רפורמת הסדרי הבחירה של קופות החולים פוגעת כלכלית בחלק מבתי החולים. כך טוענים מנהלי בתי החולים ומציינים כי לצד הפגיעה הכלכלית בהם, הרפורמה מסכנת ישירות חיי אדם בשל אבחון ומעקב מאוחרים מדי.
עוד בעניין דומה
הדברים עלו בדיון שערכה ועדת הבריאות של הכנסת אתמול (ב') ובה הוצג גם דו"ח של מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות מחודש יוני האחרון, לפיו כי הרפורמה צמצמה חלקית את פערי הנגישות בין הקופות.
הרפורמה בהסדרי הבחירה מול קופות החולים נועדה להרחיב את השירותים הרפואיים העומדים לרשות המבוטחים. הוגדרו קריטריונים חדשים, לפיהם הקופות נדרשות להגדיל את נגישות המבוטחים לבתי חולים ומרכזי-על, והוספו ארבעה תחומים שבהם מבוטחים יכולים לבחור כל בית חולים, ללא תלות בהסדרי הקופה: ניתוחי נשים, נוירוכירורגיה, שירותי אשפוז בבריאות הנפש ו-IVF. אלה מצטרפים לאונקולוגיה, חדרי מיון ולידות שכבר היו פתוחים לבחירה.
ד"ר אוהד הוכמן, מנכ"ל בית החולים בני ציון בחיפה, טען בדיון כי הרפורמה הגדילה את הגירעון הקבוע של בית החולים. לדבריו, טרם הרפורמה שיתוף הפעולה של בית החולים עם כל ארבע הקופות היה מצוין ו"בני ציון" עמד בראש בתי החולים בסקר שביעות הרצון של הציבור. הוא סיפר כי בעוד שמבוטחי "כללית" מהווים כמחצית מהאוכלוסיה המשתמשת בשירותי בית החולים, הרי שמאז הרפורמה הקופה הפסיקה לשלוח אליו מטופלים, משיקולים כלכליים בלבד. אובדן ההכנסות של בית החולים עומד על 40 מיליוני שקל, שמעמיק את הגירעון הקבוע בית החולים.
גם ד"ר אסנת לבציון-קורח, מנכ"לית המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), התריעה כנגד החלטת קופת החולים כללית לגרוע את המרכז הרפואי מבתי החולים המועדפים במחוז המרכז, והזהירה כי התנהלות זו פוגעת מיידית בחיי אדם ומסכנת אותם בשל אבחון או מעקב מאוחר מדי בבתי החולים האחרים.
ליאור ברק, סמנכ"ל משרד הבריאות, השיב מנגד כי אצל 99% מהמבוטחים הסדרי הבחירה הורחבו, התחרות הוגברה ויתרונותיה גוברים על חסרונותיה. לדבריו, מספר ההפניות של מבוטחי "כללית" לבית החולים בני ציון לאחר הרפורמה זהה לזו לשנה שקדמה לה.
על פי הנתונים, מבוטחי קופות החולים מכבי ולאומית ממשיכים ליהנות מגישה למספר הגדול של בתי חולים (26 ו-21 בהתאמה). "כללית" ו"מאוחדת" שיפרו את נגישות מבוטחיהן – ב"כללית" עלייה מ-7.1 ל-9.6 בתי חולים וב"מאוחדת" מ-6.4 ל-7.9 בתי חולים.
הרפורמה, שנכנסה לתוקף בפברואר 2024, הביאה לשיפור במיוחד במרחק העודף שמבוטחים נדרשים לנסוע מעבר לבית החולים הקרוב לביתם. ב"כללית" המרחק העודף ירד מ-9.9 ק"מ ל-1.4 ק"מ וב"מאוחדת" מ-0.9 ל-0.6 ק"מ. במחוז ירושלים חל השיפור המשמעותי ביותר - המרחק העודף ירד מ-34 ק"מ ל-0.4 ק"מ בלבד.
בסיום הישיבה דרש יו"ר הוועדה ח"כ יוני משריקי (ש"ס) ממשרד הבריאות לתקן את התקנות כך שרשימת המוסדות תופיע למבוטח על גבי טופס ההפניה אותו הוא מקבל מהרופא, גם באופן שאינו דיגיטלי. לאור הטענות על העיוותים שנוצרו בהפניות של מטופלים לבתי החולים, המשרד התבקש להעביר בתוך שבועיים נתונים על השפעת השינוי על כלל בתי החולים בישראל ובדגש על בתי החולים בני ציון, שמיר, וולפסון והאיטלקי בנצרת.