www.homeopathy-israel.co.il/%D7%91%D7%9C%D7%95%D7%92/

אנונימי/ת
15.12.2024, 18:43

להביא קישור מהאגודה הישראית להומאופתיה כראיה לתקפות ההומאופתיה זה כמו שמישהו יביא מראה מקום מהתלמוד כדי להוכיח שכל מה שכתוב בצורה נכון.

אנונימי/ת
16.12.2024, 06:23

מנחם, אולי עדיף שהיית מתאפק. אם אינך יודע מה הקשר (או יותר נכון הסתירה) בין התאוריה שעומדת מאחורי הומאופתיה לאנטרופיה וחוקי התרמודינמיקה אזי דברי ההבל הם שלך בלבד.
למזלם של רבים ניתן להתפרנס היום גם מעיסוק בהבל.

אנונימי/ת
16.12.2024, 13:36

אני מכיר רופא שמשלב את הטיפול ההומופאתי יחד עם הקונבציונלי ורואה תוצאות מדהימות בשטח

אנונימי/ת
16.12.2024, 15:24

אני מכיר איש עסקים שמשלב אסטרולוגיה יחד עם ניתוח שוק ורואה תוצאות מדהימות בשטח.

16.12.2024, 17:15

מחקר יפה וראוי! המתודה המדעית היא צנועה מיסודה ("זיכרון המים" שמופיע בהנחות היסוד של ההומאופתיה לא נסמך על ידע פיזיקלי שאנחנו מכירים - אז מה? יש עדיין שאלה קלינית רלוונטית). המתודה שלנו כבר 300 שנה בוחנת שאלה קלינית, מנסחת שאלת מחקר ועונה עליה בכלים סטטיסטיים. המחקר המדובר לא פשוט לביצוע, ועונה על השאלה בצורה מאד רלוונטית על פניו! מחקר בהחלט מעניין, אוציא את המאמר ואתעמק בנתונים. תודה ובהצלחה פרופ' אוברבאום!

23.12.2024, 11:01

מה שם המחקר באנגלית ? האם יש קישור אליו ?
מה היתה המעורבות של בי"ח שערי צדק במחקר ?

אנונימי/ת
23.12.2024, 11:55

בקיצור שיפטן, קראת רק את הכותרת.
קישור מופיע כבר בהתחלה. אם תיכנס אליו (אני עשיתי) תראה שיש כאן הרבה מהומה על שום דבר.
קבוצה אחת קיבלה טיפול תרופתי, קבוצה שנעה קיבלה טיפול הומאופתי אלא אם המצב הרפואי הצריך טיפול תרופתי 🤣🤣