חדשות

פרופ' ציון חגי לאיגודים: "לנתק מגע עם משרד הבריאות"

על רקע המאבק על סמכויותיה של הר"י, קורא הבוקר יו"ר הר"י לראשי האיגודים הרפואיים להפסיק לשתף פעולה עם משרד הבריאות: "מנכ"ל משרד הבריאות מתנהג כבריון ונחוש לפגוע במעמד הרופא" | משרד הבריאות: "המשבר בכוח אדם רפואי מחייב שינויים"

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות. "התנהלות חד צדדית". צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

ההסתדרות הרפואית הודיעה כי היא מפסיקה מיידית כל שיתוף פעולה עם משרד הבריאות בשל התנהגות מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, אותה היא מתארת כ"בריונית". במכתב ששלח הבוקר יו"ר הר"י, פרופ' ציון חגי, לראשי האיגודים הרפואיים, ועדי הרופאים בבתי החולים ובקהילה וחברי מזכירות הר"י, כתב כי לאור ההתנהלות החד צדדית של מנכ"ל משרד הבריאות, ההסתדרות נאלצת להפסיק את שיתוף הפעולה עימו.

כזכור, ההסתדרות הרפואית התרעמה על הרפורמה המפקיעה מידי המועצה המדעית בהר"י סמכויות להכשרה רפואית, תכנון ורישוי והעברתם למשרד הבריאות במסגרת חוק ההסדרים, ואף הכריזה לפני כשבועיים על סכסוך עבודה. עם זאת, הר"י נעתרה לנהל משא ומתן עם משרד הבריאות על הנושא.

במשרד הבריאות הגיבו לדברים וציינו כי לאור המחסור החריף ברופאים, "אנו מחויבים לממש את השינויים הנדרשים. המשרד פועל להקמת מועצה לאומית לתכנון כוח אדם, בה יהיו חברים כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות המועצה המדעית וההסתדרות הרפואית".

במכתב ששיגר הבוקר לראשי האיגודים מצביע פרופ' חגי על ההשלכות של צעדי המנכ"ל בר סימן טוב: "עוד לא יבשה הדיו על מכתבי זה ובטרם הוצאתו, הובא לתשומת ליבנו מכתבו של מנכ"ל משרד הבריאות, שבו הוא מבקש להעניק לאחות ברפואה דחופה בבית החולים ובקופת החולים סמכויות המשתוות לסמכויות של רופא במלר"ד. מסקנתי שמנכ"ל משרד הבריאות נחוש להמשיך לפגוע במעמד הרופא ולמצוא 'תחליפי רופא' על כל המשתמע מכך לגבי איכות הטיפול לכלל האוכלוסיה".

בפנייה אל שר הבריאות אוריאל בוסו מיום ג' ציין פרופ' חגי כי המו"מ הוא מעין מצג שווא בעוד שבשטח נקבעות עובדות.

"בעודנו עומדים על כך שמשרד הבריאות ינהל עימנו מו"מ כן ופתוח סביב הסוגיות שנכללו בחוק ההסדרים לשנת 2025, נדהמנו לגלות לפני מספר שעות כי מנכ"ל המשרד כבר גיבש שורה של תקנות מפורטות שנועדו לשנות דה פקטו את תקנות הרופאים ולהעביר מהמועצה המדעית אל משרדו סמכויות רבות בתחום ההתמחויות, לרבות השקת התמחות תקדימית בקהילה והכרה סיטונית ברופאים מומחים המגיעים לארץ", כתב פרופ' חגי.

הוא נימק את הצעד להפסקת שיתוף הפעולה בכך שמנכ"ל משרד הבריאות העביר להסתדרות הרפואית בראשית השבוע טיוטת תקנות המונה תשעה תיקונים שונים לפקודת הרופאים, תחת הכותרת "התייעצות". זאת, תוך שהוא מזכיר כי סעיף 17 לפקודת הרופאים קובע את סמכות השר לעניין תקנות אלו.

"במילים אחרות, מנכ"ל המשרד מדבר על התייעצות ועל שיח ענייני, אבל ממהר לרתום את הסוסים לפני העגלה ולרמוז מי מחזיק במושכות. ואם לא די בכך, כל תשעת הסעיפים זהים להפליא לסעיפים שהופיעו בחוק ההסדרים, ללא כל שינוי מהותי", כותב פרופ' חגי.

"מדובר בדוגמה בוטה נוספת להתנהלות החד צדדית, שלא לומר בריונית, שמוביל בעת האחרונה מנכ"ל המשרד, ולכך שלא היתה כל כוונה אמיתית להגיע עימנו להסכמות. התכלית היחידה שמנחה את הדרג המקצועי במשרדי הבריאות והאוצר היא לייצר לעצמם עוד כוח ועוד שליטה על מערכת הבריאות תוך החלשת כוחנו הארגוני והמקצועי. התנהלות זו כבר הובילה אותנו להכריז על סכסוך עבודה, וככל שלא נראה בזמן הקרוב שינוי חד מצד משרד הבריאות, לא נהסס לנקוט בכל הצעדים הדרושים מכורח הכרזת הסכסוך".

בפנייה לשר בוסו כתב פרופ' חגי כי אין מדובר במאבקי אגו גרידא: "לא סמכויות, לא כוח, לא שליטה – רק דאגה כנה ליכולת של כולנו להעמיד מערכת בריאות ברמה הגבוהה ביותר".

את מכתבו לראשי האיגודים חותם יו"ר הר"י בקריאה "לעצור לאלתר כל שיתוף פעולה של האיגודים או מי מטעמכם עם משרד הבריאות בכל התחומים, תוך החרגתם של הוועדות הפועלות בתחום הפסיכיאטריה, ביטוח לאומי, ועדות בדיקה וועדות משרד הביטחון".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדינת ישראל נמצאת במשבר כוח אדם רפואי חסר תקדים, המאיים על יכולת המערכת לספק שירותי בריאות בדגש על הפריפריה. המחוללים למשבר זה הם הימנעות מתכנון כוח אדם ומאי ביצוע שינויים מתחייבים כגון התמחות בקהילה, ובשל כך הביאו להתארכות לא מוצדקת בתורי ההמתנה לרפואה יועצת, בדגש על מקצועות כגון פסיכיאטריה, רפואת נשים, אורתופדיה ועוד.

"משרדי הבריאות והאוצר פועלים במספר תחומים לשם התמודדות עם המשבר - החל מהגדלת מספר הסטודנטים לרפואה, דרך יצירת התמחויות בקהילה, הקלת הביורוקרטיה על רופאים עולים והקמת מועצה לאומית לתכנון כוח אדם, בה יהיו חברים כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות המועצה המדעית וההסתדרות הרפואית. אנו שואפים לממש מהלכים אלה בשיח והידברות עם כלל הגורמים, אך מחויבים לממש את השינויים הנדרשים".

נושאים קשורים:  פרופ' ציון חגי,  ההסתדרות הרפואית,  משרד הבריאות,  מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן-טוב,  איגודים רפואיים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
06.12.2024, 09:07

ציון חגי בזבז את כוחה של הר״י על מאבקים פוליטיים שיצרו פילוג בין הרופאים. כעת אין לו ציבור מאוחד למאבק. חוק ההסדרים יעבור והוא יהיה חתום על הכשלון הגדול ביותר בתולדות הארגון.

אנונימי/ת
06.12.2024, 11:12

קשקוש.
רוב הרופאים מבינים שאסור לתת לפוליטיקאים להתערב בעבודה ולכן להר"י יש מספיק כוח להתנגד

אנונימי/ת
06.12.2024, 13:44

לצערי אתה צודק. הרי הפכה ללא רלוונטית

06.12.2024, 16:23

האם יש לך מספיק וותק לצאת מהארון?

08.12.2024, 13:31

צודק לגמרי

מי שהפך את הר"י לגוף פוליטי על מלא בנימוקים פסאודו מקצועיים שלא יתפלא שמתייחסים אליו כפוליטיקאי.
ושלא יתפלא שלא מתייחסים אליו כגוף מקצועי נטו.

זה מה שבחרנו וזה מה שקיבלנו.
את המחיר ישלמו החולים והרופאים.

אנונימי/ת
06.12.2024, 11:14

ציון חגי - דפקת את הר"י בצורה כל כך קשה. ניסית להיות פוליטיקאי, הכרזת על שביתות לא חוקיות בשם הד-מ-ו-ק-ר-ט-י-ה
והבאת למצב המתבקש של הפרדת המועצה המדעית מאיגוד הרופאים.
חביבי - עשו לך שח מט!
תתפטר!

אנונימי/ת
06.12.2024, 12:03

כשהר"י לא עושה כלום ממש כלום, לואקום הזה נכנס משרד הבריאות. תציעו תוכנית עבודה במקום דיבורים. במקום להגן על הענף הפכתם את הרי לגוף פוליטי. ואת ציון חגי לארכי-פוליטיקאי, שבינו ובין הגנת מעמדו של הרופאים, המתמחים סטודנטעם לרפואה אין כל קשר. מה הפלא שהכל התהפך עליכם?!.

אנונימי/ת
06.12.2024, 12:59

כולם מושחטים. שלום ניו זילנד להתראות ישראל.

אנונימי/ת
06.12.2024, 13:27

אינני מתומכי חגי אך לדעתי החיצים מופנים למטרה הלא נכונה.

אנחנו הרופאים תמיד ראו את המקצוע כשליחות, ומשקיעים את כל חייהם בכך מבלי להסתכל ימינה ושמאלה. למסירות כזאת יתרונות וחסרונות. לדוגמה כמה מאיתנו באמת בקיאים במרכיבי השכר שלנו, בתנאי הפרישה שלנו?
אי אפשר בדיעבד להאשים את החתול שאכל את השמנת שהנחנו ללא שמירה.
איפה היינו שהוא נבחר ליו״ר הר״י? כל אחד במרפאה הפרטית, ניהל מחלקות, קרא/כתב מאמרים טיפל בצורה מסורה 24/7 המטופלים ולימד את דור העתיד. חלילה וחס שלא ישתמע שאני מזלזל באחד מהפעילויות הללו אבל כמה מאיתנו בכלל הצביעו בבחירות ליו״ר הר״י? כמה מאיתנו יודעים מי בכלל התמודד מולו? מה האג׳נדה שהוא ״מכר״ לנו? מה הרקע שלו? עד כמה מאבקי הכח ובעיקר האגו מנהלים אותו?
כפי שנכתב פה באחד הכתבות, הדור הצעיר של הרופאים מתנהג אחרת ופועל אחרת.
אם היינו מקשיבים לדור הצעיר שחלק ממה שאומרים בהחלט ״עושה שכל״ היינו היום במקום אחר. לא תמיד יותר טוב בכל התחומים אבל היינו יכולים אולי ״ לנצל״ מצד אחד את היכולות שלהם ומצד שני לתת להם הכוונה.
זה דורש כבוד הדדי סבלנות והקשבה.
במדינה תכונות אלו חסרות אבל לדעתי אנחנו כקבוצה מסוגלים להצליח.

אנונימי/ת
06.12.2024, 14:50

איפה היינו בדיוק? במקום בו לאחות יש סמכויות של רופא? יכולה לרשום תרופות ולשחרר ממיון? במקום שבו אפשר להתמחות רק בקהילה? במקצועות כירורגיים בלי לראות חדר ניתוח? מה זה אומר? במקום בו מכירים בדיפלומה ובהתמחות מכל מיני מקומות מפוקפקים? אני מראיינת להתמחות בוגרי חו"ל מכל מיני מקומות אחרי שעברו בדרך זאת או אחרת את מבחני הרישוי, נחרדת מהרמה של הידע שלהם. רוצים לתת להם להתמחות בקהילה בלי מבחני התמחות. יכולים באותה מידה להעסיק שאמאנים של כל מיני שבטים אינדיאנים.

אנונימי/ת
06.12.2024, 17:23

יהיו רופאים שלא יודעים רפואה, יהיו מקרי רשלנות, ויהיו חוות דעת ונוכל להתפרנס היטב

אנונימי/ת
06.12.2024, 23:18

בדיוק על זה דיברו. איפה היינו שכל זה קרה? יצאנו לרחובות?

06.12.2024, 16:23

זו סופה של יומרה והתנשאות למען האגו הפוליטי
הדבר הכי טוב שאתה יכול לעשות זה להתפטר

אנונימי/ת
06.12.2024, 16:42

הבעיה שחגי ציון הוא בסה"כ חבובה מרוטה שלאה ופנר הכתירה. בואו נתחיל מזה שתהיה בחירה ישירה של חברי הר"י את יו"ר הר"י ושיהיה מכרז לתפקיד המנכ"ל והיועץ המשפטי של הארגון. הגיע הזמן שכל החוגגים שם על כספי הרופאים, ילכו הבייתה.

אנונימי/ת
07.12.2024, 17:57

נגעת במדויק בתיאור הארגון ה״יציג של הרופאים.

06.12.2024, 18:29

ממש מדכא להיווכח שרופאים במדינת ישראל מסתתרים מתחת אנונימיות בדיון חשוב ועקרוני. אפשר לחשוב שאנחנו חיים במדינה טוטאליטרית שבה ברסי ומנגנון החושך שלו עוקב אחרי משתתפים בדיונים ברשת. אנונימים 13:27 14:50 כתבתם דברים חשובים. מה הפריע לכם לכתוב כאן את שמכם ואת המקצוע הרפואי שלכם?

אנונימי/ת
06.12.2024, 23:16

תמימות צריכה להימחק מהלקסיקון שלנו.
במערכת עדיין יש היררכיה רעילה. רופאים הנמצאים בעמדות מפתח מדברים בשפה של חוסר כבוד וזלזול כלפי כפופים להם. התנהגויות הכוללות התאמרות, צעקות השפלות. והמתמחים מפחדים לדווח בל יאבדו את מקום עבודתם. כן!!! עדיין קיים פחד במקום העבודה!!
כל עוד לא יהיה שינוי מהותי ביחס ביננו הרופאים לא נעמוד בפני נגיסות חוזרות בזכויות שלנו כרופאים וכאיגוד מקצועי.
אחדות וקבלת האחר. הוותיקים צודקים. הצעירים צודקים. אם אנחנו לא נחשוב יחד איך לפתור את בעיות היום והמחר מישהו יפתור בשבילנו ועל חשבוננו.

07.12.2024, 04:55

אני מתקשה להבין את השיח המתנהל כאן.
החלק הקל הוא להעביר ביקורת, אבל חשוב יותר להציג פתרונות ומשמעויות של החלופות.
האם עדיף שגורם מקצועי עצמאי יהיה המוביל של הכשרת הרופאים, גם אם יש ביקורת על התנהלותו, או גוף ממשלתי שעצמאותו נשחקת יותר ויותר בתקופה האחרונה ושיקולים פוליטיים עלולים להיות מעורבים בתהליך קבלת ההחלטות שלו?
ממליץ לקוראים לקרוא את "תקנות הרופאים (הרשאה לעמית רופא) תשפ"ד - 2024 ".
האם זה תהליך ההכשרה של רופאים שמקובל עליכם - אלו רופאים שיעבדו גם במרפאות הקופה כרופאים מקצועיים בתום ההכשרה המוצעת.
אני לא מבין גדול בהכשרת רופאים, את תקנות אלו מעלות חששות כבדים.
מצי שתבדקו מהם 9 הסעיפים שמתוכנן לשנות בחוק ההסדרים והאם יש להיאבק בהם או שהם מקובלים עליכם וחבל על המאבק של הר"י.

אנונימי/ת
07.12.2024, 12:40

ברוב , אני מסכים איתך. הכוונה לדעתי של רוב המשיבים היא שדווקא הר״י איבדה את היכולת שלה להעבק על מעמדנו כי היא היא הנגועה בפוליטיקה ואינטרסים כלכליים ואגו אישיים.
משהו זוכר את המאבק להפוך את הר״י מעמותה עוטמנית לגוף מייצג אמיתי ושקוף של הרופאים?
דר׳ רשף, אכן מעציב ומביך להיות אנונימי, אבל כנראה שיש סיבה.

רוב מהומה על לא מאומה. אין צורך במהלכי מלחמה כמו חרמות ושביתות. מבלי להיכנס לפולמוס העקרוני (יש הרבה דברים, טובים וגם לא טובים, בנושא של self-regulation), יש לזכור שרוב העבודה הרגולטורית נעשית היום בהתנדבות על ידי הרופאים... המשרד כנראה לא חישב איזה תקציב ענק יהיה נחוץ כדי להפעיל מאות רופאים (ועדות מקצועיות, הכרה במחלקות, בחינות וכו'). אלא אם כן ייהיה נס וכול אתם רופאים יסכימו להמשיך ולתת מזמנם ומאונם ללא תמורה.

אנונימי/ת
08.12.2024, 11:17

מתי מתפקדים למפלגת הר"י ??

שלום לאנוס 11:17
אמרת שטות ונשארת בחיים
לאחרים שכותבים באנונימוס. מה יש לכם להסתתר. אולי אם היו שמות ניתן היה להשיב לכם. חבל.
המלכודת למערכת הבריאות היא בנציגי משרד הבריאות. אותם החולים ומערכת הבריאות והחולים לא מעניינים. אם היה מעניין אותם ניתן היה לעשות צעדים שכבר הוכיחו עצמם. זוכרים מענקי מצוקה ומענקי פריפריה. שנת 2011? פתר בעיות מצוקה מידיות. ומי ביטל את המענקים? משרד הבריאות
ומי הביא את המענקים? ההסתדרות הרפואית. אבל לסימן טוב יש מטרות אחרות. למה להשקיע כסף רב לעוד שנים אם אפשר להקים עוזבי רופא, ועמיתי רופא, ואחיות מומחיות ופראמדיקים
כך שכרם יהיה נמוך ותוך שנתיים יהיו מחליפי רופא שישתדלו לתת שרות חליפי מול הרופאים. וכך לא צריך לשחרר תיקני רופאים או תקני סטאזרים. הידעתם שיש מאות סטאזרים שממתינים להגרלה למקום סטאז ומשרד הבריאות לא משחרר. וכך מאות סטאזרים יושבים ומילים לתחילת עבודה. וכך גם אין תקנים לתחילת ההתמחות ומחלקות מבקשות רופאים ומשרד הבריאות אינו משחרר וטוען בראש חוצפה שאין רופאים ולכן צריך להביא תחליפים. ומי עוזר למשרד הבריאות? אותם רופאים שמשתפים פעולה עם משרד הבריאות. אלו שמבקשים מחליפי רופאים במסגרת מחליפים.
אז לכול אלו ששואלים או משמיצים את הר"י למשרד הבריאות אין כול כוונה להגן על האוכלוסייה או להגן על הרופאים. ועלינו הרופאים להגן על הר"י והמועצה המדעית ועל עצמנו ולא לשתף פעולה עם כול משתפי הפעולה עם משרד הבריאות.
אשמח לתגובות, אבל לא אנוסים. אני מבטיח לא לדוות למשטרה על כול מי שחושב אחרת ממני. יום טוב

אנונימי/ת
09.12.2024, 19:50

אייליג, תמיד צדק וצודק. מבחינתו יש 2 דעות האחת הלא נכונה והשניה היא שלו. אייליג הכוחני תמיד השיג את כל מבוקשו. לכן, הוא יכול להתבטא בשמו. כל השאר אנונימים ולא בכדי. לא נעים להיות מנודה, מותקף, מאויים בחברה בה יש מקום רק לדעה אחת.
לגבי הר"י, מי שביקר במשרדי הר"י בשנים האחרונות, ודאי ראה את משרדי עורכי הדין הפזורים לאורך כל הפרוזדור. אילו הפנים של הר"י, כפני המדינה. המשפטיזציה השתלטה על כל חלקה טובה.
מסכים עם כל הכותבים לעיל שטוענים שיש להציע פתרונות יצירתיים כדי להתגבר על השינוי הצפוי. במקום לקטר, הגיע הזמן לחשוב על שינוי שייטיב עם כולם. לא יזיק אם כותבי השאלות והבוחנים יתוגמלו באופן ראוי. הגיע הזמן לשינוי. אין עבודת חינם.

אין זה מתפקידו של משרד הרופאים להגן על הפרופסיה הרפואית. תפקידו הוא לקדם את בריאות האוכלוסיה. אחד האמצעים למטרה זו היא לדאוג לכמות ולרמה מקצועית נאותה של כל נותני השירותים בסקטור הבריאות. לצורך זה הוא זקוק ליעוצם של מומחים. לקרוא למומחים אלה משת"פים זה עלבון בלתי קולגיאלי שמלמד על בורות בנושא של סדרי ממשל. הענקת סמכויות רגולטוריות לבעלי העניין (רופאים, עורכי דין, רו"ח ואחרים) היא מינוי החתולים לשמור על השמנת. אלה הם שרידים של תרבות גילדות ימי ביניימית ודינם להכחד.