חדשות

הר"י הכריזה על סכסוך עבודה: "לא ניתן להחליש את הרופאים ואת כוחם הארגוני"

בהסתדרות הרפואית מאיימים להשבית את מערכת הבריאות אם תאושר הרפורמה בחוק ההסדרים להעברת סמכויות ההכשרה ותכנון כוח האדם הרפואי מהמועצה המדעית לידי משרד הבריאות

בניין משרד הבריאות. "משרד הבריאות ואגף התקציבים לא חשפו את כוונותיהם לשורת שינויים מרחיקי לכת באמצעות חוק ההסדרים". צילום: שאטרסטוק

ההסתדרות הרפואית הודיעה היום (ג') באופן רשמי על הכרזת סכסוך עבודה שיאפשר לה להשבית את כל מערכת הבריאות בתוך כשבועיים, זאת על רקע חוק ההסדרים שאושר לאחרונה בממשלה ועדיין טעון אישור הכנסת.

ההודעה על הסכסוך נמסרה למשרדי האוצר והבריאות, לממונה על יחסי העבודה במשרד הכלכלה ולכלל הנהלות המרכזים הרפואיים וקופות החולים. עילת הסכסוך היא התעקשות הממשלה לאשר באופן חד צדדי שורה של שינויים מרחיקי לכת באמצעות חוק ההסדרים, שמהווים, לטענת ההסתדרות הרפואית, לא רק הפרה בוטה ובחוסר תום לב של ההסכמים הקיבוציים, אלא גם פגיעה קשה בתנאי ההכשרה והעבודה של הרופאים, שיובילו גם לפגיעה באיכות הרפואה בישראל.

כזכור, בסוף חודש אוקטובר פנו 101 ראשי איגודים וחברות בהסתדרות הרפואית לשר הבריאות אוריאל בוסו בבקשה דחופה למנוע את הרפורמה בחוק ההסדרים, לפי יועברו סמכויות ההכשרה והתכנון של כוח האדם הרפואי מהמועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית לידי משרד הבריאות.

בהודעת הסכסוך ששוגרה כאמור לכל הגורמים הרלוונטיים, נכתב כי חוק ההסדרים הגיע "שבועות ספורים לאחר שנחתם בין הצדדים הסכם קיבוצי ובתום מו"מ אינטנסיבי של מספר חודשים, אשר במהלכו לא גילו ולא חשפו משרד הבריאות ואגף התקציבים את כוונותיהם, למרות שנושאים אלה מחייבים ניהול מו"מ קיבוצי עם הר"י כארגון היציג".

חוק ההסדרים כולל, בין היתר, נטילת סמכויות מהמועצה המדעית, שהיא גוף מקצועי ובלתי תלוי האמון על הכשרת הרופאים, לידי הפקידות במשרד הבריאות. בהסתדרות הרפואית טוענים כי בנוסף, חוק ההסדרים מבקש "להעלים" את בעיית המחסור ברופאים באמצעות פלסטרים וקיצורי דרך ללא הקצאת המשאבים והתקנים הדרושים: מתן רישיון רפואה אוטומטי לכל עולה שיציג תעודת מומחה; ביטול חובת לימודי מדעי היסוד; ניסיון לכפות היכן ובאיזה מקצוע רפואי יתמחו הרופאים; ניסיון לאפשר לראשונה התמחות גם במרפאות הקהילה בלי להעמיד תקנים לעניין ולהסדיר מנגנונים שיבטיחו את טיב ההכשרה מחד ושלא ייפגע השירות למטופלים מנגד.

יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, מסר: "לא יעלה על הדעת שרגע אחד יישבו איתנו למו"מ על שורה של נושאים, ורגע אחר יבקשו להנחית שורה של נושאים אחרים מעל הראש שלנו, בלי שום ניסיון להבין לעומקם את התהליכים ואת המורכבות של הדברים, הכל במטרה להחליש את הרופאים ואת כוחם הארגוני, מתוך רצון בעוד שררה, ותוך פגיעה באינטרס הציבורי".

נושאים קשורים:  ההסתדרות הרפואית,  חוק ההסדרים,  חדשות,  המועצה המדעית בהר"י,  סכסוך עבודה
תגובות
אנונימי/ת
19.11.2024, 20:00

כרופא, בעד משרד הבריאות. הרי ארגון מושחת שעבר זמנו. הגיע הזמן להפריד את הסמכות המקצועית על הרופאים, מהארגון המייצג את זכויותיהם. זה ניגוד אינטרסים מובהק

21.11.2024, 00:16

נכון ביותר - הר''י הופך בימקום איגוד מייצג רופאים כאירגון עובדים - למפלגה פוליטת בשדה הרפואה - זה אסור כי אין להר''י מנדט לכך! אין לשביתה פוליטית! די לסבל מיותר לחולים ופגיעה במוסר מיקצועי של הרופאים!

אנונימי/ת
19.11.2024, 20:13

ומצד שני. כשהמדינה מנוהלת על ידי חבורת דגנרטים, לא בטוח שמשרד הבריאות ישאר עוד 5-10 שנים גוף מקצועי הגון...גם על זה צריך לחשוב. האויב של הגרוע הוא הגרוע יותר

19.11.2024, 21:16

במדינה דמוקרטית רק כוח מאורגן של ארגון יציג מבחינה משפטית יכול למנוע השתלטות של הממשלה על מקצוע הרפואה. נראה את כל אלה שמבזים פה את הר"י מתייצבים בעצמם להגנת המקצוע בפני אינטרסנטים ופוליטיקאים.

אנונימי/ת
21.11.2024, 00:35

ממשלה נבחרת זה חוקי דמוקראטיה! ואנו אנשי ימין מבינים תאוריה ופראקטיקה לא פחות טוב מחבורת עסקני הר''י מושחתים!

אנונימי/ת
20.11.2024, 06:27

זה נראה שיש כאלה שכביכול מדברים בשם הדמוקרטיה אך שכחו מה זו דמוקרטיה.
המדינה מנוהל על ידי הממשלה הנבחרת. בין אם מדובר בדגנרטים או לא - זו הממשלה הנבחרת. זה מה שהעם רצה. כך שהטיעון המשתמע : שאם בממשלה היו יושבים נורמלים אפשר היה לחיות עם זה, אך כיוון שיושבים דגנרטים לא נוכל - הוא טיעון מאוד לא דמוקרטי.
הר"י לא נבחר על ידי העם (למעשה גם לא בדיוק נבחר ע"י ציבור הרופאים), ולכן יש לו מקום כארגוו יציג, אך אין לו מקום לפקח על הסמכת הרופאים, ששם יש לממשלה שנבחרה על ידי העם עדיפות. גם אם תהיה פגיעה בהכשרה (ואני דווקא לא סבור שתהיה) זכותו של העם לקבוע מי יפקח על השירות שהוא מקבל. את הרישיונות נותנת המדינה.

20.11.2024, 13:08

אני לא נוהג להתווכח עם אנונימים אבל הסבטקסט של המגיב מ- 06:27 מאד מטריד. איזה "עם" יקבע מי יפקח על ההכשרה הרפואית? איזה "עם" רוצה בימים אלה לפרק את לשכת עורכי הדין? אני מציע לך להתעמק קצת במושג הנציונליסטי Volkisch או Volksseele כדי להבין לאן מוליכה פירוש הדמוקרטיה כ"שלטון העם"...

דֵּמוֹקְרַטְיָה (ביוונית: ‏Δημοκρατίαⓘ‏Ⓘ‏,[א] שלטון העם [δήμος "דמוס" עם, κράτος "קרטוס" שלטון]) היא שיטת משטר שבה רצונם של האזרחים בא לידי ביטוי בדרך של הצבעה. לאזרחי מדינה דמוקרטית זכות חוקית להשפיע על המדיניות הציבורית. לדוגמה, באמצעות הבעת דעות בפומבי, הצבעה בבחירות או במשאלי עם, השתתפות בדיונים לפני ההחלטות ובהחלטות עצמן, התמודדות בבחירות או הצטרפות אל מפלגה המתמודדת בהן. דמוקרטיות בנות ימינו מעניקות משקל משמעותי לעקרונות שמבססים את יכולת האזרח לממש זכות זו, ובהם שמירת זכויות אדם כמו הזכות לחירות, חופש הביטוי, חופש התאגדות, זכות הקניין וחופש התנועה.

אנונימי/ת
20.11.2024, 18:30

הר"י לא מתאימה לתפקיד. מלאת אנטרסים זרים. לא דואגת לציבור אלא למנגנון. לד"ר רשף, האם ישבת פעם במועצה המדעית? האם ראית את היד שרוחצת יד? את השקרים? את הנפוטיזם?

אנונימי/ת
20.11.2024, 19:18

ד"ר רשף , למקרה שלא הבנת העם לא יפקח. העם בוחר את הממשלה שתפקח.
זה תפקיד הרגולטור. משרד הבריאות. הוא זה שמנפיק את הרישיונות. הר"י זה ארגון עובדים.
וההתנשאות חסרת הכיסוי שלך לא מרשימה אף אחד.

אנונימי/ת
21.11.2024, 09:20

הרגולטור מושחת .
כסף כוח כבוד וחלוקת ג'ובים למקורבים.
מדינה שאין בה שוויון, ויש בה קסטה שמשוחררת משכול, היא מדינה מושחתת.

אנונימי/ת
20.11.2024, 20:21

כל הכבוד על ההשקעה צבי. האם תוכל להסביר כיצד העברת הפיקוח מהר"י למשרד הבריאות שהוא הרגולטור, פוגע בזכויות האדם?

ההסבר מהי דמוקרטיה, נועד לד"ר אבנר רשף.
העברת הפיקוח למשרד הבריאות, הינה צורך השעה!!!

אנונימי/ת
20.11.2024, 22:38

אם כך, צבי, אני מסכים איתך. יש לי תחושה שאבנר רשף פשוט מעוניין להחליף את העם כי הוא לא מרוצה מבחירותיו.

21.11.2024, 09:06

ובכן חלק מהכותבים כאן שכחו את מהות הדמוקרטיה בכלל. התרגום המילולי היווני של דמוקרטיה "שלטון-העם" הרי אינו מדבר כלל על נציגים נבחרים, אלא על משעל-עם בכל עניין כפי שהיה בעיר-מדינה אחת ביוון, וגם שם זה היה שמור לגברים בלבד, במעמד מסוים. היום זה היה נקרא אוליגרכיה.
הדמוקרטיה המודרנית מבוססת על רבדים רבים, אשר הבסיסי בהם הוא שוויון האזרחים בפני-החוק, ולאו דווקא השלטון היציג כפי שחלק גדול מנסים להציג כאן.
בחירת-הגופים היציגים היא יסוד טכני שנועד להבטיח את הסעיף הראשון, ומתבצעת באופן ברור בצורות שונות במדינות דמקרטיות שונות (מי שרוצה יבדוק כמה פעמים צריך אזרח ממוצע להצביע בארה"ב, לעומת ישראל).
בחירת הגופים היציגים אינה בשום פנים ואופן מהות הדמוקרטיה, זו אגדה שמנסים בכל הכוח לפמפם, משום שאם זה נכון , הרי שבסיטואציה מסוימת יכול העם להמליך עליו קיסר - וזהו קץ הסעיף הראשון של שוויון האזרחים בפני-החוק.
עקרון טכני נוסף קריטי לקיום דמוקרטיה הוא עקרון הפרדת-הרשויות. עקרון זה אינו קיים כלל בישראל, משום שהרשות המבצעת יוצאת מתוך הרשות המחוקקת, ומכהנת בה. וכפי שראינו בעת הנוכחית - גם שולטת בה.
זה נשמר בקפדנות לדוגמה בארה"ב , גם אם בסיטואציה מסויימת יכול להיות רוב לדרך מסוימת גם בממשל, גם בבתי-המחוקקים, וגם במערכת המשפטית כפי שיש עכשיו.

21.11.2024, 18:22

בדמוקרטיה הישראלית, בחירת הגופים היציגים אכן נעשתה ״טכנית״. הנבחרים הודחקו לקרן זוית על ידי הפקידות הקבועה, שעושה ככל יכולתה לנטרל את הנבחרים. ואם זה המצב, מה רע ברשות לרישוי רפואי, שנשלטת ע״י היועמ״שית ובג״צ?

אנונימי/ת
21.11.2024, 09:12

ממשלת החורבן והשחיתות רוצה להרוס גם את הר"י להשתלט ולחלק ג'ובים לבייס.

21.11.2024, 09:13

הניסיון הנואל של גורמי הרשות המבצעת (ממשלה ) בישראל כעת להשתלט על כל ממסד מקצועי הוא מטופש יותר מאשר מסוכן, ומביא בסופו של דבר לשיתוק יכולות העשייה.
זה קרה כבר במשטרה, זה קורה בצבא, זה קרה כבר בתחבורה ובולט במיוחד ברכבת-ישראל ובעצם בכל מארג ציבורי, ואתמול למדנו לדעת שאפילו ברשות-העתיקות.
אין לזה שום קשר לרצון העם. יש לזה המון קשר לפירוק תשתיות ציבוריות

אנונימי/ת
21.11.2024, 09:22

צודק לחלוטין

21.11.2024, 09:19

ודבר אחרון דווקא בהמשך לדבריו של ד"ר שקולניק.
במדינה דמוקרטית אמתית - לא מביעים דעות ועמדות באנונימיות.
אנונימיות טובה רק כאשר יש אלמנטים שאינם מתחברים טוב עם דמוקרטיה - פחד מדעת-הקהל או דעת-הרוב, או לחליפין הפחדה על-מנת להשפיע על שני האחרונים....

אנונימי/ת
21.11.2024, 09:24

פנים רבות לאנונימיות
.

אנונימי/ת
21.11.2024, 09:38

לגל יום טוב.
א. כתבת דברים חשובים ונכונים אך הם אינם עומדים בסתירה להעברת סמכות ההכשרה ותכנון כוח אדם מוועד עובדים לרגולטור. למעשה זה אך טבעי שהרגולטור יעסוק בתכנון כוח אדם.
ב. בנוגע להפרדת רשויות - אתה צודק. זה קיים לא רק לגבי חוסר ההפרדה בין הרשות המבצעת למחוקקת אלא גם חוסר ההפרדה בין הרשות השופטת לשאר הרשויות (מתבטא באקטיביזם שיפוטי).
ג. אתה סותר את עצמך כאשר אתה אומר שבדמוקרטיה אמיתית (הכוונה דמוקרטיה ליברלית) לא מביעים דעות באנונימיות. אם ליברלי אז זכותו של אדם לא להזדהות. שנית, מי אמר שהחשש הוא מדעת הרוב? אולי החשש הוא מבעלי כוח ספציפיים במערכת?

למגיב מ 9:20. אתה טוען שהרגולטור מושחת. ייתכן מאוד שאתה צודק. אך האם הר"י אינה מושחתת? לפחות הרגטלטור נבחר. ומה דחפת את החרדים פתאום? הם היו משוחררים תחת ממשלות שונות במשך עשרות שנים.

אנונימי/ת
21.11.2024, 11:35

יש מנהיגים פרמננטים שרוצים לשלוט בכל הרבדים של חיי אזרחיהם, כמו פוטין, אסד, ארדואן, לוקשנקו ,ג'ינפין, ונתניהו.
אז מה הפלא שהוא חמד לשלוט ולחלק ג'ובים בהר"י....

אנונימי/ת
22.11.2024, 12:43

הסיבה שנתניהו הפך ל"פרנננטי" נעוצה בכך שהוא נבחר שוב ושוב. הן במסגרת הפריימריז של מפלגתו (מה שלא קיים במפלגתו של ראש האופוזיציה למשל) והן במסגרת הבחירות הכלליות. לא ניתן להשוות את הבחירות בישראל לבחירות בסוריה גם אם מגיב מתוסכל מחליט לציין את נתניהו ואסד באותו משפט.
יש מקום להעביר חוק להגבלת קדנציות, אבל עד אז - נא לבוא בטענות לעם בלבד.