מחקרים

התפתחות מערכת גלימפטית במוח של יילודים

חוקרים ביקשו להעריך דיפוזיה לאורך מדד החלל הפריווסקולרי, פרוקסי לתפקוד המערכת הגלימפטית בילודים ולבחון את הקשרים הפוטנציאליים שלה עם התבגרות, מין ולידה מוקדמת

11.11.2024, 16:34
התפתחות המוח בעובר. אילוסטרציה: שאטרסטוק

מטרת החוקרים הייתה לבחון דיפוזיה לאורך מדד החלל הפריווסקולרי (along the perivascular space-ALPS), פרוקסי לתפקוד המערכת הגלימפטית בילודים ולהעריך את הקשרים הפוטנציאליים שלה עם התבגרות, מין ולידה מוקדמת.

מערכת גלימפטית היא מערכת מקרוסקופית לפינוי פסולת שהתגלתה לאחרונה הקשורה למחלות נוירולוגיות רבות. עם זאת, מעט ידוע על התפתחות מערכת זו ביילודים.

במחקר הוכללו נתוני דיפוזיה של MRI מ-418 יילודים, כולל 92 ילודים (57 זכרים) ו-326 יילודים (175 זכרים), מפרויקט Developing Human Connectome ששימשו להערכת אינדקס ALPS. מודל רגרסיה ליניארית בוצע כדי להעריך הבדלים קבוצתיים במדד ALPS לפי לידה מוקדמת ומין. אנליזת קורלציה  בוצעה כדי להעריך את הקשר בין מדד ALPS וגיל ההיריון (gestational age - GA) וכן גיל לאחר מחזור (postmenstrual age - PMA) ב-MRI. אנליזה נוספת בוצעה כדי להעריך את ההשפעה המתונה של לידה מוקדמת על הקשר בין מדד ALPS ל-PMA.

תוצאות המחקר הדגימו שבהשוואה לילודים במועד, ילודים פגים הראו מדדי ALPS נמוכים יותר (p < 0.001). מדד ALPS נמצא בקורלציה חיובית עם PMAי(p = 0.004) ו-GAי(p < 0.001). ללידה מוקדמת (p=0.013) הייתה השפעה מתונה משמעותית על הקשר בין מדד ALPS ל-PMA. למין לא הייתה השפעה ישירה משמעותית (p = 0.639) או השפעה מתונה (p = 0.333) על מדד ALPS.

החוקרים הסיקו כי התפתחות מערכת גלימפטית בילודים הינה תהליך דינמי, שניתן למתן אותו על ידי לידה מוקדמת. מדד ALPS יכול לשמש כסמן ביולוגי רגיש לניטור תהליך זה.

מקור:

Lin, S., Guo, M., Liang, Q., Lin, X., Chen, S., Li, Y., Chen, P. and Qiu, Y. (2024), Evaluation of Glymphatic System Development in Neonatal Brain via Diffusion Analysis along the Perivascular Space Index. Ann Neurol, 96: 970-980. https://doi.org/10.1002/ana.27047

נושאים קשורים:  מחקרים,  מערכת גלימפטית,  יילודים,  סמן ביולוגי,  ALPS
תגובות