צריכת סוכר מופחתת באלף הימים הראשונים לחיים מגנה מפני מחלות כרוניות. כך עולה ממחקר שבדק את ההשפעה של חשיפה לסוכר בתוך אלף ימים מאז ההתעברות על סוכרת ויתר לחץ דם. המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת Science מצביע על קשר משמעותי בין צריכת סוכר מופחתת בתקופת ההריון והינקות לבין הפחתת הסיכון למחלות כרוניות בבגרות.
עוד בעניין דומה
המחקר, שנערך באוניברסיטת דרום קליפורניה, מצא כי הגבלת צריכת הסוכר לרמות המומלצות בהנחיות התזונתיות העכשוויות הובילה להפחתה של כ-35% בשיעורי הסוכרת מסוג 2 ושל 20% בשיעורי יתר לחץ דם בגיל העמידה.
החוקרים ניצלו "ניסוי טבעי" ייחודי שהתרחש בבריטניה עם סיום קיצוב הסוכר לאחר מלחמת העולם השנייה בספטמבר 1953. בתקופת הקיצוב, צריכת הסוכר היתה מוגבלת לכ-40 גרם ליום - רמה התואמת את ההנחיות התזונתיות המודרניות. מיד לאחר הסרת ההגבלות, צריכת הסוכר כמעט הוכפלה ל-80 גרם ליום.
המחקר התבסס על נתוני UK Biobank והשווה בין 38,000 אנשים שנולדו בתקופת הקיצוב לבין 22,000 שנהרו מיד לאחריה. הממצאים הראו כי חשיפה לסביבה דלת סוכר בזמן ההריון ובשנתיים הראשונות לחיים הפחיתה משמעותית את הסיכון למחלות כרוניות בבגרות. יתרה מזאת, נמצא כי המחלות הופיעו מאוחר יותר: סוכרת התפרצה בממוצע ארבע שנים מאוחר יותר ויתר לחץ דם הופיע שנתיים מאוחר יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת.
בכתבה על המחקר בגרדיאן, אמרה ד"ר טדיה גרצנר, החוקרת הראשית, כי כשליש מההשפעה המגנה נובעת מהחשיפה המופחתת לסוכר בתקופת ההריון בלבד.
לאור הממצאים, החוקרים קוראים לפיתוח התערבויות בריאות הציבור המתמקדות בתקופה קריטית זו של התפתחות, כולל רפורמולציה של מזון תינוקות לאפשרויות בריאות יותר והסדרת השיווק והתמחור של מזונות עתירי סוכר המכוונים לילדים.