סיגריה אלקטרונית הפכה לפופולרית יותר מנרגילה ולאחד משלושת מוצרי ההתנסות הראשונים של בני נוער בחברה הערבית. רק 10% מבני הנוער בחברה הערבית אינם נחשפים לעישון בסביבתם הקרובה. כמחצית מבני הנוער צופים השלכות חמורות אם הוריהם יגלו כי הם מעשנים.
עוד בעניין דומה
מחקר מקיף שערכה חברת 'נאס - ناس לייעוץ ומחקר כלכלי וחברתי עבור המיזם למיגור העישון מעלה נתונים חדשים במגמות עישון עדכניות בחברה הערבית לשנת 2024. לפי הנתונים, כ-40% מהבנות ו-25% מהבנים מתנסים בסיגריה אלקטרונית כמוצר עישון ראשוני. עלייה חדה נרשמה גם בהתנסות בסיגריות אלקטרוניות רב-פעמיות: בקרב בנות, העלייה היא כמעט פי שבעה (מ-1.3% בשנת 2022 ל-8.8% בשנת 2024) ובקרב בנים היא פי שלושה (מ-7.4% ב-2022 ל-22.9% ב-2024).
לפי הסקר, סיגריות בחפיסה הן המוצר ההשכיח ביותר בקרב הנוער (41%), הסיגריות האלקטרוניות מופיעות כמוצר העיקרי השני בשכיחותו (33%) והנרגילה נדחקת למקום השלישי (26%). סיגריה אלקטרונית שכיחה יותר בקרב נשים (13%) ובנות (47%) מאשר גברים (1%) ובנים (28%).
בני נוער נחשפים לעישון במשפחה ובין חברים
הסקר גם בדק את השפעת סביבת החיים על עישון בחברה הערבית ומצא כי 90% מבני הנוער נחשפים לעישון מגיל צעיר ורק 10% עוברים את גיל ההתבגרות מבלי שמעשנים בסביבתם הקרובה. כך, 52% ציינו שבני משפחה מורחבת מעשנים, 40% העידו כי חבריהם לכיתה או מקום העבודה מעשנים, 36% אמרו זאת על בני המשפחה הגרעינית ו-24% סיפרו שחבריהם הקרובים מעשנים. המקרים בהם בני נוער בחברה הערבית נחשפים בצורה מירבית לעישון הם משפחה מורחבת (42%), בבית הספר (28%), משפחה גרעינית (27%) וחברים באזור המגורים (22%).
קונים סיגריות בקלות ולא נדרשים להציג תעודת זהות
לפי המחקר, 90% מבני הנוער רוכשים סיגריות בניגוד לחוק. המקומות המובילים בהם בני נוער משיגים סיגריות ומוצרי עישון בניגוד לחוק הם פיצוציות ומכולות (31%), סופרמרקט (21%), בני משפחה (17%), חנויות ייעודיות למוצרי טבק וניקוטין (15%), חברים (12%) וחו"ל או דיוטי פרי (12%). ב-77% מהמקרים, בני נוער לא נדרשים להציג תעודת זהות כשהם קונים סיגריות.
הורים אינם מודעים לכך שילדיהם מעשנים
כמעט מחצית מהנוער (47%) מצפים להשלכות חמורות אם הוריהם יגלו את הרגלי העישון שלהם. חלק ניכר (32%) סבור שהוריהם אינם מודעים לעישון שלהם ויופתעו אם יגלו זאת. כל המשיבים סבורים ששיחה בין הורים לילדיהם על נזקי עישון היא הדרך היעילה ביותר להתמודד עם התופעה.
הנתונים יוצגו במפגש בנושא מגמות עישון בחברה הערבית כחלק מסדרת מפגשים שעורכים המיזם למיגור העישון וחברת 'נאס - ناس בבאקה אלגרביה בשבוע הבא (4 בנובמבר), בנוכחות אנשי מקצועי מתחומי הבריאות, החינוך והרווחה, נציגי ממשלה, רשויות מקומיות וארגוני חברה אזרחית.
מנכ"לית המיזם למיגור העישון, שירה כסלו, אמרה בתגובה לממצאים: "מגיפת הסיגריות האלקטרוניות אינה מדלגת מעל החברה הערבית. השילוב בין זמינות המוצרים, השפעה של המעגלים המשפחתיים והחברתיים והעיוורון של ההורים לתופעה ולנזקיה הופכת את החברה הערבית לקרקע פורייה להתפשטות מגיפת העישון והתעצמותה. מפגש המומחים ומקבלי ההחלטות הוא הזדמנות להתניע לראשונה מהלך ברמה הלאומית להתמודדות מקצועית ויעילה עם הבעיה. המפתח לכך טמון בשיתוף פעולה הדוק בין נציגי ממשלה, השלטון המקומי ובין מומחי בריאות, רווחה וחינוך, הבאים במגע יומיומי עם השטח".