ההסתדרות הרפואית הודיעה כי היא מפסיקה מיידית כל שיתוף פעולה עם משרד הבריאות בשל התנהגות מנכ"ל המשרד, משה בר סימן טוב, אותה היא מתארת כ"בריונית". במכתב ששלח הבוקר יו"ר הר"י, פרופ' ציון חגי, לראשי האיגודים הרפואיים, ועדי הרופאים בבתי החולים ובקהילה וחברי מזכירות הר"י, כתב כי לאור ההתנהלות החד צדדית של מנכ"ל משרד הבריאות, ההסתדרות נאלצת להפסיק את שיתוף הפעולה עימו.
עוד בעניין דומה
כזכור, ההסתדרות הרפואית התרעמה על הרפורמה המפקיעה מידי המועצה המדעית בהר"י סמכויות להכשרה רפואית, תכנון ורישוי והעברתם למשרד הבריאות במסגרת חוק ההסדרים, ואף הכריזה לפני כשבועיים על סכסוך עבודה. עם זאת, הר"י נעתרה לנהל משא ומתן עם משרד הבריאות על הנושא.
במשרד הבריאות הגיבו לדברים וציינו כי לאור המחסור החריף ברופאים, "אנו מחויבים לממש את השינויים הנדרשים. המשרד פועל להקמת מועצה לאומית לתכנון כוח אדם, בה יהיו חברים כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות המועצה המדעית וההסתדרות הרפואית".
במכתב ששיגר הבוקר לראשי האיגודים מצביע פרופ' חגי על ההשלכות של צעדי המנכ"ל בר סימן טוב: "עוד לא יבשה הדיו על מכתבי זה ובטרם הוצאתו, הובא לתשומת ליבנו מכתבו של מנכ"ל משרד הבריאות, שבו הוא מבקש להעניק לאחות ברפואה דחופה בבית החולים ובקופת החולים סמכויות המשתוות לסמכויות של רופא במלר"ד. מסקנתי שמנכ"ל משרד הבריאות נחוש להמשיך לפגוע במעמד הרופא ולמצוא 'תחליפי רופא' על כל המשתמע מכך לגבי איכות הטיפול לכלל האוכלוסיה".
בפנייה אל שר הבריאות אוריאל בוסו מיום ג' ציין פרופ' חגי כי המו"מ הוא מעין מצג שווא בעוד שבשטח נקבעות עובדות.
"בעודנו עומדים על כך שמשרד הבריאות ינהל עימנו מו"מ כן ופתוח סביב הסוגיות שנכללו בחוק ההסדרים לשנת 2025, נדהמנו לגלות לפני מספר שעות כי מנכ"ל המשרד כבר גיבש שורה של תקנות מפורטות שנועדו לשנות דה פקטו את תקנות הרופאים ולהעביר מהמועצה המדעית אל משרדו סמכויות רבות בתחום ההתמחויות, לרבות השקת התמחות תקדימית בקהילה והכרה סיטונית ברופאים מומחים המגיעים לארץ", כתב פרופ' חגי.
הוא נימק את הצעד להפסקת שיתוף הפעולה בכך שמנכ"ל משרד הבריאות העביר להסתדרות הרפואית בראשית השבוע טיוטת תקנות המונה תשעה תיקונים שונים לפקודת הרופאים, תחת הכותרת "התייעצות". זאת, תוך שהוא מזכיר כי סעיף 17 לפקודת הרופאים קובע את סמכות השר לעניין תקנות אלו.
"במילים אחרות, מנכ"ל המשרד מדבר על התייעצות ועל שיח ענייני, אבל ממהר לרתום את הסוסים לפני העגלה ולרמוז מי מחזיק במושכות. ואם לא די בכך, כל תשעת הסעיפים זהים להפליא לסעיפים שהופיעו בחוק ההסדרים, ללא כל שינוי מהותי", כותב פרופ' חגי.
"מדובר בדוגמה בוטה נוספת להתנהלות החד צדדית, שלא לומר בריונית, שמוביל בעת האחרונה מנכ"ל המשרד, ולכך שלא היתה כל כוונה אמיתית להגיע עימנו להסכמות. התכלית היחידה שמנחה את הדרג המקצועי במשרדי הבריאות והאוצר היא לייצר לעצמם עוד כוח ועוד שליטה על מערכת הבריאות תוך החלשת כוחנו הארגוני והמקצועי. התנהלות זו כבר הובילה אותנו להכריז על סכסוך עבודה, וככל שלא נראה בזמן הקרוב שינוי חד מצד משרד הבריאות, לא נהסס לנקוט בכל הצעדים הדרושים מכורח הכרזת הסכסוך".
בפנייה לשר בוסו כתב פרופ' חגי כי אין מדובר במאבקי אגו גרידא: "לא סמכויות, לא כוח, לא שליטה – רק דאגה כנה ליכולת של כולנו להעמיד מערכת בריאות ברמה הגבוהה ביותר".
את מכתבו לראשי האיגודים חותם יו"ר הר"י בקריאה "לעצור לאלתר כל שיתוף פעולה של האיגודים או מי מטעמכם עם משרד הבריאות בכל התחומים, תוך החרגתם של הוועדות הפועלות בתחום הפסיכיאטריה, ביטוח לאומי, ועדות בדיקה וועדות משרד הביטחון".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדינת ישראל נמצאת במשבר כוח אדם רפואי חסר תקדים, המאיים על יכולת המערכת לספק שירותי בריאות בדגש על הפריפריה. המחוללים למשבר זה הם הימנעות מתכנון כוח אדם ומאי ביצוע שינויים מתחייבים כגון התמחות בקהילה, ובשל כך הביאו להתארכות לא מוצדקת בתורי ההמתנה לרפואה יועצת, בדגש על מקצועות כגון פסיכיאטריה, רפואת נשים, אורתופדיה ועוד.
"משרדי הבריאות והאוצר פועלים במספר תחומים לשם התמודדות עם המשבר - החל מהגדלת מספר הסטודנטים לרפואה, דרך יצירת התמחויות בקהילה, הקלת הביורוקרטיה על רופאים עולים והקמת מועצה לאומית לתכנון כוח אדם, בה יהיו חברים כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות המועצה המדעית וההסתדרות הרפואית. אנו שואפים לממש מהלכים אלה בשיח והידברות עם כלל הגורמים, אך מחויבים לממש את השינויים הנדרשים".