רמדסיביר (Remdesivir) הייתה התרופה הראשונה שאושרה על ידי ה-FDA לקורונה (COVID-19), אם כי הנתונים לגבי יעילותה בהפחתת הסיכון לתמותה והתקדמות המחלה נותרו בלתי עקביים. בהתחשב באופי הדינמי והמתפתח במהירות של המגיפה, השימוש בראיות מהעולם האמיתי הוא חיוני. במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת scientific reports, ביקשו חוקרים להעריך את ההשפעות של רמדסיביר על חולים המאושפזים בשל קורונה בשני בתי חולים אוניברסיטאיים באיטליה.
עוד בעניין דומה
במחקר נכללו כל המטופלים בני 18 ומעלה שאושפזו בשני בתי חולים שונים להוראה אוניברסיטאית (בבארי ובפלרמו). כדי להפחית את ההשפעה של ערפלנים פוטנציאליים, החוקרים השתמשו בהתאמת ציוני נטייה, תוך השוואת קבוצה אחת שקיבלה רמדסיביר עם קבוצת ביקורת שלא קיבלה התערבות זו במהלך האשפוז. תמותה שימשה כתוצא העיקרי במחקר, והיא תועדה באמצעות תעודות פטירה ו/או רשומות רפואיות. מחלת קורונה חמורה הוגדרה כאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ, ציון qSOFAי(quick Sequential Organ Failure Assessment) שווה או גבוה מ-2, או ציון CURB-65 שווה או גבוה מ-3. לאחר התאמת ציוני נטייה, המחקר כלל 365 מטופלים שקיבלו רמדסיביר ו-365 מטופלי ביקורת.
לא נצפו הבדלים מובהקים בין שתי הקבוצות לגבי הגיל הממוצע ואחוז הנשים. עם זאת, מטופלים שקיבלו רמדסיביר היו בסבירות נמוכה יותר מעשנים פעילים (p<0.0001). יתר על כן, לאלה שטופלו עם רמדסיביר היו שיעורי חיסון נמוכים יותר נגד קורונה. כל שאר הפרמטרים הקליניים, הרדיולוגיים והפרמקולוגיים היו ברי השוואה בין הקבוצות. לפי תוצאות המחקר, הטיפול עם רמדסיביר היה קשור לסיכון מופחת באופן מובהק לתמותה במהלך תקופת המעקב (יחס סיכונים 0.56; רווח בר-סמך 95%: 0.37-0.86; p = 0.007). בנוסף, רמדסיביר הייתה קשורה לשכיחות נמוכה יותר באופן מובהק של הנשמה לא פולשנית (יחס סיכויים 0.27; רווח בר-סמך 95%: 0.20-0.36). מבין 365 החולים שקיבלו רמדסיביר, נצפו שני מקרים של אי ספיקת כליות קלה שהצריכו הפחתת מינון, ושני מקרים דרשו הפסקה של התרופה עקב ברדיקרדיה והארכת מקטע QT.
החוקרים מסכמים כי השימוש ברמדסיביר בחולי קורונה מאושפזים הוא אפשרות טיפולית בטוחה הקשורה לתוצאים קליניים משופרים, כולל ירידה של 50% בתמותה ושל כ-75% בסיכון להנשמה פולשנית. בהתחשב בתרחישי הקורונה המתפתחים ללא הרף, מחקר מתמשך הוא חיוני כדי להתאים החלטות טיפוליות על סמך העדויות המדעיות העדכניות ביותר וכדי לייעל את תוצאי המטופלים.
מקור:
תגובות אחרונות