חדשות

מספר הנכים גדל והעומס על המרב"ד שבאחריות משרד הבריאות גובר

בשל המלחמה, גידול משמעותי במספר הפונים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים - הגורם הרפואי המוסמך לביצוע בדיקות בקרב נהגים | נכים רבים מעידים כי הם נאלצים לנהוג ללא רישיון

12,500 נכי צה"ל זכאים לרכב רפואי וצפוי גידול משמעותי במספרם. אילוסטרציה

משרד הבריאות מקדם שינויים בתהליכי ההפניה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) במטרה להפחית את העומס ולייעל את השירות. לדברי ד"ר ספי מנדלוביץ, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, המשרד צופה צמצום של כ-30% בהפניות למכון באמצעות הגדרה מחודשת של קריטריוני ההפניה.

הדברים עלו בדיון של הוועדה המיוחדת לפניות הציבור בראשות ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) שהתכנסה השבוע (ג') לישיבת מעקב בנושא תלאות הממתינים לבדיקות ולוועדות במרב"ד.

המרב"ד, הפועל במסגרת משרד הבריאות, הוא הגורם הרפואי המוסמך בישראל על פי חוק לביצוע בדיקות בריאוּת בקרב נהגים המחויבים בכך. הבדיקות הרפואיות נערכות באחד משני סניפים שמפעיל המרב"ד, בתל אביב ובחיפה, או באחד הסניפים שמפעיל עבורו ספק חיצוני.

בישראל קיימת חובת דיווח כפולה - הן על הרופא והן על המטופל - לגבי מצבים רפואיים העלולים להשפיע על הנהיגה. על פי סקירה של המועצה האירופאית לבטיחות בתעבורה משנת 2021, רק ב-11 מדינות באירופה קיימת חובת דיווח על הרופא המטפל ובעשר מדינות החובה חלה על הנהג בלבד. בדו"חות מבקר המדינה משנים 2016 ו-2020 צוין כי קיים דיווח חסר של רופאים למרב"ד.

עיקר הטענות בנוגע לפעילות המרב"ד עוסקות בהיבטים של חוסר יעילות וזמני המתנה ארוכים לאורך שלבי הטיפול. דו"ח שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) עוסק בתמונת מצב של בדיקות נהגים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ומצביע על קשיים מהותיים בקבלת נתונים ממשרד הבריאות, המופקד על המרב"ד, שלמרות פניות חוזרות ונשנות לא העביר נתונים בסיסיים, אלא רק כמה אומדנים כלליים. לדברי משרד הבריאות, במרב"ד יש 60 תקני משרות, אך לא ידוע לו כמה עובדים הועסקו בשלוחות המופעלות במיקור חוץ.

הערכת המצב העדכנית מצביעה על כ-24,000 הפניות שנתיות למרב"ד, כאשר המכון פועל עם 60 תקני משרות ותקציב שנתי של כ-15 מיליון שקל נכון לשנת 2023. בעקבות הגידול במספר הנכים בשל המלחמה צפוי גידול משמעותי במספר הפונים למרב"ד. נכים רבים מעידים כי הם נאלצים לנהוג ברכבם ללא רישיון.

ד"ר מנדלוביץ אמר בדיון "אנחנו פועלים לצמצם את שער הכניסה למרב"ד, על מנת שאנשים שלא צריכים להגיע לבדיקות לא ייכנסו לתור.

אחד השינויים המשמעותיים שכבר יושם הוא העלאת גיל הבדיקה החובה מ-70 ל-75 שנה. בנוסף, המשרד מקדם תהליך דיגיטציה מקיף של המערכת, שיחליף את שיטת התיקים הפיזית הנהוגה כיום.

בהקשר של נהגים מקצועיים, כרבע מהנהגים המיועדים לרכב ציבורי וכבד (כ-3,000 מתוך 12,000) מופנים לבדיקה נוספת במרב"ד, כאשר כ-75% מהם (2,250 נהגים) נפסלים. לאחרונה, עקב העומס, המרב"ד הפסיק לקבל הפניות מחברת פמי המבצעת את הבדיקות הראשוניות.

המצב מורכב במיוחד בכל הנוגע לנכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה. מספר נכי צה"ל שהופנו למרב"ד הוכפל מ-374 בשנת 2022 ל-834 בשנת 2023. בארגוני נכי צה"ל טוענים כי יש כיום כ-12,500 נכי צה"ל הזכאים לרכב רפואי, ולהערכתם צפוי גידול משמעותי במספרם בעקבות המלחמה. גם במספר נפגעי פעולות איבה המופנים למרב"ד חלה עלייה משמעותית משניים-שלושה מופנים בחודש לפני המלחמה לשבעה עד עשרה בחודש כיום.

כדי להתמודד עם העומס הגובר, משרד הבריאות מתכנן להכניס ספק חיצוני נוסף שיסייע בטיפול בפניות. המשרד מדגיש כי ההפניות הרפואיות יישארו תחת אחריותו, בעוד שתחומים שאינם בליבת תחום הבריאות יועברו למשרד התחבורה.

לדברי ד"ר מנדלוביץ, כל הגורמים הרלוונטיים במשרד מסייעים להכנסת גורם חיצוני שיסייע למרב"ד. הספק החיצוני, שכבר התחיל לפעול בתהליך הרצה, התחיל לגייס בעלי מקצועות מתאימים. "האזרחים עדיין לא רואים שיפור, אבל אנחנו צועדים בתהליך בדרך לשיפור".

יו"ר הוועדה המיוחדת לפניות הציבור, חה"כ פינדרוס, אמר לסיכום: "כרגע האחריות על המרב"ד נשארת תחת משרד הבריאות. לאורך דיוני המעקב שלנו ביקשנו לייצר מסלול ירוק לפניות מיוחדות ודחופות. ביקשנו לאורך הדרך להיעזר בספקים חיצוניים כדי להקל על התורים הארוכים במרב"ד. הוועדה חושבת ששער הכניסה למרב"ד צריך להצטמצם. למשרד הבריאות יש את המומחיות שלו וביקשנו לפני חודשים רבים להוציא את הבדיקות לרשיונות נהיגה לרכבים כבדים וציבוריים אל משרד התחבורה. לא מתקבל על הדעת שיש בעיות משפטיות שהמשרדים לא מצליחים לפתור. אם צריך שינוי חקיקה, נעשה את זה".

נושאים קשורים:  רלב"ד,  נכים,  נהגים,  חדשות,  משרד הבריאות,  מלחמת שבעה באוקטובר
תגובות

מה פלא,שיש תורים? אין רופאים נוהרים לעבוד במרב"ד. אם למשכורת ראשונה מחכים מעל חצי שנה וגם צריך לרדוף אחרי הממונים על תשלום או לפנות לבית משפט...