חדשות

קריאה להר"י להצטרף למאבק נגד "חוק ההשתקה" באקדמיה

עצומה ביוזמת רופא וחבר סגל אקדמי יוצאת נגד הצעת החוק המחייב לפטר מרצים הנחשדים בתמיכה בטרור ללא הליך מסודר: "מדובר באיום על המחקר הרפואי בישראל – אם לא נתייצב היום לצד האקדמיה, מחר יגבילו את חופש הביטוי שלנו בבתיה"ח"

פרופ' שי בן שחר, מנהל המחלקה לרפואה מותאמת אישית ב"כללית", פרופסור חבר בפקולטה לרפואה של אונ' ת"א. "מאבק האקדמיה הוא מאבקה של הרפואה הישראלית כולה". צילום: דוברות כללית

קריאה ליו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, להצטרף למאבק בהצעת החוק המחייבת לפטר מרצים הנחשדים בתמיכה בטרור ללא הליך מסודר, שתידון השבוע בכנסת.

הפונה, פרופ' שי בן שחר, מנהל המחלקה לרפואה מותאמת אישית בשירותי בריאות כללית ופרופסור חבר בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, אליו הצטרפו רופאים רבים, מפציר בהסתדרות הרפואית להצטרף למאבק נגד החוק, כי "מאבק האקדמיה הוא מאבקה של הרפואה הישראלית כולה".

"לכאורה, זהו חוק שמסייע להפחית הסתה לטרור (דבר רצוי כמובן), אך למעשה זהו חוק שיאפשר ואף יחייב אוניברסיטאות לפטר בתנאים המפרים את חוקי העבודה כל מרצה שדבריו אינם נושאים חן בפני הממשלה, ועל כן זכה לשם חוק ההשתקה", נכתב בפנייה אל פרופ' חגי.

המכתב, שהופץ גם כעצומה בקבוצות ווטסאפ של רופאים, מצביע על כך שהחוק מטריד מאוד את ראשי האוניברסיטאות וסגל ההוראה וכי הם פותחים בצעדי מחאה כנגדו. "מעבר לכך שהוא אמור להדאיג כל אזרח במדינה, הוא מדיר שינה גם מאיתנו הרופאים", נכתב בו.

החוק, אם יאושר, יפגע במחקר הרפואי ובהכשרת דור העתיד, מתריע פרופ' בן שחר: "החוק הזה מהווה איום ממשי על עתיד המחקר הרפואי בישראל. הקשרים בין הרפואה לאקדמיה הם הדוקים ובלתי ניתנים להפרדה. פגיעה באחד מהם היא פגיעה בשניהם".

במכתבו מדגיש פרופ' בן שחר את ההשלכות המיידיות על הרפואה הישראלית: "תחת חוק זה, הן חברי הסגל האקדמי והן הסטודנטים לרפואה יהיו חשופים להפחדה, השתקה ואף סיכון לפיטורים בשל התבטאויות שלא יערבו לאוזני הדרג הפוליטי".

הוא מצביע על הקשר בין הבידוד האקדמי המתגבר, המעורר דאגה מיוחדת בקהילה הרפואית, לבין חקיקה שתפגע עוד במעמדה של ישראל. "כבר היום אנו חווים קשיים בפרסום מאמרים, בשיתופי פעולה בינלאומיים ובקבלת תקציבי מחקר. המצב צפוי להחריף משמעותית אם האקדמיה הישראלית תיתפס כמוסד הכפוף לתכתיבים פוליטיים", כותב בן שחר.

במכתבו הוא מתייחס לכנס "רפואה באקדמיה" שהתקיים השבוע ובו נשא דברים פרופ' חגי וסוגיית החוק נדונה בהרחבה. המשתתפים הביעו חשש כי החוק מהווה חלק ממגמה רחבה יותר של הגבלת חופש הביטוי והאוטונומיה המקצועית. "אם לא נתייצב לצד האקדמיה היום, מחר עלולים להגביל את חופש הביטוי שלנו בבתי החולים", מזהיר פרופ' בן שחר. "אנו מצפים להצטרפות של הר"י למאבק. הפסד במאבק זה לא יהיה רק הפסד של האקדמיה אלא של הרפואה (וישראל כולה)", חתם את מכתבו.

נושאים קשורים:  עצומה,  אקדמיה,  חוק ההשתקה,  חדשות,  ההסתדרות הרפואית,  פרופ' שי בן שחר,  סגל אקדמי
תגובות
אנונימי/ת
11.12.2024, 20:56

אז לא הבנתי, הם תומכים בטרור?

אנונימי/ת
13.12.2024, 17:05

כן הם תומכים בטרור וקוראים לזה ״חופש ביטוי״. הכל מתוכנן ע״י האויבים הפנימיים בישראל, הבוגדים שנתנו לתוכניות של סינוואר להתגשם

אנונימי/ת
11.12.2024, 21:56

בבקשה תפסיקו לערב את הר"י בפוליטיקה שלכם !
גם אני רופא בכיר, אך סבור שהחוק נכון בעיקרו. בישראל נשמעות קריאות נגד קיום המדינה ובתמיכה בטרור, מה שלא יעלה על הדעת במדינות אחרות
במערב
לצערי האוניברסיטאות בארץ דומות לאלה של שונאי ישראל

הדברים שנכתבו על ידי פרופ' שי בן שחר, מצביעים על טעות חמורה בהבנת משמעות הצעת החוק שצפויה להרחיב את סמכויות האוניברסיטאות לפטר מרצים המעודדים פעילות חתרנית או הסתה לטרור. יש להבין כי הצעת החוק הזו איננה פוגעת בחופש הביטוי, אלא נועדה להגן על הביטחון הלאומי של מדינת ישראל ולמנוע את ההשפעה המסוכנת של פעולות פוליטיות קיצוניות במוסדות אקדמיים. החוק נועד להתמודד עם תופעה חמורה: מרצים ואנשי אקדמיה שמנצלים את מעמדם כדי לעודד הסתה נגד השלטון הנבחר ולתמוך במעשי טרור. לא מדובר בדיכוי חופש הביטוי או במניעת מחקר אקדמי, אלא בהגנה על ערכים יסודיים של המדינה . הסתה לטרור אינה חלק מהחופש האקדמי. מדינת ישראל, כמו כל מדינה דמוקרטית, חייבת להבטיח שמוסדות האקדמיה לא יהפכו לבמות לתעמולה פוליטית שמסכנת את שלומם וביטחונם של אזרחיה.
אקדמיה חייבת להיות מקום שבו דעות שונות מתקיימות ומובעות, אך אין מקום לדברי הסתה או תמיכה במעשי טרור. כאשר מרצים באוניברסיטאות מטיפים או מניפים דגלים נגד הביטחון הלאומי, הם לא רק פוגעים במוסד האקדמי, אלא גם מסכנים את העתיד של דור הסטודנטים הבא. המערכת האקדמית חייבת להישאר נקייה מהשפעות פוליטיות מזיקות. יש להבין שמדינת ישראל בחרה נציגים דמוקרטיים לממשלתה, והיא בעלת הזכות לקבוע את המדיניות החינוכית והביטחונית. מרצים ומוסדות אקדמיים אינם יכולים להפעיל אקטיביזם פוליטי באופן שיפגע בציבור ובביטחונו. גם אם יש מקום לביקורת – היא צריכה להישאר בגבולות החוק וההגיון, ולהימנע מקידום רעיונות שמעודדים אלימות או הסתה נגד המדינה.
במיוחד רופאים חייבים להימנע מפעילות פוליטית מאורגנת: עיסוקם הוא ברפואה ובמחקר, ולא בזירה הפוליטית. בפרט, על רופאים להיות מודעים במיוחד לעובדה שמעמדם הציבורי והמקצועי לא מאפשר להם לערב פעילות פוליטית עם תחום העיסוק שלהם. הרופאים הם אנשי מקצוע שמקדישים את עצמם להצלת חיים, לטיפול רפואי ולמדע. כאשר רופאים או אנשי מקצוע רפואיים פונים למאבקים פוליטיים, הם לא רק מסכנים את האובייקטיביות של תחום הרפואה, אלא גם עלולים לפגוע במעמד האמון הציבורי במערכת הבריאות. מוסדות רפואיים וארגונים כמו ההסתדרות הרפואית אינם צריכים לקחת חלק במאבקים פוליטיים שמחוץ לתחום הרפואה, אלא להתמקד בנושאים מקצועיים, מדעיים וערכיים שמשרתים את הציבור הרחב. הנהגת ההסתדרות הרפואית לא נבחרה כדי לעסוק בפעילות פוליטית שלא שייכת לתחומי מקצוע הרפואה. כמובן, אין הדבר מונע מרופאים להשתתף בפעילות פוליטית או בהפגנות כיחידים.

12.12.2024, 12:31

אקדמיה היא מקום שבו ניתן ורצוי להביע עמדות פוליטיות , חברתיות וכל עמדה בכל נושא.
ההגדרה של הסתה או טרור ( מושג שהפך להיות מאד נזיל תחת שלטון הימין) צריכה להישאר אך ורק נחלתו של בית המשפט , ולשום מוסד אקדמי אין זכות להעניש בשום דרך אנשים שהביעו עמדה , מטרידה ככל שתהיה.
הנהגת הרופאים הינה הנהגה שרואה עצמה כזו שעוסקת לא רק נושאים פרופסיונליים אלא גם בנושאי חברה ערכיים, ומכאן גם מעמדה . לכן נושא כחופש אקדמי וחופש ביטוי הוא נושא שהיא לא רק רשאית לעסוק בו אלא חייבת לטפל בו. רופאים אינם רק טכנאי אאג או אורטופדיה אלא גם אנשים שהציבור רואה בהם אנשים ערכיים ולכן הם חייבים לעסוק ולהביע את דעתם בנושאים, כאלו הן כבודדים והן בצורה מאורגנת.

אנונימי/ת
12.12.2024, 11:33

חשוב ביותר כל הכבוד על היוזמה

13.12.2024, 11:12

תודה פרופסור בן שחר על אומץ ליבך ודבריך המדויקים. על דאגתך -דאגתנו לחופש הביטוי והחיים והרוח של כולנו . קולך נחוץ גם לנו - עמיתיך

מישהם התבלבלו. העירבוב בין אקדמיה, מחקר, חינוך והוראה ובין הסטה ופעילות הפוגעת במדינה הם טעות מיסודה. הפגנות בתוך האוניברסיטאות, נגד המדינה, בליווי דגלי פלסטין או חמאס הם פגיעה במדינה ובאופי האוניברסיטאות. הרוצים להפגין נגד המדינה יכולים לעשות זאת באוניברסיטאות בג'נין או בשכם או במדינות ערב. בישראל ניתן להפגין רק למען המדינה וטובתה. הפגנות עם קריאות למען מדינת פלאסטין ועם דגלי פלאסטין לא בשטח האוניברסיטאות. האם ניתן לחשוב שתהיה יחידות צה"ל עם דגלים והצהרות שאינן צה" ל ומדינת ישראל?
לכול אחד יש הזכות לחשוב בביתו את מה שהוא רוצה. אבל להביא דעותיו למוסד אקדמי, המתקיים מכספי המדינה ולהסית נגד המדינה זאת פעילות נגד המדינה ואין לאפשר זאת. אקדמיה כן, חינוך כן, מחקר כן, הסתה לא. מי שפועל נגד המדינה במרחב האוניברסיטאי יש להראות לו את הדרך החוצה וטובה שעה אחת קודם. והר"י היא ההסתדרות הרפואית בישראל, גוף א-פוליטי וכך עליה להשאיר.

15.12.2024, 10:04

כל הכבוד ד"ר אייליג. תומך בדבריך.

שתיקת הכבשים של אקדמאים מכול הסוגים, כולל רופאים, הייתה בגרמניה בשנות השלושים וכולם יודעים מה קרה...

אנונימי/ת
30.12.2024, 19:24

המקום שבו משתיקים עמדות ימין מעוניין לתת ״חופש ביטוי״ לתמיכה בטרור. כמה צפוי. בגידת האינטלקטואלים.