חדשות

תיק מציל חיים פותח ועוצב במיוחד עבור פרמדיקים ורופאים צבאיים

ביוזמה של רופאה, פרמדיק במילואים וצוות מתנדבים אזרחי, נמסרו השבוע ב"שיבא" 160 תיקי עזרה ראשונה שפותחו במענה לצורכי המטפלים בשטחי המלחמה

תיק עזרה ראשונה, תרומת First Line Med. התיק האידיאלי למטפל בשטח

160 תיקים רפואיים ייעודיים לפרמדיקים ורופאים צבאיים, בעלות של מאות אלפי שקלים, נמסרו בסוף השבוע (ה') במרכז הרפואי שיבא. התיקים פותחו במיוחד כמענה לצורכי השטח שעלו במהלך המלחמה.

מיזם התיקים הייעודיים נולד משיתוף פעולה של פרופ' שרון פרלמן, רופאה בכירה בבית החולים ליס ליולדות במרכז הרפואי תל אביב ויונתן גולדנברג (23), פרמדיק במילואים בחיל בים, שהקים את פורום רפואה צבאית. פרופ' פרלמן ריכזה את הפעילות של ארגון First Line Med שהקימו רופאים וצוות מתנדבים גדול בשבעה באוקטובר כחמ"ל אזרחי התנדבותי, במטרה לתגבר את כוחות הרפואה של צה"ל וכוחות הביטחון בציוד רפואי.

בהובלתה ובשיתוף בית החולים שיבא ותורמים מהארץ ומחו"ל, הוקם מרכז לוגיסטי שסיפק ציוד רפואי מגוון החל מאמצעי חבישה ועד מכשור מתקדם כמו וידאו-לרינגוסקופים ומכשירי אולטרסאונד ניידים. הציוד נארז ונשלח לחובשים, פרמדיקים ורופאים בשטח בהתאם לצרכים.

פרופ' שרון פרלמן ויונתן גולדברג במעמד חלוקת התיקים ב"שיבא". צילום: יח"צ

התיק תוכנן לאחר תהליך מקיף של איסוף צרכים מהשטח והתייעצות עם פרמדיקים ורופאים צבאיים. הוא כולל מערכת גב מתקדמת, מבנה מודולרי המותאם לגזרות שונות וחלוקה פנימית המאפשרת גישה מהירה לציוד בעת טיפול. התיק עשוי מחומרים עמידים במיוחד ומכיל אזורים ייעודיים לציוד רפואי, צבאי ואישי וכן מערכת גב טובה שתקל על נשיאתו.

גולדנברג סיפר כי החל את המיזם בתחילת המלחמה עוד כשהיה בטיול אחרי צבא במרכז אמריקה. "בשבעה באוקטובר, כשהזדעזע עולמנו, טיילתי בגואטמלה, שם עלה הצורך המיידי לעשות משהו מועיל. התחלתי לקדם שלושה מיזמים – בתחילה, שינוע ציוד רפואי ליחידות לוחמות שהיו בחוסר. בהמשך, יצירת פורום רפואה צבאית המונה מעל 2,500 מטפלים צבאיים שהוקם מתוך מבול של פניות מפרמדיקים, רופאים, חובשים, אחיות ונהגי אמבולנסים שביקשו להתנדב. כאשר מנגד, פנו אלי קא״רים, קרפ״גים וקרפ״חים הזקוקים נואשות לסיוע ממילואימניקים, אך לא מצליחים לגייס בדרכים המקובלות בשל העומס על משרדי כוח אדם".

אחרי שני הפרויקטים הראשונים ולאחר שיחות רבות עם פרמדיקים ורופאים צבאיים בשטח, המסקנה היתה ברורה: התיקים הקיימים אינם עונים על צרכיהם, הם אינם מותאמים בגודלם, בחלוקה הפנימית שלהם לטיפול, או במערכת הגב. כל אלה ועוד מקשים מאוד על הטיפול ופוגעים ביכולת התנועה של המטפלים במתארי הלחימה, דבר ששם אותם בסיכון רב.

"הגיעו אלי מאות פניות מפרמדיקים ורופאים על הצורך בתיק מתאים", ממשיך ומספר גולדנברג. מטפלים רבים נאלצו להתמודד עם התיקים הבלויים הקיימים, להשתמש בתיק שניתן בתרומה ללא בקרת איכות או לרכוש בעצמם תיקי טיולים אזרחיים יקרים ולהתאים אותם לשימוש צבאי. כך התחיל המיזם השלישי – פרויקט התיקים".

מהר מאוד נכנסו לתמונה ארגון First Line Med, שתרם את כל עלות הפרויקט, ולאחר מכן הצטרפו שירה אוברלנדר, שהובילה את הצד האסטרטגי והתיאום המקצועי מול בית החולים שיבא, ויובל ערן, מהנדס מכשור רפואי, שתרם לאפיון התיק ואישורו הסופי.

הוחל בחיפוש אינטנסיבי לתיק שאפשר לרכוש, אך מהר מאוד התברר שאין כזה - אם הוא בעל מערכת גב טובה, הוא לא מתאים לטיפול, ואם הוא מתאים לטיפול, אין לו מערכת גב או שהוא קטן מדי.

בעבודת צוות של יובל ערן ועשרות פרמדיקים ורופאים מפורום רפואה צבאית פותח התיק האידיאלי למטפל בשטח עד למוצר הסופי. הערכה כוללת מערכת גב ארגונומית מתקדמת – לנשיאה קלה ונוחה גם בתנאי שטח קשים, מבנה מודולרי – המאפשר התאמה אישית לפי משימת המטפל, וחלוקה פנימית חכמה – לגישה מהירה לציוד. הערכה, העשויה מחומרים עמידים לשימוש ממושך ומאתגר, מורכבת מתיק ראשי, תיק משני עם יכולת ניתוק מהיר, פאוץ’ תרופות קשיח ושבע פונדות נוספות מודולריות הניתנות לחיבור קל בהתאם לצורכי המטפל.

כדי להבטיח שהתיקים יגיעו לידי מי שזקוקים להם ביותר, פורסם מבעוד מועד שאלון שהמטפלים נדרשו למלא וכלל, בין השאר, שאלות על אופי הפעילות, מספר ימי מילואים, גיל המטפל, איזה תיק יש להם כיום, מצבו ועוד. לאחר בחינת השאלונים ועדיפות למטפלים בשירות סדיר וקבע, נבחרו 160 מטפלים שזכו לקבל את התיקים הייעודיים.

מאז, פחות מיומיים מאז טקס החלוקה, החלו לזרום תגובות חיוביות מהשטח על כך שהתיק כבר השתתף בפעילות מבצעית ומוכיח את עצמו. הדוברים סיפרו כי הוא מקל משמעותית על נשיאת הציוד הכבד, שומר על האמפולות שבעבר היו נשברות בתיק ומאפשר לטפל במהירות בפצוע בעזרת יכולות התאמה אישית.

התקציב הספיק ל-160 ערכות בלבד מתוך מאות נרשמים והיוזמים בודקים כעת אפשרויות להמשכו. המיזם מוקדש לזכרם של הפרמדיקים והרופאים הגיבורים שנפלו במלחמה.

נושאים קשורים:  פרמדיקים,  רופאים צבאיים,  ציוד רפואי,  חדשות,  בית החולים שיבא,  פרופ' שרון פרלמן
תגובות
04.12.2024, 16:02

מחמם את הלב ומעורר גאווה-יישר כוח.