חדשות

ב"שערי צדק" בוצע צנתור מורכב בנערה בת 16 עם שבץ מוחי

שיתוף פעולה של מומחי ביה"ח הוביל להצלחה בהתמודדות עם מקרה נדיר של אירוע מוחי חריף: גידול משמעותי של המסתם המיטראלי בליבה של הנערה גרם לחסימת העורק הראשי במוח. צפו:

<<< בסרטון: הגידול בלב החל להתפרק וככל הנראה חלקי הגידול שהתפרקו הם אלה שגרמו לחסימת העורק הראשי במוח. צילום: דוברות "שערי צדק"

צנתור מוחי מורכב ודחוף שביצעו מומחי המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים הציל את חייה של נערה בת 16 שבמהלך יום לימודים לקתה בשבץ מוחי נדיר.

הנערה הגיעה בשבוע שעבר ל"שערי צדק" בעקבות שיתוק פתאומי בצד ימין. התברר כי במהלך יום הלימודים היא לא הצליחה להזיז את היד והרגל וסבלה גם מאפזיה, קושי ובלבול בדיבור. צוות בית הספר פעל מיידית והזמין את מד"א, שפינה אותה במהירות למלר"ד ילדים בבית החולים. נוירולוגית הילדים במלר"ד, ד"ר דלית קיים, אבחנה מיד שמדובר בסימני שבץ והפנתה את הנערה לביצוע הדמיית MRI.

בשל הדחיפות, ד"ר אליאל בן דוד, מנהל היחידה לדימות ראש וצוואר, הוזעק לחדר הבדיקה ואבחן תוך כדי בדיקת ה-MRI חסימה משמעותית של אחד מעורקי המוח הראשיים. במקביל, הוקפץ ד"ר מייקל טייצ'ר, מומחה לנוירולוגיה, שיחד עם ד"ר קיים וד"ר בן דוד אבחנו את הנערה והחליטו להעבירה לצנתור מוח דחוף.

ד"ר יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית ב"שערי צדק". צילום: דוברות ביה"ח ב

הנערה הובהלה ליחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית בניהולו של ד"ר יעקב אמסלם, שם ביצע צוות מצנתרים, בראשות ד"ר ולדימיר בורודצקי, מצנתר מוח בכיר, צנתור מוח מורכב בהרדמה מלאה שארך מעל ארבע שעות.

במהלך הצנתור המורכב התברר כי עורק התרדמה הפנימי משמאל חסום. החסימה היתה עקשנית ולא ניתנת לפתיחה בדרכים המקובלות בצנתורי שבץ. לבסוף הוחלט על השתלת תומכן (סטנט) באזור החסימה בעורק במוח, מה שאפשר את הוצאתם של חלקי קרישי דם ואת פתיחת החסימה.

העורק החסום, ללא זרימת דם. צילום: דוברות "שערי צדק"

הצנתור המורכב עבר בהצלחה, מצבה של הנערה השתפר כבר בחדר הצנתור, היא הצליחה להזיז את הרגל והיד וגם יכולת הדיבור השתפרה משמעותית. לאחר הצנתור הועברה הנערה לטיפול ביחידה לטיפול נמרץ ילדים.

העורק לאחר פתיחתו בצנתור. צילום: דוברות "שערי צדק"

הבדיקות שביצע הצוות הרפואי על מנת להבין מה גרם לאירוע המוחי העלו כי קיים גידול משמעותי של המסתם המיטראלי בליבה של הנערה. בשל גודלו החריג, הגידול החל להתפרק וככל הנראה חלקי הגידול שהתפרקו הם אלה שגרמו לחסימת העורק הראשי במוח.

המצנתר ד"ר בורודצקי הסביר כי "זהו מקרה נדיר ביותר שבו רואים נערה צעירה בריאה עם אירוע מוחי כה חריף ומשמעותי. הצנתור המוחי היה מורכב ביותר והצריך מספר פעולות מורכבות ורגישות על מנת לפתוח את החסימה של העורק מבלי לפגוע בו".

ד"ר ולדימיר בורודצקי, מצנתר בכיר ב"שערי צדק". צילום: דוברות ביה"ח

לדבריו, "תוך כדי הצנתור התייעצנו עם הצוותים הנוירולוגיים וצוותי הדימות כדי לבצע את פתיחת החסימה בצורה המדויקת והנכונה ביותר. בשל החסימה המשמעותית, בחרנו להשתמש בסטנט שאפשר לנו לפתוח את העורק ולהוציא את מה שהתברר לנו בדיעבד כחלקי הגידול שחסמו את העורק. זהו מקרה שבו שילוב של מספר צוותים ודיסציפלינות באופן מלא ורציף, תוך כדי ביצוע הצנתור, הביא לתוצאה המוצלחת ולשיפור משמעותי במצבה של הנערה".

ד"ר מייקל טייצ'ר, מומחה לנוירולוגיה ב"שערי צדק". צילום: דוברות ביה"ח

הנוירולוג ד"ר טייצ'ר הוסיף כי "האבחון המהיר בשילוב הטיפול התרופתי והצנתור המוחי פשוט הצילו את חייה ואפשרו לנו להמשיך ולהבין את סיבת השבץ, להעניק לה טיפול מקיף ולמנוע מקרי שבץ נוספים". הוא סיפר כי הצוות התרגש מאוד לראות את השיפור המיידי. "מהירות התגובה של צוות בית הספר, המשפחה, צוות מד"א וכל הצוותים ב'שערי צדק' היתה משמעותית מאוד והצילה את חייה".

מנהל היחידה לנוירורדיולוגיה פולשנית, ד״ר אמסלם, מסכם: "מאז שנפתחה היחידה ב'שערי צדק' צברנו ניסיון רב בטיפול בילדים ובמקרים מורכבים שבעבר לא היה להם מענה. אני שמח מאוד שהצנתור עבר בהצלחה ומאחל לנערה בריאות רבה".

נושאים קשורים:  שבץ מוחי,  צנתור מוח,  בית החולים שערי צדק,  מקרה נדיר,  חדשות,  ד"ר דלית קיים,  ד"ר אליאל בן דוד,  ד"ר מייקל טייצ'ר,  ד"ר יעקב אמסלם,  ד"ר ולדימיר בורודצקי
תגובות
אנונימי/ת
13.11.2024, 21:06

שאפו על הפעולה ושאפו על הקרדיטים לכל המעורבים. מכובד.

האם טופלו גם בגידול שעל המסתם המיטרלי שמתפורר ? האם אין סכנה ש"פירור"נוסף ממנו ימצא את דרכו לעורק ? האם מדובר ב-MIXOMA ? מתי הוא אובחן וכיצד הוא טופל ?

אנונימי/ת
14.11.2024, 07:18

זה מאוד מעניין : מנתחי לב משיבא נתחו את הלב והסירו הגידול. אין כנראה מנתחי לב מתאימים בירושלים ???