זמנם של החטופים אוזל. לקראת החורף השני בשבי בעזה, הדאגה לגורלם בכל תחומי הבריאות הפיזית והנפשית גוברת.
עוד בעניין דומה
דו"ח שמנתח את מצבם הקליני של החטופים לאחר יותר מ-400 ימים מעלה כי אובדן מסת השריר והשומן התת-עורי, בשילוב עם פגיעה במנגנוני ויסות חום הגוף, מעמיד את החטופים בסיכון גבוה להיפותרמיה. תנאי הלחות והרטיבות במקומות הכליאה, יחד עם מערכת חיסון מוחלשת, מגבירים את הסיכון לזיהומים נשימתיים חמורים.
הדו"ח, שנכתב על ידי מערך הבריאות של מטה משפחות החטופים, חושף סיכוני בריאות חמורים הניצבים בפני 101 החטופים המוחזקים כבר 404 ימים בשבי החמאס.
הדו"ח נכתב על סמך ניתוח הנתונים המצטברים מעדויות חטופים ששוחררו, בדיקות פורנזיות ודו"חות רפואיים המצביעים על הידרדרות משמעותית במצבם הבריאותי של החטופים, המחריפה עם כניסתם לחורף השני בשבי.
הממצאים הקליניים מדאיגים במיוחד: חטופים ששוחררו או נמצאו ללא רוח חיים הראו ירידה של עד 50% ממשקל גופם. מדובר בקכקסיה קיצונית המלווה באובדן מסת שריר משמעותי, כולל פגיעה במסת שריר הלב. החסרים התזונתיים החמורים אינם מסתכמים רק באובדן משקל - הם מובילים לפגיעה רב מערכתית מסכנת חיים.
מבחינה קרדיווסקולרית, החטופים נמצאים בסיכון מוגבר להפרעות קצב על רקע חוסר איזון אלקטרוליטים. הירידה במסת שריר הלב, בשילוב עם היצרות כלי דם משנית לחשיפה לקור, מגבירה משמעותית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים חריפים. תנאי הקור בחורף מחריפים סיכונים אלה, במיוחד לאור אובדן מסת השומן התת עורי והפגיעה במנגנוני ויסות חום הגוף.
המערכת החיסונית של החטופים נפגעה קשות כתוצאה משילוב של תת תזונה וסטרס כרוני. בתנאי הצפיפות והלחות במקומות הכליאה וביעדר חיסונים, הם חשופים לסיכון מוגבר של זיהומים נשימתיים וסיסטמיים. בנוסף, דווח על התפרצות פוליו באזור, מה שמגביר את הדאגה לשלומם.
בהיבט הנפשי, החטופים סובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), דיכאון וחרדה חמורים. הבידוד המוחלט, בשילוב עם טראומה מתמשכת, מוביל לפגיעה קוגניטיבית משמעותית. מדאיג במיוחד הוא הסיכון המוגבר לאובדנות, על רקע תחושות הייאוש העמוק.
הדו"ח שעליו חתום פרופ' חגי לוין, ראש מערך הרפואה במטה החטופים, מתייחס גם לסיכון של אלימות מינית. "עבור הנשים החטופות קיים סיכון נוסף של הריונות לא רצויים, אשר בהיעדר גישה לטיפול רפואי עלולים להסתבך בהריונות חוץ-רחמיים או במצבים מסכני חיים אחרים". לדבריו, "הטראומה והנזק הפיזי הנובעים מאלימות זו יוצרים סבל עמוק ובלתי נסבל לכל הנפגעים, ומחריפים את הדחיפות להתערבות הומניטרית מיידית".
גם מצבם של בני ובנות משפחות החטופים בכי רע. הם חווים "אובדן עמום", סובלים ממתח כרוני, חרדה ובריאות מידרדרת כשהם ממתינים בחוסר ודאות כואב.
"המשפחות משוללות מהזכות לדעת מה עלה בגורלם, מצבם ומקום הימצאם של יקיריהן. זכות יסוד זו, המעוגנת בעקרונות הומניטריים, חיונית להקלת הסבל הרגשי והנפשי הנגרם למי שממתינים בחרדה לכל בשורה או ידיעה. הרצח האחרון של ששת החטופים מדגיש את הדחיפות למאמצים מחודשים ומוגברים לטפל במשבר ולקדם את שחרורם המיידי", נכתב בדו"ח.
בנוסף, מניעת ביקורים מהצלב האדום וסיוע רפואי מציב את החטופים בפני סיכוני בריאות חמורים וסכנת היעלמות.
"החטופים ניצבים בפני מכת מוות בחורף הקרוב, נדחקים לקצה יכולת ההישרדות שלהם", אומר פרופ' לוין. "כל יום שחולף מפחית את סיכויי הישרדותם, כשהמערכת החיסונית שלהם קורסת, הרזרבות התזונתיות מתכלות והקור מביא איתו סיכונים מסכני חיים. גופות החטופים שהוכרזו כחללים נעלמות ומתפוגגות, ואם לא נשיב אותם עכשיו ייוותר פצע פעור בליבם של המשפחות והחברה הישראלית".
"זו קריאה לפעולה מיידית", מדגיש לוין. "הקהילה הבינלאומית חייבת להפעיל לחץ על חמאס ועל ממשלת ישראל להגיע להסכם לשחרורם. איננו יכולים לאפשר לחורף להנחית עליהם מכה סופית שניתן למנוע".