קריאה ליו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, להצטרף למאבק בהצעת החוק המחייבת לפטר מרצים הנחשדים בתמיכה בטרור ללא הליך מסודר, שתידון השבוע בכנסת.
עוד בעניין דומה
הפונה, פרופ' שי בן שחר, מנהל המחלקה לרפואה מותאמת אישית בשירותי בריאות כללית ופרופסור חבר בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, אליו הצטרפו רופאים רבים, מפציר בהסתדרות הרפואית להצטרף למאבק נגד החוק, כי "מאבק האקדמיה הוא מאבקה של הרפואה הישראלית כולה".
"לכאורה, זהו חוק שמסייע להפחית הסתה לטרור (דבר רצוי כמובן), אך למעשה זהו חוק שיאפשר ואף יחייב אוניברסיטאות לפטר בתנאים המפרים את חוקי העבודה כל מרצה שדבריו אינם נושאים חן בפני הממשלה, ועל כן זכה לשם חוק ההשתקה", נכתב בפנייה אל פרופ' חגי.
המכתב, שהופץ גם כעצומה בקבוצות ווטסאפ של רופאים, מצביע על כך שהחוק מטריד מאוד את ראשי האוניברסיטאות וסגל ההוראה וכי הם פותחים בצעדי מחאה כנגדו. "מעבר לכך שהוא אמור להדאיג כל אזרח במדינה, הוא מדיר שינה גם מאיתנו הרופאים", נכתב בו.
החוק, אם יאושר, יפגע במחקר הרפואי ובהכשרת דור העתיד, מתריע פרופ' בן שחר: "החוק הזה מהווה איום ממשי על עתיד המחקר הרפואי בישראל. הקשרים בין הרפואה לאקדמיה הם הדוקים ובלתי ניתנים להפרדה. פגיעה באחד מהם היא פגיעה בשניהם".
במכתבו מדגיש פרופ' בן שחר את ההשלכות המיידיות על הרפואה הישראלית: "תחת חוק זה, הן חברי הסגל האקדמי והן הסטודנטים לרפואה יהיו חשופים להפחדה, השתקה ואף סיכון לפיטורים בשל התבטאויות שלא יערבו לאוזני הדרג הפוליטי".
הוא מצביע על הקשר בין הבידוד האקדמי המתגבר, המעורר דאגה מיוחדת בקהילה הרפואית, לבין חקיקה שתפגע עוד במעמדה של ישראל. "כבר היום אנו חווים קשיים בפרסום מאמרים, בשיתופי פעולה בינלאומיים ובקבלת תקציבי מחקר. המצב צפוי להחריף משמעותית אם האקדמיה הישראלית תיתפס כמוסד הכפוף לתכתיבים פוליטיים", כותב בן שחר.
במכתבו הוא מתייחס לכנס "רפואה באקדמיה" שהתקיים השבוע ובו נשא דברים פרופ' חגי וסוגיית החוק נדונה בהרחבה. המשתתפים הביעו חשש כי החוק מהווה חלק ממגמה רחבה יותר של הגבלת חופש הביטוי והאוטונומיה המקצועית. "אם לא נתייצב לצד האקדמיה היום, מחר עלולים להגביל את חופש הביטוי שלנו בבתי החולים", מזהיר פרופ' בן שחר. "אנו מצפים להצטרפות של הר"י למאבק. הפסד במאבק זה לא יהיה רק הפסד של האקדמיה אלא של הרפואה (וישראל כולה)", חתם את מכתבו.