משרד הבריאות פרסם השבוע את סטטוס היישום של הרבעון השני לשנת 2024 בנושא מתווה קיצור שעות עבודת רופאים המועסקים בתורנויות בפריפריה. על פי הפרסום, שני השלבים הראשונים של המתווה הושלמו במלואם, והשלב השלישי צפוי להסתיים בתחילת 2025.
עוד בעניין דומה
"למרות האתגרים המורכבים שנבעו מתקופת המלחמה, הצלחנו להשלים את שני השלבים הראשונים של המתווה במלואם", מדווח משרד הבריאות. "אנו צופים כי עד ינואר 2025 יושלם סופית גם השלב השלישי והאחרון".
המתווה שהושק במרץ 2023 נועד לקצר משמעותית את שעות העבודה הרצופות של רופאים בתורנויות. במקום משמרות של 24-26 שעות רצופות, עוברים הרופאים למתכונת מקוצרת של 19-21 שעות. השינוי מתבטא בכך שביום התורנות הרופאים מתחילים את עבודתם מאוחר יותר (למשל ב-13:00 במקום ב-8:00) ומסיימים אחרי 19-21 שעות.
המתווה החל במרבית המחלקות בעשרה בתי החולים בפריפריה ובכלל זה: מיון, פנימית, ילדים, גריאטריה, אונקולוגיה, הדמיה ועוד. היישום היה הדרגתי, בספטמבר 2023 במחלקות פנימית, מיון וגריאטריה; במרץ 2024 - נוירולוגיה, דימות, פסיכיאטריה, אונקולוגיה, שיקום, נפרולוגיה והמטולוגיה ובחודש יוני 2024 - ילדים.
על פי הנתונים, 94% מהתקנים שיועדו לשלב א' אוישו במלואם ו-87% מתקני שלב ב' כבר מאוישים. בסך הכל הוקצו 187 תקנים חדשים לטובת המהלך.
האתגר העיקרי כעת הוא השלמת שלב ג' - קיצור התורנויות במחלקות הילדים. "רוב בתי החולים ביקשו זמן נוסף להיערכות במחלקות הילדים", נכתב בפרסום. "הבקשות נבעו בעיקר מהוספת מועדי בחינות התמחות ברפואת ילדים בשל המלחמה". עם זאת, כבר כעת חלק ממחלקות הילדים עברו למודל המקוצר.
למרות העיכובים, משרד הבריאות מביע אופטימיות לגבי השלמת המהלך: "חשוב להדגיש כי אנו ממשיכים לעקוב אחרי התהליך באופן צמוד. לאחר השלמתו נקיים הערכה מעמיקה של המתווה ונסיק מסקנות לעתיד".
פירוט היישום בבתי החולים מראה כי בבתי החולים המשפחה הקדושה בנצרת (האיטלקי), בית החולים האנגלי בנצרת והמרכז הרפואי זיו בצפת כבר השלימו את המעבר למודל המקוצר במחלקות הילדים נכון לספטמבר 2024. "ההצלחה בבתי חולים אלה מהווה הוכחה שהמעבר אפשרי למרות האתגרים", נכתב. "זה נותן לנו ביטחון שגם שאר בתי החולים יצליחו להשלים את המעבר בחודשים הקרובים".
בית החולים הצרפתי בנצרת והמרכז הרפואי ברזילי באשקלון צפויים להשלים את המעבר באוקטובר 2024. המרכז הרפואי לגליל בנהריה, צפוי להשלים את התהליך בנובמבר, ואילו המרכז האוניברסיטאי סורוקה בבאר שבע, מרכז רפואי צפון בטבריה ומרכז רפואי העמק בעפולה מתוכננים לסיים את המעבר עד ינואר 2025.
כפי שעולה מהמסמך, האתגר המשמעותי ביותר בתהליך היה התאמת המערכת למציאות המורכבת שנוצרה בעקבות המלחמה. "הוספת מועדי בחינות התמחות ברפואת ילדים יצרה עומס נוסף על המערכת", מוסבר. "המתמחים זכאים לחופשת למידה לפני הבחינות, מה שהשפיע על יכולת המחלקות לעבור למודל המקוצר". על מנת להתגבר על הקושי נעשו התאמות וכל דחייה ביישום המתווה נבחנה פרטנית מול מצבת המתמחים בכל בית חולים, תוך הבנה שיישום מהיר מדי עלול לפגוע באיכות הטיפול.
משרד הבריאות מתכנן כאמור לבצע הערכה מקיפה של המתווה לאחר השלמתו.