חדשות

קווים מנחים חדשים לאבחון וטיפול באי ספיקה שחלתית מוקדמת

אובדן תפקוד שחלתי לפני גיל 40 משפיע על כ-4% מהנשים בעולם | ההנחיות החדשות, שעודכנו לאחר עשור, כוללות 145 המלצות בהתבסס על סקר בינלאומי של נשים וצוותי מומחים

אי ספיקה שחלתית, שחלות. אילוסטרציה

קווים מנחים חדשים לאבחון וטיפול באי ספיקה שחלתית מוקדמת (POI - Premature Ovarian Insufficiency) פורסמו אתמול (ג') במקביל בשלושה כתבי עת בינלאומיים Human Reproduction, Fertility and Sterility ו-Climacteric. ההנחיות פותחו על ידי צוות בינלאומי של מומחים בשיתוף מרכז המצוינות למחקר בבריאות נשים בגיל הפריון (CRE-WHiRL) באוניברסיטת מונאש האוסטרלית, יחד עם ארגוני בריאות האישה המובילים בעולם ונשים עם ניסיון אישי במחלה.

אי ספיקה שחלתית מוקדמת, המוגדרת כאובדן תפקוד שחלתי לפני גיל 40, משפיעה על כ-4% מהנשים בעולם. המצב מתרחש הרבה לפני הגיל הממוצע של גיל המעבר (48-51 שנים) ומלווה בהשלכות משמעותיות הכוללות פוריות ירודה, מצוקה נפשית, סיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם, תמותה, דמנציה ופגיעה קוגניטיבית.

העדכון האחרון של ההנחיות היה בשנת 2015, והמהדורה הנוכחית של 2024 היא תוצר של שיתוף פעולה בין האיגוד האירופאי לפוריות (ESHRE), החברה הבינלאומית לגיל המעבר (IMS), האגודה האמריקאית לרפואת פוריות (ASRM) ומרכז המצוינות למחקר בבריאות נשים בגיל הפריון של אוניברסיטת מונאש.

ההנחיות החדשות כוללות 145 המלצות המבוססות על הראיות המדעיות הטובות ביותר הזמינות כיום. הנושאים שנכללו בהנחיות נבחרו בהתבסס על סקר בינלאומי של נשים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות.

שינוי משמעותי בהנחיות החדשות נוגע לתהליך האבחון של אי ספיקה שחלתית מוקדמת. על פי פרופ' אמנדה וינסנט, יו"ר שותפה של הוועדה לפיתוח ההנחיות, כעת נדרשת רק בדיקת FSH מוגברת אחת בשילוב עם מחזור לא סדיר או היעדר מחזור למשך ארבעה חודשים לפחות. הורמון מעורר זקיקים FSH (Follicle Stimulating Hormone) הוא הורמון שמופרש מבלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה) ומשפיע על תפקוד השחלות. על פי ההנחיות החדשות יש לחזור על בדיקת ה-FSH רק במקרים בהם האבחנה אינה ברורה.

ההנחיות מדגישות את חשיבות הגישה ההוליסטית בטיפול. הערכה קלינית מקיפה חייבת לכלול, מעבר לבדיקת התסמינים, גם התייחסות לרווחה המינית, צורכי פוריות, בריאות נפשית, סיכונים קרדיווסקולריים ואוסטאופורוטיים ומחלות נלוות.

מידע חדש בהנחיות כולל התייחסות לגורמים גנטיים של POI, השפעת המחלה על בריאות השרירים, שימוש בהורמון Anti-Müllerian (AMH), טיפולים שאינם הורמונליים, התערבויות באורח החיים וטיפולים משלימים.

נקודה מרכזית נוספת בהנחיות היא ההמלצה על טיפול הורמונלי מותאם אישית, אלא אם כן קיימת התוויית נגד, לצורך הקלה על התסמינים ומניעת מחלות כרוניות. מודגש הצורך בהתחלה מהירה של הטיפול והמשכו עד לגיל המעבר הטבעי.

ההנחיות החדשות משלבות, כאמור, המלצות מנשים שלהן ניסיון אישי באי ספיקה שחלתית מוקדמת לגבי האופן בו יש להעביר את האבחנה ולספק את הטיפול, תוך דגש על קבלת החלטות משותפת בין הרופא המטפל והמטופלת.

נושאים קשורים:  אי ספיקה שחלתית מוקדמת,  הנחיות,  חדשות
תגובות
12.12.2024, 09:11

עבודה חשובה אך יש היבט אחד שלדעתי היה צריך לקבל יותר התיחסות- אי ספיקה שחלתית מוקדמת שכיחה בנשים עם נשאות לאיקס שביר. זה מוזכר בבירור הגנטי וכתוב להפנות לגנטיקאי אבל אין כלל התיחסות לייחודיות ולשכיחות של תסמונת FXPOI (אי ספיקה שחלתית של פרהמוטציה של X שביר ) אשר בארץ שכיחה ונבדקת במסגרת הסל.