חדשות

6.2 מיליון דולר מענק ה-NIH לפיתוח PET נייד לאבחון אלצהיימר

סורק PET מוחי נייד יענה על הביקוש לבדיקה עם אישורה בארה"ב של התרופה Leqembi, שטיפול בה מחייב הדמיית מוח מקדימה | הסורק הנייד מזהה צבירי טאו במוח, סמן מוקדם לאלצהיימר

המכשיר הנייד יאפשר לחולה להיבדק בישיבה על כיסא שנע יחד עם היחידה. צילום: יח"צ

חוקרים במרכז הרפואי קורנל בניו יורק מפתחים סורק PET נייד שיאפשר לזהות שלבים מוקדמים של מחלת האלצהיימר. הפרויקט ממומן במענק של 6.2 מיליון דולר על ידי המכון הלאומי להזדקנות, אחד המכונים של ה-NIH, המתמקד במחקר הקשור להזדקנות ומחלות הקשורות לגיל. NIH) National Institutes of Health) היא סוכנות המחקר הרפואי הלאומית בארה"ב הברית והגוף המרכזי למימון מחקר ביו-רפואי בעולם.

אתר המרכז הרפואי וויל קורנל פרסם השבוע את דבר המענק וציין כי בניגוד לסורקים הקיימים כיום, המכשיר החדש יהיה נייד ויאפשר לחולה להיבדק בישיבה על כיסא שנע יחד עם היחידה. הסורק, המכונה Prism-PET, מציג רזולוציה גבוהה פי כמה מהמכשירים המסחריים הקיימים ומסוגל לזהות אזורים בגודל של פחות ממילימטר בבדיקות על פנטום מוח (מודל המדמה רקמת מוח אנושית).

החידוש המשמעותי של הפיתוח הוא היכולת לזהות צבירי טאו בקליפת המוח הטרנס-אנטורינלית (transentorhinal cortex) - אזור קטן במוח האחראי על זיכרון והתמצאות, המהווה סמן מוקדם למחלה טרם הופעת תסמינים קליניים.

"האזור המעברי האנטורינלי הוא בגודל של כמה מילימטרים בלבד ומאוד קשה לצלם אותו במדויק עם סורקי PET רגילים, אפילו עם סמנים ספציפיים לטאו", מסבירה ד"ר גלוריה צ'יאנג, מנהלת מכון הדמיית בריאות המוח ב-Weill Cornell Medicine.

הצורך בסורק החדש התחדד במיוחד לאור אישור התרופה לקמבי (Leqembi) לאלצהיימר אשתקד, נוגדן חד-שבטי המכוון נגד רובדי עמילואיד שהוכח כמאט את התקדמות המחלה. כדי לקבל את הטיפול, המטופל חייב לעבור הדמיית מוח תחילה. סורק PET נייד למוח יעזור לענות על הביקוש הגובר. התרופה אושרה לשימוש בארה"ב והוגשה לבחינת הוועדה לסל התרופות השנה בישראל.

הפיתוח החדש מתבסס על מחקר הוכחת היתכנות מוצלח, ובמסגרת המענק החדש צוות החוקרים עובד על שיפור מנגנון פיצוי התנועה להפחתת טשטוש בתמונות PET כתוצאה מתזוזת המטופל. שיתוף פעולה עם פרופ' ג'יני צ'י מאוניברסיטת קליפורניה וחברה מובילה למערכות הדמיה רפואית מתקדמות מסייע בקידום הפרויקט.

"המטרה שלנו כפולה," מסביר ד"ר אמיר גולדן, מוביל המחקר. "אנחנו מפתחים את סורק ה-PET המדויק ביותר למוח, תוך הפיכתו לנייד ונגיש לקהילה. ככל שנאבחן את המחלה מוקדם יותר, כך יגדלו סיכויי הצלחת הטיפול".

ניידותו של המכשיר תאפשר להביא את טכנולוגיית ההדמיה המתקדמת גם למרכזים רפואיים קטנים ולאזורים מרוחקים, ובכך להרחיב משמעותית את נגישות האבחון המוקדם של אלצהיימר. אחת האפשרויות המוצעות היא שימוש במשאית כיחידת הדמיית PET ניידת שתוכל לנוע לאזורים בהם יש פחות נגישות להדמיה.

נושאים קשורים:  PET MRI,  אלצהיימר,  דימות,  מענק,  חדשות
תגובות