התרחבות לסת מהירה (Rapid maxillary expansion, RME) הוצעה כטיפול יעיל בדום נשימה חסימתי בשינה (Obstructive Sleep Apnea, OSA) בילדים וילדים עם לסת מוצרת.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו מחקר אורך פרוספקטיבי שכלל 34 ילדים בגילאי 8-12 עם הגבלה לסתית ודום נשימה בשינה (OSA) שאובחן באמצעות פוליסומנוגרפיה, אשר סיימו טיפול עם RME. הקומפלקס הנזומקסילרי מחולק לחלל האף, הסינוסים המקסילריים והאף. החוקרים בחנו את השפעת הטיפול עם RME על ממדי הקומפלקס הנזומקסילרי לפני ואחרי הטיפול, באמצעות טומוגרפיה ממוחשבת ב-cone-beam ואנליזה מתאימה. במקביל, נערכה פוליסומנוגרפיה שנייה (PSG) להערכת השינויים בפרמטרים הנשימתיים.
תוצאות המחקר הדגימו שיפורים משמעותיים, כולל תזוזה קדמית של הלסת העליונה (מרחק S-S1 ו-N-ANS), עלייה בגובה הפנים הקדמי והאחורי, והפחתה של 5.43 אירועים לשעה במדד אפניאה-היפופניאה (Apnea-Hypopnea Index) (p < .001). נפח חלל האף גדל ב-2439 (±584) מ״מ מעוקב (p < .001), גודל הנאזופרינקס גדל ב-883 (±479) מ״מ מעוקב (p=0.008), שטח החתך האמצעי גדל ב-31.74 (±14.50) מ"מ מרובע ((p<0.001 והמרחק בין הסינוסים המקסילריים הימני והשמאלי גדל ב-8.37 (±3.67) מ״מ (p < .001). כולם הדגימו שינויים חיוביים, אך חלק מהשינויים בנפח לא היו משמעותיים (p=0.254).
לסיכום, הטיפול ב-RME נמצא כיעיל בשיפור הממדים של חלל האף והנזומקסילרי מה שהוביל לשיפור בפרמטרים נשימתיים בילדים עם OSA והיצרות מקסילרית.
מקור: