מקצוע טכנאי בית מרקחת, תפקיד שהמחזיק בו עוסק במינהלה ולוגיסטיקה בבית המרקחת ומאפשר לרוקח המוסמך להתמקד בעבודה המקצועית, אושר אתמול (ב') בוועדת הבריאות של הכנסת במסגרת תיקון לחוק הסדרת מקצועות הבריאות. ממשרד הבריאות נמסר כי חסרים כאלף רוקחים ועומס העבודה על הקיימים גדול מאוד.
עוד בעניין דומה
טכנאי בית מרקחת איננו רוקח, אך הסיוע שהוא יעניק לרוקח בהורדת נטל העבודה המינהלית והלוגיסטית יאפשר לייעל את עבודת בית המרקחת.
הדיונים הרבים של הוועדה בנושא עסקו בהסדרת מעמדם ותפקידיהם של טכנאי בתי מרקחת, בהליך לימודיהם העיוניים והמעשיים, במוסדות הכשרתם, במאגר רישומם במשרד הבריאות, בהליך העברתם מתפקידם, במספר הטכנאים המכהנים בכל בית מרקחת, במכירת תכשירים ללא מרשם במכונות אוטומטיות, בהגבלות ברכישת תרופות לבתי המרקחת ועוד.
פלורה קוך-דוידוביץ, חוקרת במרכז המידע והמחקר של הכנסת, הציגה השוואה לתפקיד דומה בארה"ב, קנדה, בריטניה וני זילנד, מדינת שבהן מוענקות לטכנאי בית מרקחת סמכויות רחבות בהרבה מהמוצע בהצעת החוק הקיימת.
על פי הצעת החוק, טכנאי בית מרקחת, יהיה רשאי לבצע הרחפה - המסת תכשיר המגיע כאבקה או פיזור שלו בממיס נוזלי בהתאם להוראות היצרן, או מזיגה של תכשיר - חלוקת תכשיר נוזלי או חצי-מוצק לכמה כלים ואריזות, ומסירה למטופל של תכשירי מרשם ותכשירים ללא מרשם. בארה"ב מורשים טכנאי בית מרקחת למדוד כמויות של תרופות מרשם ולרקוח או לערבב תרופות מסוימות. בקנדה הם מורשים לבחור מוצרים מתאימים על סמך הידע הקיים על הסוגים והשמות מוצרים, מדידה וכן מינון וצורות מינונים באמצעות ספירה, מזיגה או שקילה, ובניו זילנד להכין ולערבב תרופות.
יו"ר המועצה הלאומית לרוקחות, פרופ' אמנון הופמן, בירך על האישור. אייל פלום, היועץ המשפטי של הסתדרות הרוקחים, הדגיש את הצורך בתקן אחיד לכל הארץ ולא כזה הנתון לשיקול דעתו של הרוקח המחוזי, וגם פרופ' אייל שוורצברג, יו"ר ארגון הרוקחות, שיבח את חיזוק מעמד הרוקח שיביא התיקון לחוק אך קרא לשיקול מוקפד בפתיחת "חדר תרופות" בהתיישבות הכפרית.
יו"ר הוועדה ח"כ יוני משריקי (ש"ס) הדגיש כי הקלת העומס המוטלת על הרוקחים תשפר את השירות. לדבריו, "החוק חיוני ומשמעותי ביותר לקידום שירותי הבריאות".
שר הבריאות אוריאל בוסו בירך על אישור החוק ואמר: "זהו צעד חשוב ומשמעותי למען ציבור המטופלים ולמקצוע הרוקחות בישראל. הרוקחות הוא תחום שהולך ומתרחב, לא רק כמקור למתן תרופות אלא כמקצוע חיוני ומתקדם, המשלב ייעוץ רפואי, התאמת טיפול אישי ומעקב רצוף אחרי בריאות המטופלים. החוק החדש יסדיר את פעילותם של הרוקחים ויעניק להם את הכלים והמשאבים הדרושים על מנת להמשיך ולספק שירות מקצועי, איכותי ואנושי".
השר בוסו בירך את יו"ר ועדת הבריאות ח"כ משריקי על הובלת הדיונים על החוק והודה לאנשי משרדו ולמשרד האוצר על קידום המהלך.