ההסתדרות הרפואית בישראל פרסמה בשעה האחרונה הודעת חירום: "אם החלטת הממשלה להשתלטות פוליטית על המועצה המדעית והכשרת הרופאים תעבור - לא נהסס לנקוט בצעדים ארגוניים ולהשבית את מערכת הבריאות ללא הגבלת זמן".
עוד בעניין דומה
ביום חמישי צפויה הממשלה לאשר רפורמה בחוק ההסדרים שמבקשת להעביר את סמכויות ההכשרה והתכנון של כוח האדם הרפואי מהמועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל לידי משרד הבריאות.
בהסתדרות הרפואית מאיימים כי אם העברת האחריות להכשרת הרופאים תעבור לגופים פוליטיים, היא תכריז על סכסוך עבודה והשבתת מערכת הבריאות - "בעקבות חוק ההסדרים והחלטת הממשלה להחריב את המועצה המדעית שתוביל לפגיעה דרמטית בהכשרת הרופאים בישראל".
הרפורמה המוצעת, שהוצגה על ידי האוצר לפני כחודשיים, כוללת שינויים משמעותיים ובין היתר מתוכנן להעביר את האחריות על מבחני ההתמחות ממועצת המומחים של הר"י למשרד הבריאות. כמו כן, תוקם ועדה מייעצת חדשה שתפקח על תהליכי ההתמחות, הכוללת נציגים ממשרדי הבריאות והאוצר, המועצה להשכלה גבוהה, נציגי ציבור והר"י.
ההמלצות בחוק ההסדרים כוללות אישור הכרה להתמחות בחו"ל ללא הר"י; התמחות של שישה חודשים בקהילה בתחומי פסיכיאטריה, נשים, גריאטריה, ילדים ואורתופדיה; ביטול שנת סטאז' למצטיינים; הכרה במרפאה בקהילה כהתמחות על ידי משרד הבריאות; הקמת מועצה לאומית לתכנון התמחויות; חלוקת מומחים על ידי המועצה הלאומית; חובת שקיפות, דיווח של בתי החולים וקופות החולים על כל מידע ההתמחויות ומנגנון לניהול ולתמרוץ התמחויות.
הרפורמה המוצעת כוללת גם שינויים בתחום ההכשרה והרישוי. על פי התכנית, משרד הבריאות יהיה אחראי על קביעת תכניות ההתמחות ועל הפיקוח על יישומן. בנוסף, מוצע כי משרד הבריאות יהיה אחראי על הכרה במוסדות רפואיים להתמחות ועל קביעת הקריטריונים להכרה זו.
מוצע בנוסף כי משרד הבריאות יהיה אחראי על קביעת תכניות לפיתוח מקצועי מתמשך של רופאים וכן על הפיקוח על יישומן. הר"י תהיה שותפה בתהליך זה, אך לא תהיה הגורם המוביל כפי שהיה עד כה.
יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, אמר כי "לאורך כל תקופת המלחמה לא נקטנו בצעדים ארגוניים, אך אנחנו לא נאפשר את החרבת המועצה המדעית ואת הכשרת הרופאים והרופאות במדינת ישראל. כל ציבור הרופאים בישראל יעמוד לצידנו במניעת פוליטיזציה וחאפריזציה של מערכת הבריאות בישראל.
"ההצלחה של המועצה המדעית מתאפשרת בזכות ההסתדרות הרפואית בישראל שמתאימה את פעילותה למצבים משתנים ואינה נתונה ללחצים פוליטיים או לסחבת ממשלתית. משרד הבריאות יביא לפגיעה קשה בהכשרת הרופאים, לפגיעה באיכות הרפואה ובטיב השירות לציבור המטופלים".
עוד אמר פרופ' חגי כי כיום ההכשרה בישראל נחשבת מהטובות בעולם, והיא אחת הסיבות המרכזיות לכך שהרופאים בישראל כל כך מבוקשים מעבר לים.
בהסתדרות הרפואית בישראל מדגישים כי חוק ההסדרים אינו המקום להכריע בנושאים מורכבים הנוגעים בליבת הכשרת הרופאים כמו התמחות בקהילה, הכרה אוטומטית בתואר מומחה לעולים מחו"ל, ביטול תקופת הסטאז' לסטודנטים מצטיינים וביטול תקופת מדעי היסוד.