איגוד רופאי אף-אוזן-גרון ומנתחי ראש וצוואר בישראל מתריע כי התמחור החדש של משרד הבריאות לפרוצדורות ולניתוחי אף-אוזן-גרון וכירורגיית ראש-צוואר בבתי החולים הציבוריים, המקודם על ידי משרדי הבריאות והאוצר, הוא "פארסת תמחור חובבני, רצוף שגיאות ולקויות בהבנה של מערך אא"ג".
עוד בעניין דומה
לטענת האיגוד, קיימים פערים גדולים מאוד בין התמחורים החדשים שמוצעים, לבין העלויות הריאליות בבתי החולים, לעתים אף בעשרות אחוזים. התמחור מתעלם מהמורכבות הגוברת של הניתוחים, מההתייקרות הדרמטית בעלויות הציוד ומהזמן הממשי הנדרש לביצוע הפרוצדורות, ויפגע באיכות הטיפול ובזמינותו לציבור. פרופ' דניאל קפלן, יו"ר האיגוד, מזהיר כי "הפגיעה תהיה בעיקר באוכלוסיות החלשות דווקא, התלויות בשירות בבתי החולים הציבוריים".
בחודשים האחרונים, מתחת לרדאר הציבורי, מקדמים משרדי הבריאות והאוצר צעדים בהולים להפחתת התמחורים בעשרות ניתוחים ופרוצדורות רפואיות בבתי החולים, וזאת במקום לעדכן תמחורים כלפי מעלה, בהתאם להתייקרות טכנולוגיות רפואיות והתייקרות תשומות בבתי החולים. בשבוע שעבר נודע כי מהלך דומה לקיצוץ בפועל של תעריפים לפעולות בתחום הקרדיולוגי מקודם אף הוא על ידי משרד הבריאות. הרופאים טוענים כי מדובר בתעריף הפסדי שיגרום לבתי החולים לצמצם שירותים, לדחות תורים ולהימנע משימוש בטכנולוגיות חדשות ויקרות.
בשורת מכתבים חריפים למשרדי האוצר והבריאות שטחו ראשי איגוד רופאי אף-אוזן-גרון ומנתחי ראש וצוואר את הנימוקים נגד התמחור החסר. "התמחורים שמציע המשרד אינם ריאליים ואינם משקפים את עלויות הפעילות הרפואית בפועל בניתוחי אף-אוזן-גרון ובניתוחי ראש צוואר", כתבו בכירי האיגוד למנכ"ל משרד הבריאות. "לו חלילה יתקדם המשרד בתכנית הרעה המוצעת, נחווה תגובת שרשרת אסונית".
מדובר בניתוחים של אונקולוגיית ראש וצוואר, כירורגיה אנדוקרינית של בלוטות התריס ויותרת התריס, ניתוחי אף וסינוסים, ניתוחי מיתרי הקול וניתוחי אוזניים.
על ניתוחים להסרת גידולים וניתוחי FESS לתיקון וניקוי סינוסים, מסביר פרופ' קפלן: "ניתוחי FESS הם סל מגוון של ניתוחים לטיפול במגוון מחלות, החל מדלקות סינוסים חריפות וכרוניות, המשך בניתוחים חוזרים לכשלונות וכלה בניתוחים לכריתת גידולים שפירים וממאירים של הסינוסים ובסיס הגולגולת. הניתוחים האנדוסקופיים מהווים תחליף לניתוחים פתוחים שהתבצעו בעבר וכללו חתכים בפנים ובגולגולת עם משך אשפוז ממושך והחלמה ותחלואה קשים יותר".
לדבריו, התמחור הנוכחי, שנקבע בשנת 2009, אינו מתחשב בהתקדמות הטכנולוגית ובהתארכות משך הניתוחים. "בניגוד לעבר, ניתוחי FESS מתבצעים בגישה אנדוסקופית דרך הנחיריים בעומק הגולגולת, צמוד לעיניים, למוח ולכלי דם מוחיים ראשיים. סטייה של מ"מ אחד עלולה לגרום לסיבוך קשה ומסכן חיים", מדגיש פרופ' קפלן.
מהמכתבים עולים פערים משמעותיים בין התמחור המוצע לבין העלויות בפועל. כך למשל, בניתוחי FESS אנדוסקופיים של האף והסינוסים, נמצאו פערים של מאות אחוזים בעלויות הציוד והזמן הנדרש לניתוח.
הבעיות המרכזיות שעליהן מצביעים באיגוד כוללות את משך הניתוח: בעוד שהתמחור מתבסס על 138 דקות, בפועל הזמן הממוצע בבתי החולים עומד על ארבע שעות, ובבתי חולים גדולים אף מגיע לשש שעות בממוצע.
בנוסף, התמחור אינו מתחשב בכמות הציוד הנדרשת ובבלאי הגבוה. "בשל הצורך בסטריליזציה בין ניתוחים, עבודה בחדרים מקבילים ובלאי ציוד גבוה, בתי החולים מחזיקים מספר רב של סטים של ציוד, בממוצע שבעה סטים של ציוד FESS, כ-20 אנדוסקופים וחמישה מנועים וידיות שייברים", מסביר פרופ' קפלן.
עוד טוענים באיגוד כי רשימת הציוד המתכלה בתמחור חלקית מאוד וחלק מהפריטים תומחרו בצורה לא נכונה. "מצאנו כי תמחור המתכלים הממוצע הוא לכל הפחות פי שניים ממה שנקבע על ידי המשרד, ובניתוחים המורכבים יכול לעמוד אפילו על פי ארבעה!", מתריע פרופ' קפלן.
התמחור גם אינו מתחשב בצורך במתמחה הרדמה נוסף בניתוחים מורכבים, בציוד הרדמה מיוחד ובטיפול הנדרש לאחר הניתוח.
האיגוד מזהיר כי התמחור החסר עלול להוביל לתוצאות הרסניות, החל מירידה תלולה בהיקפי הניתוחים במערכת הציבורית, כאשר החולים ייאלצו לעבור לרפואה פרטית, דרך התארכות תורים ופגיעה באיכות הרפואה, וכלה בכרסום באטרקטיביות ההתמחויות וכנראה אף עזיבת רופאים.
"התמחורים המוצגים מטעם המשרד יובילו לתוצאה הרסנית: לפגיעה קשה מאוד בציבור המטופלים הללו, בהנחה שאף בית חולים במדינת ישראל לא יסכים לבצע ניתוחים הפסדיים", מציינים באיגוד.
האיגוד מותח ביקורת חריפה על אופן קידום התמחור החדש. "הקצב הבהול שבו המשרד מזדרז להתקדם בהליך ההרסני של הפחתת תמחורים קיימים בעשרות אחוזים מעורר מחשבות קשות", כותבים בכירי האיגוד ומוסיפים: "האם טובת הציבור מנחה את משרד הבריאות, או אולי הנחייה סמויה לקצץ ולצמצם ולהוביל להפחתת תקציב מן הגורן ומן היקב?!". לדבריהם, "ביד אחת, המשרד פועל לחיזוק מערכת הבריאות וביד שנייה מקדם הריסתה".
בכירי האיגוד, ביניהם ראשי החברות המקצועיות ומנהלי מחלקות אף-אוזן-גרון בבתי החולים המובילים בישראל, קוראים למשרד הבריאות "לחשב מסלול מחדש" ולבצע "עבודה כלכלית מחודשת, יסודית ובשקיפות מלאה, יחד עם האיגוד ועם בתי החולים".
פרופ' קפלן מסכם: "משרדי הבריאות והאוצר מתכננים קיצוץ של עשרות מיליוני שקלים בשנה על חשבון החולים. אנו קוראים להם לבחון מחדש את התמחור ולהתאימו למציאות הקלינית והטכנולוגית העכשווית. זאת על מנת להבטיח שהמטופלים בישראל ימשיכו לקבל את הטיפול המתקדם ביותר במסגרת הרפואה הציבורית".