לפי נתוני לשכת המסחר בתל אביב והמרכז, הכנסות ענף תיירות המרפא בישראל צנחו מכ-1.5 מיליארד שקל בשנה לפני מגיפת הקורונה לכמה עשרות מיליוני שקלים בלבד בשנה הנוכחית. מספר חברות תיירות המרפא הפעילות צנח מ-1,500 לכ-200 בלבד. על כך דיווחה אתמול (א') הדר קנה בדה מרקר.
עוד בעניין דומה
ענף תיירות המרפא בישראל, שהיה פעם מהמובילים בעולם, עם מטופלים ממדינות בריה"מ לשעבר, אפריקה ומדינות מפותחות כמו ארה"ב, צרפת, בריטניה ויפן, נמצא במשבר עמוק. עשרות אלפים באו לקבל בישראל טיפולים וניתוחים, מניתוחי שיניים, דרך טיפולי אורתופדיה ואף־אוזן־גרון ועד הליכים אונקולוגיים, אך הירידה בתקופת הקורונה החריפה עם פרוץ המלחמה באוקראינה והגיעה לשפל חסר תקדים מאז אוקטובר 2023.
מארק כצנלסון, ראש חטיבת תיירות מרפא בלשכת המסחר ויו"ר האגודה לתיירות רפואית בישראל מצוטט בכתבה ומספר כי בשיא הגיעו לישראל כ-75 אלף תיירי מרפא בשנה, אך ההכנסות בתחום צללו ביותר מ–90% בתוך כמה שנים. "מתחילת השנה באו רק כמה מאות תיירי מרפא - מי שמכירים את ישראל וכבר היו פה בעבר; או למשל חולה עם גידול במוח שצריך טיפול מיוחד ויודע שרק בישראל יש סיכוי שיצילו את חייו".
תיירי המרפא לרוב מגיעים לישראל לאחר שנוצר קשר ביניהם לבין המחלקות הבינלאומיות בבתי החולים דרך חברות פרטיות מהתחום שמשווקות את עצמן בחו"ל, בכנסי רפואה וברשת. חלק מהחברות בענף עוסקות גם בייעוץ רפואי מקוון, בעיקר מאז משבר הקורונה.
"אני מביאה היום מטופל אחד בחודש, לעומת כמה מאות לפני המלחמה", מעידה ילנה מלט, בעלת חברת EMAS MED. לדבריה, מחירי הטיפולים בישראל גבוהים משמעותית מאירופה - יום אשפוז בבית חולים ציבורי עולה כ-1,000 דולר בממוצע לאזרחים זרים, לעומת 300 עד 500 דולר באירופה.
טווח ההוצאות של תיירי מרפא עבור שירותי רפואה בישראל נע בין אלפי דולרים ועד מאות אלפי דולרים בהתאם לאופי ומשך האשפוז, שיכול להגיע לחודשים. מחירה הממוצע בישראל של בדיקת CT־PET למשל הוא 5,100 שקל (כ-1,300 דולר), בעוד באירופה המחיר הממוצע הוא 500 דולר.
כיום, רבים מהרופאים שעסקו בתחום כהכנסה נוספת חזרו לעיסוקם העיקרי בבתי החולים, בקופות החולים ובקליניקות הפרטיות. חלקם הוציאו רישיון ניתוח בינלאומי ומבצעים כיום טיפולים בחו"ל. מלט מספרת כי החברה שלה פתחה בתקופת הקורונה משרד בפולין שמשדך בין מטופלים אירופאים לרופאים ישראלים שמחזיקים ברישיון אירופאי. אותם רופאים שאיתם היא עובדת מבצעים ניתוחים בחו"ל בעלויות שלדבריה נמוכות ב-25%-30% מאשר בישראל. "המדינה גורמת לנו להוציא את הרופאים מישראל ולשלוח מטופלים למקומות אחרים, זולים יותר", היא אומרת.
ממשרד הבריאות נמסר: "בהובלת משרד הבריאות קודם חוק תיירות מרפא, כדי להבטיח שירות רפואי נאות לכל מטופל ולוודא כי היקף שירותי הרפואה הציבורית לא נפגע כתוצאה מפעילות תיירות מרפא. מדינת ישראל היא מהראשונות בעולם שהסדירה את הנושא בחוק, והרגולציה נועדה בין היתר להגן על זכויותיהם תיירי המרפא ולוודא שהפעילות אינה באה על חשבון מטופלים ישראלים. במקביל לאסדרה שנעשתה, הענף חווה תנודות חיצוניות משמעותיות בשנים האחרונות שהובילו לירידה בהיקף הפעילות".