הכרה אוטומטית לרופאים עולים מחלק מהמדינות, חובת רוטציה להתמחות בקהילה והקמת מועצה מייעצת לתכנון כוח אדם - אלה הם חלק מהצעדים של תכנית משרד הבריאות ברפורמה להגדלת מספר הרופאים בישראל.
עוד בעניין דומה
משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, שיגר אתמול מכתב להנהלות בתי החולים וקופות החולים ולראשי ההסתדרות הרפואית ובו הוא מפרט את התכנית המקיפה לשינוי מערך ההכשרה של רופאים בישראל. במכתב שנשלח אל שר הבריאות אוריאל בוסו, יו"ר הר"י, פרופ' ציון חגי, יו"ר המועצה המדעית של הר"י פרופ' חנוך קשתן, והמזכ"לית עו"ד לאה ופנר, מתאר בר סימן טוב את הצעדים המתוכננים להתמודדות עם המחסור ברופאים ושיפור איכות הטיפול הרפואי.
"בימים האחרונים מתנהל שיח ער סביב סוגיית כוח האדם הרפואי", פותח המנכ"ל את מכתבו. "מצאתי לנכון לעדכן אתכם באופן ישיר ובלתי אמצעי בתכניות ובכוונות שלנו, הן בשל חשיבות הנושא והן בשל התרשמותי כי חלק מהמידע המועבר אליכם חסר או אינו מדויק. מאליו יובהר, כי אנחנו מנהלים על כך דיונים הן עם ההסתדרות הרפואית והן עם המועצה המדעית וראשי האיגודים הנוגעים בעניין ואשמח לשמוע גם את דעתכם בסוגיה על מנת שנוכל לגבש את צעדי המדיניות באופן מיטבי".
בר סימן טוב ציין כי הצעדים "יביאו להוספת תקני מתמחים ומומחים למערכת הבריאות באופן שיאפשר שמירה ושיפור איכות הרפואה והגדלת זמינות הטיפול לכלל תושבי ישראל, הקלת עומס העבודה על הרופאים - המתמחים והמומחים, שיפור הטיפול וקיצור זמני ההמתנה לטיפול רפואי.
"כפי שאפרט בהמשך, המנגנונים שאנו קובעים לשם כך יבטיחו כי היקף כוח האדם במחלקות בתי החולים לא יקטן בשל ההתמחות בקהילה והיקף ההשתכרות של הרופאים לא ייפגע בשל הדרכת המתמחים בקהילה", הדגיש.
על פי התכנית, תהיה חובת רוטציה בקהילה של חצי שנה בחמש התמחויות: ילדים, נשים, אורתופדיה, גריאטריה ופסיכיאטריה. "הרפואה בישראל ובפרט במקצועות אלה, היא בעלת רכיב קהילתי משמעותי ועל כן ראוי כי המתמחים במקצועות אלה יתנסו גם בעבודה קהילתית משמעותית במרפאות שיוכרו לשם כך", מסביר בר סימן טוב.
עד כה, הר"י שלטה בתהליך זה באופן בלעדי, ולטענת משרד האוצר, היא הציבה תנאים בלתי סבירים שמנעו הכרה במרפאות רבות. הרפורמה מבקשת להעביר סמכות זו למשרד הבריאות.
"אנו נדאג להשלים באופן מלא את אובדן חודשי העבודה בבתי החולים ונבטיח כי ההשתכרות של הרופאים המומחים בקהילה לא תיפגע בשל אובדן הכנסות פוטנציאלי הנובע מירידה בהיקף הביקורים בעקבות הכשרת מתמחים בקהילה", מציין בר סימן טוב ומוסיף: "למען שלמות התמונה אציין, כי כבר כיום יש רופאים שחלק משמעותי מהתמחותם מבוצע בקהילה".
צעד נוסף המפורט במכתב נוגע להקמת מועצה מייעצת לתכנון כוח אדם ברפואה. לדברי המנכ"ל, "מערכת תכנון כוח האדם ברפואה בישראל לא קיימת הלכה למעשה, ובשל כך אנו נמצאים במשבר הולך ומחמיר של מספר הרופאים". המועצה תכלול נציגים ממשרד הבריאות, הר"י, המועצה המדעית, נציגי בתי החולים וקופות החולים, נציגי ציבור ואקדמיה ונציגים ממשרד האוצר. "בלא צעדי התערבות משמעותיים משבר כוח האדם יחריף מאוד בשנים הקרובות, בין היתר בשל כך שלמעלה מרבע מהרופאים המומחים בישראל הם מעל גיל פרישה", מציין בר סימן טוב.
במקביל להקמת המועצה, מציג משרד הבריאות יעדים שאפתניים להכשרת רופאים בישראל. "קבענו יעד של 1,700 סטודנטים חדשים ב-2027 ו-2,000 סטודנטים ב-2030, זאת ביחס ל-1,250 שהתחילו השנה ופחות מכך בשנים שקדמו לכך", כותב בר סימן טוב. לדבריו, "למימוש מכלול צעדים אלה ניתנה תוספת תקציב משמעותית קבועה בבסיס תקציב משרד הבריאות".
התכנית כוללת הכרה אוטומטית במומחיות של רופאים מחו"ל. "בוגרי לימודי רפואה משבע מדינות ספציפיות מקבלים רישיון לעסוק ברפואה בישראל באופן אוטומטי וללא צורך במבחן רישוי", מציין המנכ"ל. "אנו סבורים כי נכון לאפשר לרופאים ממדינות אלו אישור הכרה אוטומטי גם בתואר המומחה". המהלך נועד לתת ודאות לרופאים רבים המבקשים לעלות לישראל.
המשרד מקדם גם שינוי במתכונת הסטאז', בהתאם להמלצות ועדות מקצועיות. "אין כוונה לבטל את הסטאז' אלא להפוך אותו לרלוונטי ואיכותי יותר", מדגיש בר סימן טוב.
לגבי ההתמחות כותב בר סימן טוב: "אנו סבורים כי יש צורך לבחון גם את מתכונת רכיב מדעי היסוד בהתמחות, אך טרם גיבשנו את המתווה המתאים ואנו מקיימים גם על כך שיח עם כלל הגורמים הנוגעים בדבר ובראשם ההסתדרות הרפואית והמועצה המדעית במטרה להגיע להסכמה בנושא".
המנכ"ל מדגיש את חשיבות השיח הציבורי בגיבוש המדיניות: "אני סבור כי הדיון הציבורי הרחב הוא אמצעי הכרחי לצורך עיצוב המדיניות באופן המתאים ביותר". לשם כך, המשרד פתח תיבת דואר אלקטרוני ייעודית ([email protected]) לקבלת הערות והצעות מהציבור.
"לישראל מערכת בריאות מצוינת בזכותכם - הרופאות והרופאים הנמצאים בחזית הטיפול באוכלוסיה בימי שגרה ובעיתות חירום", מסכם בר סימן טוב. "על מנת לשמור על מצוינות זו לאורך זמן, יש לבצע מעת לעת שינויים שיבטיחו המשך שמירה על הרמה הרפואית הגבוהה אותה אנו נותנים כיום לכלל תושבי ישראל".
כפי שדווח בדוקטורס אונלי, ההסתדרות הרפואית הכריזה לאחרונה על סכסוך עבודה וקראה לראשי האיגודים הרפואיים לנתק מגע עם משרד הבריאות בשל המהלכים להעברת סמכויות מהמועצה המדעית שלה בנושאי הכשרה, תכנון ורישוי. בשבוע הבא תקיים כנס חירום בנושא.