"הנחיות משרד הבריאות עוצרות בפועל ייבוא ביציות", כך טוענים מנהלי מחלקות פוריות בבתי החולים. מנגד טוען משרד הבריאות כי הפרת ההנחיות, תוך סיכון בריאות הנשים, מחייבת פיקוח. בדיון בנושא שנערך אתמול (ב') בוועדת הבריאות של הכנסת עלו טענות נגד הקשחת מדיניות משרד הבריאות לגבי יבוא ביציות לצורכי פונדקאות.
עוד בעניין דומה
ממלא מקום יו"ר הוועדה, ח"כ ירון לוי (יש עתיד) קרא למשרד הבריאות לכנס בדחיפות שולחן עגול בהשתתפות מנהלי יחידות ההפריה החוץ גופית ורופאי פריון, נציגי הורים ופונדקאיות, עמותות וארגונים העוסקים בתחום, על מנת לדון יחד בהסדרת הבאת הביציות המופרות לישראל. "שיח פתוח ושיתוף פעולה בין כלל הגורמים יביא לפתרונות מעשיים תוך שמירה על בטיחות ובריאות המטופלים", אמר.
את הדיון יזם ח"כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד) שאף שלח מכתב ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, בעניין. לדבריו, לפני כחצי שנה, בדיון שנערך במועצה הלאומית לרפואת נשים בנושא יבוא ביציות מופרות מחו"ל, הוצג פער משמעותי בהצלחת ההפריה והשגת הריון תקין לטובת ביציות מופרות שיובאו מחו"ל לעומת ביציות מיובאות שאינן מופרות.
לאור המלצות המועצה, ובניגוד לעמדת גורמי המקצוע במשרד הבריאות, הנחה משרד המשפטים להאריך את האישור להבאת ביציות מופרות מחו"ל. להב-הרצנו הדגיש כי למרות שההיתר הוארך, לאחרונה חלו שינויים קיצוניים ברגולציה ובהנחיות מטעם משרד הבריאות שהובילו הלכה למעשה מרפאות ציבוריות ופרטיות לצמצם ואף לעצור באחת את יבוא הביציות המופרות.
לדבריו, המשרד מטיל את האחריות על בדיקת תקינות ואיכות ההליך הרפואי המתבצע בחו"ל על המרפאות הקולטות בארץ, תוך יצירת נטל רגולטורי בלתי אפשרי. דבר שגורם לעצירת היבוא של ביציות מופרות באופן שפוגע קשות בנשים המבקשות להיות פונדקאיות וביכולתם של זוגות רבים להקים משפחה.
ממכתבו של הרצנו ליועמ"שית עולה כי בתי החולים וביניהם הדסה, קפלן, אלישע ואיכילוב, נאלצו לצמצם ואף להפסיק את שירותי הבאת העוברים מחו"ל ועברו להבאת ביציות מוקפאות בלבד. בנוסף, הוטלו מגבלות חדשות על ההתקשרות עם מרפאות בחו"ל, כולל דרישה לאישור שנתי מחודש והליך בדיקה פיזית של כל מרפאה.
תהליך האישור הפרטני להבאת עוברים, שבעבר ארך שבועות ספורים, מתמשך כעת חודשים ארוכים, תוך דרישה למסמכים נוספים שלא נדרשו בעבר. התנהלות זו פוגעת בזכותם של זוגות ויחידים, כולל חברי הקהילה הגאה, להקים משפחה באמצעות פונדקאות בישראל.
ד"ר אבי צפריר, חבר ועד האגודה לחקר הפוריות, חיזק את הדברים והוסיף כי הנהלים הנוכחיים מכבידים עד כדי עצירת הייבוא. הוא הביע תמיכה בתיקון החקיקה. ד"ר אסתר ממן מהמרכז הרפואי שיבא תמכה בייבוא גם של ביציות שאינן מופרות כדי לאפשר זמינות ואחוזי הצלחה גדולים יותר בהפריה, ומחתה על פיקוח משרד הבריאות מחד והטלת האחריות מאידך על מנהל המעבדה לפוריות.
פרופ' יוסי מזרחי, מנהל היחידה לפוריות במרכז הרפואי וולפסון בחולון, הדגיש כי הטלת האחריות על מנהל המעבדה לפוריות בארץ, לשמירת התבחינים הגבוהים של איכות ובטיחות הביציות, כולל בדיקה פיזית במעבדה בחו"ל, מפריעה לעבודה.
בדיון שיתף זוג הממתין להפריה בדבר ההליך הממושך להבאת ביציות, שנותר כאפשרות אחרונה עקב נסיונות רבים של הפריה ופונדקאות שכשלו.
לצד אמפתיה למצוקה של הזוגות הממתינים לביציות מיובאות, הזכירה פרופ' טליה אלדר-גבע, מנהלת מחלקת פריון והולדה במשרד הבריאות, כי בשנה האחרונה התרחשו מספר אירועים חריגים הנוגעים ליבוא תרומות ביציות מופרות במספר יחידות הפריה חוץ גופית בארץ, וזאת בניגוד לתקנות ולהנחיות ובאופן המסכן את בריאות המטופלות הנתרמות בישראל.
כזכור, בחלק מהמקרים אף נפתחו הליכים פליליים כנגד מספר אנשי צוות. בעקבות מקרים אלה התברר למשרד הבריאות כי התקנות וההנחיות בנושא לא נשמרות בקפידה הראויה, בחלק מהמקרים נעשה שימוש באישור שנתן המשרד בידי גורמים שלא קיבלו רישיון וללא בקרה מצד היחידות על פעילות גורמים אלה.
בנוסף התגלה כי בחלק מהמקרים החומר הגנטי המיובא לא נקלט עם הגעתו לישראל ישירות במעבדת היחידה שייבאה אותו, אלא נשמר בתקופת הביניים בתנאי אחסון שאינם ראויים.
לדברי פרופ' אלדר-גבע, על מנת למנוע הישנות מקרים אלה, להבטיח את איכות ובטיחות הטיפול ולמנוע פגיעה בכבודן ובזכויותיהן של התורמות וסיכון מטופלים, הוחלט במשרד הבריאות לחדד את הנהלים הקשורים ליבוא ביציות וביציות מופרות. חידוד ההנחיות חל הן על ייבוא תרומות ביציות והן על ייבוא ביציות מופרות. היא הדגישה כי אם יש יחידות שהפסיקו לייבא ביציות מופרות ועברו לייבא ביציות, הן עשו זאת מסיבות מקצועיות ולא בשל הנחיות משרד הבריאות, שאינן מבחינות בין ייבוא ביציות ליבוא ביציות מופרות. היא הוסיפה ואמרה כי בימים אלה מגבשים במשרד הנחיות חדשות.
נזכיר כי במאמץ להבטיח איכות בתחום רפואת הפריון הודיע משרד הבריאות באוגוסט האחרון כי אסר על יבוא ביציות או ביציות מופרות מצפון קפריסין. במרץ האחרון נעצרו מנהל מרפאה ואמבריולוג בחשד שייבאו ביציות מופרות של נשאית המופיליה מגיאורגיה וביצעו החזרה של ביציות אלו במטופלות שלהן.