מאות מיליוני תושבים במזרח אסיה נקראו להישאר בבתיהם בעקבות זיהום אוויר כבד ורעיל המשתק את האזור. הרשויות הכריזו על מצב חירום רפואי ונקטו בצעדים דרסטיים להגנה על בריאות הציבור.
עוד בעניין דומה
בניו דלהי, בירת הודו, נרשמה השבוע (נכון ליום ב') רמת זיהום האוויר הגרועה ביותר בעולם, עם קריאות שחרגו מ-1,600 במדד איכות האוויר של IQAir – פי חמישה מהרמה המסווגת כמסוכנת לבריאות. ראש העיר של דלהי הצהירה כי "כל צפון הודו שקועה במצב חירום רפואי". לדבריה, נרשמת עלייה חדה במספר המטופלים הסובלים מבעיות נשימה, מחלות ריאה, אלרגיות וגירויים בעיניים ובגרון.
בתגובה למשבר, הרשויות בהודו ובפקיסטן נקטו בשורת צעדים חסרי תקדים, כולל סגירת בתי ספר ומעבר ללמידה מקוונת, איסור על כניסת משאיות דיזל לערים גדולות, הגבלת פעילות בנייה ותעשיה, והמלצה לתושבים להישאר בבתים ולהימנע מפעילות בחוץ.
מומחים מצביעים על מספר גורמים לזיהום החמור, בהם שריפת שאריות יבולים על ידי חקלאים, פליטות מתעשיה ומכלי רכב, ותנאי מזג אוויר המקשים על פיזור המזהמים. לאחרונה, ארגון הבריאות העולמי העריך כי זיהום אוויר גורם למותם המוקדם של מעל לשמונה מיליון בני אדם בעולם מדי שנה.
"אם לא יהיו תמריצים עבור החקלאים, בין אם כלכליים ובין אם סביבתיים, הם ימשיכו לשרוף. החקלאי נשאר עם המון שאריות של קש מהקצירה, אין לו שימוש במה שנותר. הוא יצטרך לעבוד מאוד קשה כדי לסלק את הקש, אז הפתרון הפשוט עבורו הוא פשוט לשרוף אותו", מסביר עופר נידם, מומחה לניתוח תחום זיהום האוויר.
המשבר הנוכחי מהווה תמרור אזהרה עבור מדינות ברחבי העולם ומדגיש את הצורך הדחוף בפעולה גלובלית למאבק בזיהום אוויר ושינויי אקלים. זיהום האוויר הפנימי עשוי להיות חמור פי 2-5 מזיהום אוויר חיצוני, וההשפעות שלו נעות מצריבות בעיניים וקשיי נשימה, ועד לתחלואה בסרטן ואף למוות.