חדשות

קופות החולים יוצאות נגד עמדת הר"י בנושא רפורמת ההתמחויות

בקופות תומכים ברפורמה בחוק ההסדרים להעברת סמכויות ההכשרה ותכנון כוח האדם הרפואי מהמועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית לידי משרד הבריאות

על פי התכנית, משרד הבריאות יהיה אחראי על קביעת תכניות ההתמחות ועל הפיקוח על יישומן. אילוסטרציה

בצעד חריג, מביעות ארבע קופות החולים תמיכה ברפורמת ההתמחויות המתוכננת, ויוצאות חזיתית נגד עמדת הסתדרות הרופאים שהכריזה על סכסוך עבודה בנושא. על כך דיווח אמש (ג') אדריאן פילוט בכלכליסט.

כזכור, לפני שמונה ימים הכריזה ההסתדרות הרפואית לישראל על סכסוך עבודה בגין נושא זה. האיום הוא בהשבתת מערכת הבריאות אם תאושר הרפורמה בחוק ההסדרים להעברת סמכויות ההכשרה ותכנון כוח האדם הרפואי מהמועצה המדעית לידי משרד הבריאות.

הרפורמה, שאושרה במסגרת חוק ההסדרים 2025, כוללת שלושה מרכיבים עיקריים: הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה, חובת התמחות בקהילה, ושינוי מבני בתכנון כוח האדם הרפואי.

במוקד המחלוקת עומדת העברת הסמכויות מהמועצה המדעית של הר"י, ששלטה בתכנון והכשרת כוח האדם הרפואי במשך 50 שנה, לידי גוף חדש, המשותף למשרדי הבריאות והאוצר, קופות החולים ובתי החולים. גוף זה יקבע את פריסת המתמחים בהתאם לצרכי המערכת ולפיזור הגיאוגרפי.

חיים פרננדס, מנכ"ל קופת החולים לאומית.

מנכ"ל קופת חולים לאומית, חיים פרננדס, מוביל את הקו הביקורתי כלפי הר"י וטוען שארגון הרופאים אינו צריך לשלוט בתכנון כוח האדם הרפואי: "זה חסר היגיון כמו לתת לחברת החשמל לתכנן את שוק החשמל - היא שחקנית במערכת". לדבריו, התכנון הנוכחי לקוי וסובל מבעיות מהותיות.

בעוד הר"י טוענת שהרפורמה תוביל לפוליטיזציה של המערכת ותפגע באיכות הרופאים, קופות החולים רואות בה הזדמנות לפתרון בעיות יסוד במערכת הבריאות. הרפורמה כוללת הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה ב-1,700 עד 2036, חובת התמחות בקהילה, ושינוי מבני בניהול ההתמחויות.

נקודת מחלוקת נוספת נוגעת להכרה במרפאות קהילתיות כמקומות התמחות. עד כה, הר"י שלטה בתהליך זה באופן בלעדי, ולפי משרד האוצר, הציבה תנאים בלתי סבירים שמנעו הכרה במרפאות רבות. הרפורמה מבקשת להעביר סמכות זו למשרד הבריאות.

המשרדים בוחנים גם אפשרות להטמעת תפקיד 'עוזרי רופא', בדומה למודל הקיים במדינות מערביות רבות, ושינויים בדרישות תקופת מדעי היסוד במהלך ההתמחות.

נושאים קשורים:  רפורמת התמחויות,  ההסתדרות הרפואית בישראל,  חדשות,  קופות החולים,  "לאומית",  חיים פרננדס
תגובות
אנונימי/ת
27.11.2024, 18:19

ההסתדרות הרפואית היא הדוגמא העיקרית שצריך רפורמה בישראל.
גוף ארכאי עם ניגוד אינטרסים מובהק. עתיר תקציבים, אך מעולם לא פרסם דוח.
יוצא כנגד העובדים שלו
ובעצם לא דואג לזכויות שלהם.

אנונימי/ת
27.11.2024, 18:27

טענה שמתכתבת היטב עם הפייק ניוז השולט היום בחיינו, של מי שלא מבין דבר וחצי דבר על פעילות המועצה המדעית, שאמנם שייכת להר'י אבל פועלת אך ורק משיקולים מקצועיים ואובייקטיביים

אנונימי/ת
27.11.2024, 22:24

ממש. מזמן לא בקרת שם. בדיחה טובה.

יש בידך טעות. המועצה היא אמצעי סחיטה נגד רופאים שתלויים בהר"י השולט ללא מצרים ולא מאפשר חברות באיגוד בלי לשלם דמי חבר אסטרונומים שמשלמים הוצאות דימיוניות ומסעות ברחבי העולם לעורכי הדין ששולטים בהר"י

אנונימי/ת
28.12.2024, 09:15

צודקת לגמרי. ה"רי מזמן לא מייצגת את הרופאים אלא חתולים שמנים שזוללים את השמנת ללא תועלת לרופאים. הגיע הזמן לעשות שם נקיון יסודי!!!

אנונימי/ת
27.11.2024, 18:24

בטח שתומכות ברפורמה שתיתן שליטה למי שמשמן אותן בכסף על חשבון בתי החולים.
כמובן שאיכות הרפואה לא מעניינת את מנהלי הקופות שאינם רופאים.
העיקר שיאפשרו לעוד ועוד רופאים שיקבלו הכשרה לקויה בחסות החלטות של פוליטיקאים לקבל כל 7 דקות פציאנט ולהגדיל תפוקות

27.11.2024, 21:46

מאד מסכים עם מה שרשמת. המטופלים והרופאים המטפלים ב"רצפת הייצור" (או שמא נכון להגיד בחוד החנית של הרפואה הציבורית) שקופים בעיני ה"מנהלים". הניהול ברובו שטחי ולא יורד לפרטים, מוכוון רמות ממונות וכמעט ולא מסתכל "למטה". לא עוסק באיכות הפואה, ניהול משאבים מושכל, שביעות רצון מטופלים וכו... קבלת החלטות על ידי פקידים ללא שיתוף אמיתי ושוויוני של רופאים-מטפלים-שהם גם מנהלים (בשיתוף הר"י)
תחריב את המערכת. התוצאה תהיה פריחה אדירה של הרפואה הפרטית ודרדור מתמיד באיכות הרפואה הציבורית .

אנונימי/ת
27.11.2024, 18:34

לא יאומן
זו תהיה התמוטטות של מערכת הרפואה הציבורית בבתי החולים והידרדרות האיכות האיכות הרפואית שהובלה על ידי בתי החולים במדינה ישראל. בושה! בושה שקופות החולים נותנים לכך יד!

אנונימי/ת
27.11.2024, 18:35

הר״י וקופות החולים, למי שלא הבין את האימרה ״זה נבלה, וזה טריפה״…

נאה דרשת - אז מי אינו נבלה ואינו טרפה?

אנונימי/ת
27.11.2024, 18:56

זה מה שקורה שהר״י הופך לגוף פוליטי….

27.11.2024, 19:15

במדינה נורמלית היה אולי היגיון במהלך הזה. במצב הנוכחי, כל העברת סמכויות למשרד ממשלתי בממשלה הנוכחית גובל בטירוף.

אנונימי/ת
27.11.2024, 19:34

מתעב את הר"י. ארגון נוראי וארכאי מושחת. אבל במדינה בה הממשלה מפרקת את משרדי הממשלה וממנה את מקרוביה לתפקידים מקצועיים אולי עדיף ככה...

27.11.2024, 19:36

כיום יש יותר מדי מחלקות לניתוחי חזה וניתוחי לב בארץ. וזו רק דוגמה. אין הסתכלות כוללת של כמה מחלקות נחוצות וכמה רופאים נחוצים וזאת בהתאם לכמות הניתוחים שצריכים להתבצע.
קחו לדוגמה ניתוחי whipple. היום כול מחלקה יכולה לנתח גם אם מנתחים מעט מקרים בשנה. כך לגבי ניתוחים אורטופדים.
רפורמה נוספת היא איזה מקצועות נמצאים במחסור ולכן התורים ארוכים. ולכן צריך שילוב של כול הכוחות שכולל את הרי משרד הבריאות והאוצר. בלי שילוב כוחות המצב ישאר במקרה הטוב אותו הדבר, או יחמיר

27.11.2024, 20:19

חוזר כמו מנטרה - המועצה המדעית צריכה להיות תחת המל״ג. הר״י היא ארגון מקצועי ובכך צריכה להתעסק - שיפור מעמדם של הרופאים. המועצה המדעית היא אמצעי סחיטה בידיה.

צודק

אכן

בעד הוצאת המועצה המדעית מהר"י. המועצה צריכה להיות גוף בלתי תלוי בהר"י וגם לא בקופות החולים. שיטת עוזרי רופא פסולה בתכלית

28.11.2024, 09:58

אין ספק שאסור ואני חוזר אסור , לדעתי, להעביר את הסמכויות של המועצה המדעית לשום גוף אחר בטח לא למשרד ממשלתי ו/או לקופות אבל , וכאן אני כותב משהו שהייתי מעורב בו כ- 4 עשורים, הדבר היחידי שאני מזדהה איתו זה הדרישה של המעבר של ההתמחויות השונות ובעיקר של רפואת הילדים אבל כנראה גם בתחומים אחרים , להתמחות בקהילה, וזה לצערי לא נעשה בשנים האחרונות בצורה מספקת אלא רק על "קצה המזלג" וחבל שכך שכן מדובר במקצוע שרובו קהילתי ורוב המומחים יעבדו ויתפרנסו בקהילה וההכשרה אמורה להיות בקהילה והסיבות שלא נעשה כך עד היום בצורה מספקת לא ברורות לי לחלוטין

אנונימי/ת
28.11.2024, 12:06

למרות הביקורת המוצדקת בחלקה כלפי הר"י, התחליף והעיתוי של ממשלה מושחתת בריבוע, בעייתיים !!!